Υστερα από πολύ καιρό το «καμπανάκι» θα χτυπήσει δυνατά για τη χώρα μας ως προς τη βαθμολογία της UEFA, αφού είναι πολύ πιθανό από αύριο το βράδυ κιόλας η Ελλάδα να βρίσκεται, έπειτα από πολύ καιρό, στη 14η θέση της βαθμολογίας, πίσω από τη 12η Τουρκία αλλά και κάτω από την Τσεχία που θα μας προσπεράσει με ενδεχόμενη νίκη της Σπάρτα στην Πράγα επί της σουηδικής Μάλμε!

Η διαφορά μας από τους Τσέχους είναι αυτήν τη στιγμή μόλις 0,175 πόντους και μέσα στην εβδομάδα θα παίξουν και οι τέσσερις εκπρόσωποί τους φέτος στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, με πολύ καλές προϋποθέσεις στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ για την πρωταθλήτρια Σπάρτα και στον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα για τη Σλόβαν Λίμπερετς (υποδέχεται τη ρουμανική Αστρα) αλλά και για τη Βικτόρια Πλζεν (υποδέχεται την επίσης ρουμανική Πετρολούλ). Δύσκολο έργο για την Τσεχία θα έχει μόνο η Μπλάντα Μπόλεσλαβ, που θα αγωνιστεί στο «Ζερλάν» απέναντι στη γαλλική Λιόν, η οποία θα ξεκινήσει πρόωρα για τα δικά της δεδομένα τη φετινή ευρωπαϊκή της προσπάθεια.

Σημειώνεται ότι στους προκριματικούς γύρους των Κυπέλλων Ευρώπης οι βαθμοί για τη χώρα είναι οι μισοί σε σχέση με την κανονική περίοδο, δηλαδή ένας για τη νίκη και μισός για την ισοπαλία, διαιρούμενος πάντα διά του αριθμού των ομάδων που εκπροσωπούν κάθε χώρα. Με άλλα λόγια, ο κάθε βαθμός για την Τσεχία θα έχει... λίγο μεγαλύτερη αξία από τον κάθε ελληνικό, γιατί θα διαιρείται διά του τέσσερα (με τέσσερις ομάδες είναι οι Τσέχοι φέτος στην Ευρώπη) και όχι διά του πέντε.

Καταλαβαίνει κανείς ότι η Τσεχία φιλοδοξεί βάσιμα αυτή την εβδομάδα με τρεις νίκες να προσπεράσει τη χώρα μας στη βαθμολογία της UEFA και στη συνέχεια να γίνει επικίνδυνη σε όλη τη διάρκεια της σεζόν στις ανακατατάξεις που θα γίνουν, ειδικά αν η Σπάρτα Πράγας καταφέρει να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (λογικά θα είναι ανίσχυρη στα πλέι οφ με πιθανούς αντιπάλους Σάλτσμπουργκ, Στεάουα, ΑΠΟΕΛ, Σέλτικ και ΜΠΑΤΕ), οπότε θα εισπράξει το μπόνους των δύο νικών που έχει ήδη πάρει η χώρα μας με την απευθείας συμμετοχή του Ολυμπιακού.

Θα εξαρτηθούν πολλά, με άλλα λόγια, από το τι θα κάνουν στους δικούς τους προκριματικούς αυτή και την επόμενη εβδομάδα Παναθηναϊκός, Ατρόμητος και Αστέρας, μέχρι να μπούμε στην τελική ευθεία για τη φάση των ομίλων...

Τριπλή μάχη με τρεις χώρες και... τρεις ομάδες!

Ολα δείχνουν ότι η προνομιούχος 12η θέση στην UEFA αυτής της περιόδου θα αποτελέσει μάχη για τρεις χώρες: Τουρκία, Ελλάδα και Τσεχία! Δεν αποκλείεται βεβαίως να μπλέξει και η 11η Ελβετία, που έχει ήδη χάσει τη Λουκέρνη, κυρίως αν μείνει στη φάση των ομίλων μόνο με τη Βασιλεία που βρίσκεται ήδη στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Γκρασχόπερς θα παίξει με την Μπεσίκτας στον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ και στη συνέχεια θα είναι ανίσχυρη και στα πλέι οφ του Γιουρόπα, αλλά Ζυρίχη και Γιουνγκ Μπόις έχουν όλες τις προϋποθέσεις να φτάσουν μέχρι τους ομίλους του Γιουρόπα.

Η Τουρκία, που δεν διαθέτει και πάλι στην Ευρώπη την τιμωρημένη πρωταθλήτριά της Φενέρμπαχτσε, έχει ήδη χάσει μία ομάδα, την Μπούρσασπορ, και λογικά θα χάσει και την ανίσχυρη Καραμπούκσπορ που παίζει με τη Ρόζενμποργκ στον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα. Η Γαλατάσαραϊ είναι ήδη στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η Μπεσίκτας θα προκριθεί λογικά στα πλέι οφ της ίδιας διοργάνωσης όπου θα είναι ανίσχυρη και λογικά θα συνεχίσει απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα, ενώ η Τράμπζονσπορ θα είναι και αυτή ισχυρή στα πλέι οφ του Γιουρόπα. Τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα αν η Μπεσίκτας καταφέρει και κάνει... παρέα στη Γαλατά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με τρεις ομάδες φιλοδοξεί να μπει στην κανονική σεζόν (από τον Σεπτέμβριο) και η Τσεχία, που μπορεί να έχει τη Σπάρτα Πράγας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (το χειρότερο για τη χώρα μας σενάριο, αλλά η Σπάρτα έχει τύχη στον προκριματικό των πρωταθλητών, που δεν έχει σχέση με αυτόν του Παναθηναϊκού), ενώ Βικτόρια Πλζεν και Σλόβαν Λίμπερετς θα είναι ισχυρές στα πλέι οφ του Γιουρόπα για την πρόκριση στους ομίλους.

Είναι ξεκάθαρο ότι για την Ελλάδα το πρόβλημα θα είναι τεράστιο αν δεν εκπροσωπηθεί στους ομίλους των δύο διοργανώσεων με μίνιμουμ τρεις ομάδες. Ο Ολυμπιακός είναι απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και από εκεί και πέρα γνωρίζουμε από τώρα ότι και ο Παναθηναϊκός (ακόμα κι αν αποκλειστεί από τη Σταντάρ) αλλά και ο ΠΑΟΚ θα είναι ισχυροί στα πλέι οφ του Γιουρόπα.

Το ιδανικό ελληνικό σενάριο θα ήταν με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και με ΠΑΟΚ με Ατρόμητο στους ομίλους του Γιουρόπα. Επειδή όμως αυτό θα ισοδυναμεί με θαύμα, ας αρκεστούμε στην τριπλή συμμετοχή των τριών μεγάλων και στην υπέρβαση είτε του Ατρομήτου (ειδικά αν προλάβει να μπει στους ισχυρούς των πλέι οφ με πρόκριση επί της Σαράγεβο), είτε πολύ πιο δύσκολα του Αστέρα Τρίπολης...

Με ομάδα λιγότερη η χώρα μας θα υστερεί και από την Τσεχία και από την Τουρκία που η λογική λέει ότι θα ξεκινήσουν την κανονική σεζόν (από τη φάση των ομίλων και μετά) με πλεονέκτημα σε σχέση με την Ελλάδα...

Πηγή: sentragoal.gr