Στο πρώτο άκουσμα η κλήρωση των ελληνικών ομάδων κρίνεται ιδανική. Ειδικά για τον Παναθηναϊκό, που έπεσε πάνω στη Μάδεργουελ και όχι στη Βασλούι, που ήταν θεωρητικά η άλλη επιθυμητή αντίπαλος στη συγκεκριμένη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Μία από τα ίδια για τον ΠΑΟΚ, που λογικά θα αντιμετωπίσει την Ισραηλινή Μπνέι Γεχούντα του Τελ Αβίβ και φυσικά για τον Αστέρα Τρίπολης, που έχει πάντως την πιο δύσκολη αποστολή, κόντρα στην πορτογαλική Μαρίτιμο.

Ολα αυτά υπό τη σκέψη ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι και χειρότερα, αν η κλήρωση έφερνε διαφορετικούς αντιπάλους. Ας δούμε όμως ξεχωριστά τι είδους κινδύνους επιφυλάσσουν οι πρώτες ευρωπαϊκές μάχες.

Για τον Παναθηναϊκό δεν θα μπορούσε να υπάρξει ευνοϊκότερη συγκυρία. Οσο και αν έχει αναγεννήσει τη Μάδεργουελ τα δύο τελευταία χρόνια ο Στιούαρτ ΜακΚολ (οι παλιότεροι θα τον θυμούνται ως ποδοσφαιριστή από την εθνική Σκωτίας, την Μπράντφορντ, την Εβερτον και μετά τη Ρέιντζερς), η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ ήρθε... ουρανοκατέβατη και σε ιδιαίτερα άστατη στιγμή για το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο.

Τα χαμόγελα είναι πικρά από τη στιγμή που η Ρέιντζερς υποβιβάστηκε λόγω χρεών στην τρίτη κατηγορία και ο κίνδυνος να καταρρεύσει οικονομικά το πρωτάθλημα, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός και πιθανός. Εν ολίγοις, στη Μάδεργουελ θα προτιμούσαν να αγωνιστούν στο Γιουρόπα Λιγκ, εισιτήριο που τους έδινε αρχικά η τρίτη θέση στο περσινό πρωτάθλημα.

Στην πράξη η διαφορά δυναμικότητας θεωρούμε ότι είναι σημαντική. Σύμφωνοι, ο Παναθηναϊκός έχει αποδυναμωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και δεν είναι η ομάδα του ένδοξου ευρωπαϊκού παρελθόντος, όμως είναι ξεκάθαρο φαβορί απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα από τη Σκωτία, εφόσον αυτή δεν είναι η Σέλτικ.

Οσοι θυμούνται τι έγινε πριν από δύο χρόνια και στις αναμετρήσεις της ΑΕΚ με την Νταντί, καταλαβαίνουν τη διαφορά, αν και η Μάδεργουελ είναι πιο δυνατή ομάδα.

Για τον ΠΑΟΚ ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι το άγνωστο. Κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν τις αδυναμίες και τις δυνατότητες της Μπνέι Γεχούντα (νίκησε 2-0 στο πρώτο ματς για τον δεύτερο προκριματικό την αρμένικη Σιράκ, οπότε έχει το προβάδισμα για την πρόκριση), όπως κανείς δεν έχει ξεχάσει τα χουνέρια που έκανε στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό πέρυσι και πρόπερσι αντίστοιχα η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η Μπνέι Γεχούντα τερμάτισε τρίτη στο περασμένο πρωτάθλημα και η Μακάμπι έκτη (έμεινε δηλαδή εκτός Ευρώπης) σε απόσταση τεσσάρων βαθμών.

Ωστόσο, ο «δικέφαλος» του βορά έρχεται από μια ευρωπαϊκή σεζόν με τεράστιες εμπειρίες και επιτυχίες, που έχουν διαφοροποιήσει προς το καλύτερο το προφίλ του.

Η περίπτωση του Αστέρα Τρίπολης μοιάζει κατά το ήμισυ αρκετά με του Παναθηναϊκού. Επεσε στον πιο επιθυμητό αντίπαλο, που είναι υποτίθεται στα μέτρα του. Η Μαρίτιμο του Πέδρο Μάρτινς ήταν η μεγάλη έκπληξη στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας, καθώς τερμάτισε πέμπτη (εξασφάλισε πολύ νωρίς το ευρωπαϊκό εισιτήριο) παίζοντας μάλιστα επιθετικό ποδόσφαιρο. Δεν επηρεάστηκε από την αποχώρηση του επιθετικού Μπάμπα (πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 10 γκολ μέχρι τον Δεκέμβριο), που πήρε μεταγραφή στη Σεβίλλη και το σπουδαιότερο είναι ότι διατήρησε τον ίδιο χαρακτήρα μέχρι τέλους.

Απέκλεισε την Μπενφίκα στο κύπελλο, κέρδισε εκτός έδρας την Σπόρτινγκ στο πρωτάθλημα και δίχως να αλλάξει φιλοσοφία θα κατέβει σε όλες τις διοργανώσεις τη φετινή σεζόν.

Κατά συνέπεια, καλή η κλήρωση και για τους τρεις, αλλά είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε και τις δικές μας αδυναμίες. Δεν είμαστε αυτοί που ήμασταν κάποτε, οπότε ας προετοιμαστούμε κατάλληλα και για το απευκταίο, που θα είναι -στη χειρότερη περίπτωση- να δούμε περισσότερες από μία ομάδες εκτός Ευρώπης από τόσο νωρίς.

Πηγή: sentragoal.gr