Οδυνηρός αποκλεισμός από την Ευρώπη για την ΑΕΚ! Η Ένωση δεν μπόρεσε να ανατρέψει το 3-1 του πρώτου αγώνα στην Αρμενία, πάλεψε να βρει σκορ πρόκρισης με τη Νόα στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά το 1-0 την έθεσε εκτός UEFA Conference League. Οι "κιτρινόμαυροι" έχασαν σωρεία ευκαιριών στο πρώτο μέρος, όπου είχαν και δοκάρι με τον Μάνταλο, χωρίς ωστόσο να παίζουν ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου. Στο δεύτερο μέρος οι κινήσεις του Αλμέιδα δεν έπιασαν τόπο και στην ουσία η ελληνική ομάδα βρήκε γκολ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, σε μια προβολή του Τσούμπερ, αλλά τη μπάλα έσπρωξε στα δίχτυα ο Σίλβα... Οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες για τον "Δικέφαλο", ο οποίος θα έχει οικονομικές απώλειες που θα του στοιχίσουν.

Τσούμπερ ο αντί-Γκαρσία! Βασικοί Κάλενς-Πήλιος

Ο Ματίας Αλμέιδα είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος δεν προπονήθηκε την Τετάρτη και τέθηκε νοκ άουτ στη ρεβάνς με τους Αρμενίους. Ο Αργεντινός τεχνικός αναπλήρωσε το κενό με τον Στίβεν Τσούμπερ, τον οποίο είχε δοκιμάσει από πέρσι στην κορυφή της επίθεσης. Η άλλη αλλαγή του προπονητή της Ένωσης ήταν η τοποθέτηση του Πήλιου στο αριστερό άκρο της άμυνας, κάτι που είχε δοκιμάσει τις προηγούμενες ημέρες σε ασκήσεις τακτικής, ενώ έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του Κάλενς δίπλα στον Βίντα αντί του Μουκουντί. Επίσης ο «Πελάδο» προτίμησε τον Μάνταλο αντί του Πινέδα σε ρόλο αντί-Γιόνσον δίπλα στον Σιμάνσκι. Στις υπόλοιπες θέσεις δεν υπήρξαν εκπλήξεις.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στρακόσια, Ρότα, Βίντα, Κάλενς, Πήλιος (70' Χατζισαφί), Σιμάνσκι, Μάνταλος, Γκατσίνοβιτς (64' Κοϊτά), Ελίασον (64' Φερνάντες) Λιούμπισιτς (46' Λαμέλα), Τσούμπερ

Νόα (Ρουί Μότα): Τζαντζάρεβιτς, Γκονζάλο Σίλβα, Μίλκοβιτς, Θοράρινσον, Σάντος, Σανκαρέ, Γκάμπος (63' Τζινάρι), Μανβελιάν, Φερέιρα (63' Αβασενιάν), Πίνσον, Γκρεγκόριο (63' Άλις)

Σφυροκόπημα από την αρχή

Η παραγωγή φάσεων ήταν απίστευτη στο πρώτο ημίχρονο, πράγμα λογικό, αφού η ΑΕΚ έπρεπε να ανατρέψει το σκορ του πρώτου αγώνα και ήθελε 2 γκολ για να μην αποκλειστεί και 3 για να προκριθεί. Οπότε έπρεπε να βρει γκολ για να διεκδικήσει την παρουσία της στην Ευρώπη. Η Ένωση με το καλησπέρα έβαλε στην περιοχή της τη Νόα και σφυροκόπησε την περιοχή της αρμενικής ομάδας, κυρίως με ανάπτυξη από αριστερά. Μόλις στο 3' ο Τσούμπερ εκμεταλλεύτηκε το λανθασμένο γύρισμα του Σάντος και βγήκε τετ α τετ, αλλά ο Τζαντζάρεβιτς είχε απάντηση, όπως και ένα λεπτό αργότερα, όταν ο Μάνταλος βρήκε με σέντρα τον Ρότα στην περιοχή, αλλά ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων εξουδετέρωσε την απειλή.

Η ΑΕΚ κατάφερνε να δημιουργεί συνεχώς κινδύνους, ακόμα και σε στατικές φάσεις όπως αυτή του 14' που ο Μάνταλος γέμισε στην περιοχή, αλλά ο Τσούμπερ δεν άφησε για τον προωθημένο Κάλενς που είχε πάρει καλή θέση και προτίμησε να πάρει εκείνος την κεφαλιά σημαδεύοντας ψηλά. Υστερούσε με απλά λόγια στην τελική προσπάθεια, αλλά και στη συγκέντρωσή της.

Γιατί στο ίδιο χρονικό σημείο, άφησε τους φιλοξενούμενους να απειλήσουν, σε δύο φάσεις στο 21' απέναντι στον Γκρεγκόριο, που στην πρώτη απέκρουσε ο Στρακόσια και στη δεύτερη ο Κάλενς έκανε λάθος βγάζοντας τον επιθετικό της Νόα τετ α τετ και στη συνέχεια το διόρθωσε, αν και οι Αρμένιοι φώναξαν για πέναλτι. Αυτές ήταν οι μοναδικές στιγμές που είδαμε τη Νόα να απειλεί, με εξαίρεση ένα λάθος του Λιούμπισιτς στο 32' που έδωσε την ευκαιρία στον Πίνσον να βγεί στον κενό χώρο και να μπει στην περιοχή από αριστερά, αλλά σημάδεψε άουτ, υπό την πίεση του Βίντα.

Δοκάρι με Μάνταλο

Στη συνέχεια το «κιτρινόμαυρο» σφυροκόπημα συνεχίστηκε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, με την ΑΕΚ να χάνει πολύ σημαντικές φάσεις, από τις οποίες ο Τζαντζάρεβιτς έβγαινε αλώβητος, αποκτώντας μεγαλύτερη ψυχολογία. Στο 28' απέκρουσε σέντρα-σουτ του Ελίασον και στο ίδιο χρονικό σημείο έπιασε κοντινή κεφαλιά του Κάλενς που πήγε στην ουσία πάνω του. Στο 34' ο δυνατό σουτ του μαχητικού Ρότα κόντραρε και έφυγε για εκατοστά δίπλα από το δοκάρι, ενώ ένα λεπτό αργότερα, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, ο Μάνταλος βρέθηκε στο δεύτερο δοκάρι και έπιασε κάτι σαν γυριστό σουτ, που ήταν αδύναμο, ο Τζαντζάρεβιτς απέκρουσε, η μπάλα στρώθηκε εκτός περιοχής στον Ελίασον που σημάδεψε ψηλά.

Οι χαμένες ευκαιρίες αυξάνονταν όπως και η αδρεναλίνη στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον κόσμο να δίνει ώθηση στην ομάδα του, η οποία έδειχνε περισσότερο να παίζει ποδόσφαιρο αλάνας, παρά οργανωμένα με τη μπάλα κάτω. Στο 37' σημειώθηκε η μεγαλύτερη φάση του πρώτου μέρους! Ο Τσούμπερ γέμισε μέσα στην περιοχή και ο Μάνταλος έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι. Η τελευταία καλή στιγμή πριν οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια σημειώθηκε στο 43' και πρωταγωνιστής αναδείχτηκε ο Ελίασον. Ο Σουηδός πήρε τη μπάλα από αριστερά και με ωραία προσποίηση άδειασε δύο αντιπάλους, σούταρε, αλλά η μπάλα κόντραρε.

Πάλευε ο Ρότα – Ανίκητος ο Τζαντζάρεβιτς

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ματίας Αλμέιδα έκανε άμεσα τις κινήσεις του βάζοντας στο γήπεδο Πινέδα και Λαμέλα, παίζοντας στην ουσία χωρίς καθαρό αμυντικό χαφ, λόγω της εξόδου του Σιμάνσκι, κάτι που ήταν ριψοκίνδυνο και φάνηκε στη φάση του 56', όταν ο Μανβελιάν βρήκε χώρο εκτός περιοχής και σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι του Στρακόσια. Η ΑΕΚ συνέχισε να μην έχει σχέδιο και απλά προσπαθούσε να γεμίσει τη μπάλα προς την περιοχή του Τζαντζάρεβιτς. Ούτε οι αλλαγές των Κοϊτά-Φερνάντες βοήθησαν την κατάσταση.

H Ένωση αδυνατούσε να δημιουργήσει φάσεις και μόνο με μακρινά σουτ κατάφερνε να απειλήσει τον Τζαντζάρεβιτς, ο οποίος έμοιαζε ανίκητος! Στο 73' ο Ρότα που ήταν από τους πιο φιλότιμους και ψυχωμένους στο ματς κουβάλησε τη μπάλα και εκτέλεσε εκτός περιοχής, με τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων να διώχνει σε κόρνερ, ενώ η βολίδα από τον ίδιο παίκτη των «κιτρινόμαυρων» στο 76' ανάγκασε τον γκολκίπερ σε νέα, αυτήν τη φορά εντυπωσιακότερη επέμβαση. Στην αμέσως επόμενη φάση, στο 77', ο Βίντα βρέθηκε ανενόχλητος μέσα στην περιοχή αλλά η τελική του ήταν κάκιστη σημαδεύοντας πάνω από την εστία.

Λύση με... αυτογκόλ

Ο χρόνος περνούσε βασανιστικά με τους Αρμένιους να προσπαθούν να τον ροκανίσουν περισσότερο με τις καθυστερήσεις που έκαναν από το πρώτο λεπτό του αγώνα μέχρι το τελευταίο. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων έγινε ένα γέμισμα από Φερνάντες προς την περιοχή, ο Τσούμπερ πετάχτηκε, αλλά η μπάλα βρήκε τον Σάντος και κατέληξε στα δίχτυα, με την UEFA να χρεώνει το τέρμα στον Ελβετό. Το ηθικό των «κιτρινόμαυρων» αναπτερώθηκε ενώ είχαν μπροστά τους αρκετό χρόνο, λόγω των 9 λεπτών επιπλέον χρόνου που είχε δείξει ο Γερμανός Σρέντερ.

Ο Λαμέλα πάλευε μέσα στην περιοχή, ο Χατζισαφί έχασε τεράστια ευκαιρία στο 97', η ΑΕΚ όμως δεν κατάφερε, παρά την πίεσή της, να βρει ένα δεύτερο τέρμα που θα την έστελνε στην παράταση. Η μοίρα είχε προδιαγραφεί. Όχι βέβαια στο ματς της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά μια εβδομάδα πριν με την ήττα με 3-1 στην Αρμενία. Το 1-0 δεν της έδωσε το εισιτήριο, αλλά έναν οδυνηρό και συνάμα ντροπιαστικό αποκλεισμό, που θα της στοιχίσει σε πολλά επίπεδα.