Παναθηναϊκός: Υπέρβαση με το… καλημέρα καλούνται πλέον να κάνουν οι Πράσινοι ώστε να μείνουν στο Europa League και να έχουν ελπίδες πρόκρισης στη League Phase της διοργάνωσης. Κι αυτό όχι γιατί ο Άγιαξ ήταν το… μεγαθήριο που τρόμαξε τους πάντες με την εμφάνισή του στο ΟΑΚΑ, αλλά γιατί το Τριφύλλι πρέπει μέσα σε μια εβδομάδα να αλλάξει τα προβλήματα που εμφάνισε, τόσο ανασταλτικά, όσο και δημιουργικά για να κάνει την ανατροπή στο Άμστερνταμ. Παράλληλα οι ποδοσφαιριστές του Αλόνσο πρέπει να αφήσουν στην άκρη τον τρόπο που μπήκαν στο παιχνίδι με τον Αίαντα, μιας και αυτό ήταν ένα από τους βασικούς παράγοντες που έφεραν την πρώτη ήττα της σεζόν.

Οι Πράσινοι έδειξαν πολλά προβλήματα από την αρχή του ματς κόντρα στον Άγιαξ, τόσο στο επιθετικό, αλλά κυρίως και στο ανασταλτικό κομμάτι. Οι ποδοσφαιριστές του Αλόνσο μπήκαν νωθρά, χωρίς να υπάρχει πραγματική εξήγηση για κάτι τέτοιο, με τους φιλοξενούμενους να έχουν από την αρχή τον έλεγχο της αναμέτρησης και αντί να νιώθουν αυτοί την πίεση, να βάζουν… δύσκολα στην άμυνα του Τριφυλλιού. Την ίδια στιγμή το αργό τέμπο που κυριάρχησε στο ματς τα πρώτα λεπτά έδειξε να δίνει πλεονέκτημα στους Ολλανδούς που διατηρούσαν άνετα την κατοχή, πιέζοντας τον Παναθηναϊκό, που έδειχνε.. άδειος και χωρίς ενέργεια.

Την ίδια στιγμή το αμυντικό δίδυμο του Γεντβάι με τον Ίνγκασον δεν πατούσε καλά από πολύ νωρίς, ενώ οι ποδοσφαιριστές του Άγιαξ είχαν διαβάσει απόλυτα το παιχνίδι, παίζοντας κυρίως από την αριστερή πλευρά, με τον Κώτσιρα να μην μπορεί να "πιάσει" σε ταχύτητα κυρίως τον Φορμπς, που δημιούργησε πολλά προβλήματα. Παράλληλα πρέπει από νωρίς να χτυπήσει… καμπανάκι στον Αλόνσο για το γεγονός ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που οι φιλοξενούμενοι βγήκαν χωρίς προβλήματα στην κόντρα, με την Πράσινη άμυνα να ανεβαίνει ψηλά, χωρίς όμως να μπορέσει να σταματήσει τους αντιπάλους της που έβγαιναν στην κόντρα. Πάντως για ακόμα μια φορά το… πείραμα που είδαμε από την περασμένη χρονιά με τον Αράο να έρχεται πολλές φορές από τη θέση του αμυντικού μέσου σε αυτή του τρίτου κεντρικού αμυντικού δούλεψε και πάλι, με τον Βραζιλιάνο να είναι ξανά εξαιρετικός στην συγκεκριμένη δουλειά και να λύνει αρκετά ζητήματα που υπήρχαν.

Στο επιθετικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός έχασε πάνω από μισό πρώτο ημίχρονο, μιας και δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να απειλήσει, αλλά ούτε και να δημιουργήσει, αποτέλεσμα του ρυθμού που είχε το παιχνίδι. Τα πράγματα άλλαξαν μετά το γκολ των Ολλανδών, με τον Μπακασέτα να ανεβάζει την απόδοσή του και μαζί την εικόνα των Πρασίνων, δείχνοντας ξανά από νωρίς στη χρονιά ότι η απόδοση του Έλληνα μέσου θα είναι… κλειδί και φέτος για το Τριφύλλι, όμως και πάλι οι ποδοσφαιριστές του Αλόνσο ήταν στατικοί και σίγουρα χωρίς την απαραίτητη έμπνευση. Την ίδια στιγμή πάντως ο Γερμέγεφ δεν θύμισε σε τίποτα τα όσα έδειξε με τη Μπότεφ, μιας και μπορεί να είχε την κλασσική φάση για να εκτελέσει, όμως και ο ίδιος δεν κατάφερε να βοηθήσει τους συμπαίκτες του, με εξαίρεση την πάσα που δίνει στον Μαντσίνι στο γκολ που ακυρώνεται.

Η εικόνα των Πρασίνων βέβαια στο δεύτερο ημίχρονο αφήνει αρκετές υποσχέσεις για μιας και έχοντας αφήσει πίσω τους τον.. φόβο που υπήρχε κατάφεραν να δημιουργήσουν φάσεις, ενώ η πίεση ψηλά όταν δεν είχαν την μπάλα έδειξε ότι θα πρέπει να είναι… οδηγός για το δεύτερο παιχνίδι, μιας και έφερε πολλά προβλήματα στους φιλοξενούμενους. Στα ενθαρρυντικά είναι το γεγονός τόσο της παρουσίας από πλευράς Τετέ, όσο και του Ιωαννίδη. Ο Βραζιλιάνος δείχνει να μπαίνει στο κλίμα και σε αυτά που θέλει από τον ίδιο ο Αλόνσο και είναι βέβαιο είναι θέμα χρόνου να πάρει φανέλα βασικού. Αυτό όμως που κάνει τους πάντες να "χαμογελάνε" είναι η παρουσία στην ενδεκάδα του Φώτη Ιωαννίδη που μπορεί να έδειξε να υστερεί σε ρυθμό, όμως την ίδια στιγμή πίεσε, έτρεξε και προσπάθησε να είναι μέσα στις φάσεις δείχνοντας ότι τουλάχιστον από… ψυχολογικής άποψης έχει επανέλθει πλήρως στα προηγούμενα στάνταρ του.

Το σίγουρο είναι το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ακόμα δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμος, μιας και ακόμα και τώρα, έχοντας δώσει τρεις επίσημους αγώνες οι απουσίες σε βασικές θέσεις… φωνάζουν. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να είναι και δικαιολογία μιας και άπαντες γνώριζαν τις συνθήκες στις οποίες η ομάδα θα διεκδικούσε την πρόκριση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το ζητούμενο λοιπόν πλέον είναι όχι μια καλή εμφάνιση, σαν αυτή του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά στο παιχνίδι του Άμστερνταμ οι Πράσινοι να βγουν πιο διαβασμένοι, πιο έτοιμοι και με το… μαχαίρι στα δόντια με στόχο την πρόκριση, όσο δύσκολη κι αν είναι αυτή, μιας και όπως φάνηκε δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τους Ολλανδούς. Και βέβαια άπαντες πρέπει να θυμούνται ότι ο "υποβιβασμός" στο Conference μόνο σίγουρη δεν δίνει την ευρωπαϊκή, χειμερινή, παρουσία στο Τριφύλλι αφού η Λανς ίσως πρόκειται για μεγαλύτερο εμπόδιο.