Παίζοντας μία ρεβάνς, όπου οι πιθανότητες πρόκρισης είναι όσες πιθανότητες έχω να κερδίσω το ΛΟΤΤΟ ή να πέσει αεροπλάνο, σε πτήση Θεσσαλονίκη-Αθήνα, ο ΠΑΟΚ έπρεπε να σκεφτεί πώς να μη χάσει την αξιοπρέπειά του. Να μην εκτεθεί. Ο ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν εκτέθηκε, αλλά ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός απέναντι στην κανονική ομάδα της Σάλκε. Επικοινωνιακά κέρδισε ό,τι έχασε στην Τούμπα στο πρώτο παιχνίδι.

Άκουσα κριτικές για τον Ίβιτς και μου έφυγαν τα μαλλιά που δεν έχω στο κεφάλι, αλλά στην πλάτη. Κατέκριναν το 3-5-2 του Σέρβου και άκουσον-άκουσον, τον κατηγόρησαν ραδιοφωνικοί παραγωγοί, άσχετοι με το αντικείμενο, ότι έπρεπε να παίξει 4-2-3-1 με Δεληγιαννίδη και Κίτσιου στα μπακ, χωρίς καθαρόαιμο εξάρι, γιατί έλειπε ο Κάτσε και ο Κάνιας και να έβαζε εξτρέμ τον Ενρίκε, ο οποίος όταν χαθεί η μπάλα, είναι ο πιο επικίνδυνος παίκτης στην Ευρώπη για να φάει κάρτα.

Ο Ίβιτς έκανε μία ωραία κίνηση, βάζοντας τρία σέντερ μπακ για να καλύψει την απώλεια του καθαρόαιμου εξαριού. Προσπαθώντας να κλείσει τις πλευρές του έβαλε στην απέναντι πλευρά από τον προβληματικό Κίτσιου, τον καλύτερό του αθλητή, τον Μυστακίδη. Και έπαιξε 3-5-2 με τον Μυστακίδη αριστερό μπακ-χαφ. Σε αυτό το σκηνικό έπαιξε πολύ καλά ο Ουάρντα το τρίτο χαφ. Είναι πιο ουσιαστικός και από τον Μπίσεσβαρ.

Έπρεπε να κάνει τον κακομοίρη

Ο ΠΑΟΚ ατύχησε να διεκδικήσει τις οποιοσδήποτε πιθανότητες για πρόκριση, γιατί στους δύο μπροστινούς έλειπε ο Μυστακίδης, που έπρεπε να παίξει αριστερά για να καλύψει το κενό, και ο Πρίγιοβιτς. Με αυτό το δίδυμο και με τον Μάτος δεξί μπακ-χαφ, οι τελικές που έγιναν από Κουλούρη, Τζάλμα Κάμπος και Κίτσιου ίσως καταλήγανε γκολ και να είχαμε άλλο αποτέλεσμα. Με τα ίσως όμως δεν γίνεται τίποτα.

Ο ΠΑΟΚ ήταν συγκλονιστικά ανταγωνιστικός απέναντι στη γερμανική ομάδα. Σημαίνει ότι είναι πολύ γυμνασμένος και αθλητικός. Μάλιστα όταν πήρε ρίσκο, μετά το 65', να παίξει με 4-2-3-1 απειλήθηκε λιγότερο και ενόχλησε περισσότερο.

Ο ΠΑΟΚ έκλεψε τις εντυπώσεις, γύρισε το κλίμα με το 1-1 υπέρ του. Έκανε έναν αποκλεισμό σώζοντας την υστεροφημία του και νομίζω ότι αν διαχειριζόταν πιο ύπουλα το πρώτο παιχνίδι, βάζοντας ταχύτητα μπροστά και τις γραμμές πιο πίσω σε οργανωμένη άμυνα, ίσως να δυσκολευόταν περισσότερο η Σάλκε να τον βγάλει από το παιχνίδι. Κατά κάποιον τρόπο έπρεπε να κάνει τον κακομοίρη στο πρώτο παιχνίδι. Εκεί έχασε κάποιους πόντους, ενώ στη Γερμανία ήταν πολύ καλός.

Ποτέ πρώτη επιλογή ο Καρντόσο

Φώτισε ο Θεός του ποδοσφαίρου τον Μπέντο και χρησιμοποίησε επιτέλους βασικό τον Ανσαριφάρντ. Αυτή η κίνηση τον έσωσε επιθετικά έχοντας συμπαραστάτη και τον Φορτούνη και τον Σεμπά και τον Ελιονούσι. Ήταν πάρα πολύ καλοί οι υπόλοιποι πίσω από τον Ιρανό ιδιαίτερα στον κενό χώρο, εκεί που ο Ολυμπιακός χτύπησε με ταχύτητα τους Τούρκους.

Το γεγονός ότι επαιξε βασικός ο Ανσαριφάρντ μού γεννά μία απορία. Τον Καρντόσο ο Μπέντο τον έχει για μόνιμα δεύτερο; Δηλαδή, όταν έπαιζε ο Ιντέγε πάγκο ήταν ο Καρντόσο. Τώρα που υποτίθεται ότι προηγούταν του Ανσαριφάρντ, τι συμβαίνει και έμεινε πίσω; Αυτό σημαίνει ότι ο Μπέντο γνωρίζοντας τις αδυναμίες του Καρντόσο, τον είχε σε ένα κομμάτι στο μυαλό του, για να μην τον αποκαθηλώσει. Κατά κάποιον τρόπο σεβόταν την ιστορία του Πορτογάλου. Αν τον πίστευε πραγματικά σαν αιχμή δόρατος θα έπρεπε να τον προτιμησει στο ματς με την Οσμανλίσπορ. Έπραξε όμως το λογικό. Με άλλα λόγια, ο Μπέντο δεν είχε ποτέ τον Καρντόσο στο μυαλό του ως πρώτη επιλογή. Αυτή είναι η δική μου κατάληξη.

Πάει για μεγάλη καριέρα

Του βγήκε πολύ επίσης ο Ρέτσος στα αμυντικά χαφ. Ήταν τυχερός που τραυματίστηκε ο Μάρτινς και μπήκε ο γεμάτος όρεξη ο Ανδρούτσος στον άξονα. Έδειξε, ότι είναι περισσότερο δημιουργικός παίκτης παρά κόφτης. Πρέπει να χτιστεί η καριέρα του Ανδρούτσου περισσότερο στο δημιουργκό παρά στο ανασταλτικό κομμάτι. Αν χτίσει ο Ολυμπιακός καθαρό ανασταλτικό χαφ θα έχει προβλήματα, γιατί δεν το έχει στο μαρκάρισμα. Αντίθετα, φαίνεται ότι αυτό το παιδί μπορεί να παίξει στα εξτρέμ με τα στοιχεία που δείχνει μέρα με τη μέρα. Δείχνει στοιχεία ποδοσφαιριστή της μπροστά γραμμής, διεισδυτικού. Δεν ξέρουμε αν έχει το γκολ. Αν το έχει, πάει για μεγάλη καριέρα. Από εκεί που περιμέναμε Μανθάτη-Ρέτσο μπορεί να μας βγει ο Ανδρούτσος. Δεν ξέρεις σε αυτά τα πράγματα ποιος θα ξεπεταχτεί και ποιος θα μείνει πίσω.

Βλέπει Αλέφαντο ο Μπέντο;

Όσο για την άμυνα, πριν το ματς φοβόμουν πάρα πολύ το δίδυμο Μποτία-Ντα Κόστα. Αλλά, είδα κάποια στιγμή κάποιος από τους δύο να παίρνει βάθος. Δεν ξέρω αν ο Μπέντο βλέπει ΑΡΤ TV και Αλέφαντο, πάντως η διάταξη της τετράδας του ήταν πάρα πολύ καλή, με τον έναν να κάνει βάθος και οι άλλοι να ειναι πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο. Βοηθούσαν δε και οι πλαϊνοί, δηλαδή ο Ελιοyνούσι και ο Σεμπά. Τα άκρα του Ολυμπιακού, αμυντικά δεν έδωσαν κανένα περιθώριο στους Τούρκους να δημιουργήσουν καταστάσεις.

Ο Φορτούνης μετά απο μακριά κάμψη στην καριέρα του βλέπω να παίρνει τα πάνω του. Έχει αρχίσει να κάνει κούρσες, παίρνει πρωτοβουλίες, να μπαίνει. Τον βλέπω πιο διεισδυτικό, πιο φορμαρισμένο, πιο αθλητή. Πρέπει να είναι έτσι, γιατί έχει μεγάλο ταλέντο και δεν πρέπει να το πετάξει στα σκουπίδια.

Φόλα με τον Ολυμπιακό

Δίκαια νίκησε ο Ολυμπιακός και χάρηκε πολύς κόσμος στη Θεσσαλονίκη. Μίλαμε για μη Ολυμπιακούς και ΠΑΟΚτσήδες. Και μάλιστα ΠΑΟΚτσήδες από τους πιο ελεεινούς και φανατικούς, οι οποίοι κατάγονται από εκείνα τα μέρη, τα χαμένα. Δηλαδή Μικρασιάτες. Πανηγύριζαν τα γκολ του Ολυμπιακού και μου έκαναν εντύπωση. Οι ίδιοι, βέβαια, σε δύο εβδομάδες, στην Τούμπα, θα είναι κανίβαλοι. Θα πετούν τραπέζια και θα φτύνουν. Σήμερα όμως ήταν φόλα Ολυμπιακός. Έβγαλαν δηλαδή στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης αρκετό πατριωτιλίκι. Δεν το περίμενα από αυτούς.

Ρομαντικός ο Σαββίδης

Στο τέλος θα αναφερθώ στο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από τη φημολογία ότι τα βρήκαν Σαββίδης-Μαρινάκης. Οι ΠΑΟΚτσήδες μιλούν για προβοκάτσια. Εγώ όμως είδα μία ανακοίνωση, πάρα πολύ κρύα, από τον Κυριάκο Κυριάκου. Δεν είδα ιδιαίτερα επιθετική την ανακοίνωση της ΠΑ Ε ΠΑΟΚ. Ήταν μία γενικότητα, σα να έβγαινε ο Κυριάκος Κυριάκου από υποχρέωση, να γράψει κάτι γι' αυτό που λέγεται και γράφεται. Όλα, βέβαια, αυτά θα φανούν στην πράξη.

Και θα φανούν, εάν χάσει την ΕΠΟ ο Ολυμπιακός και πάει στα χέρια των εξυγιαντών. Πώς θα συμπεριφερθεί στον σύμμαχο Σαββίδη ο Μελισσανίδης. Εκεί θα δούμε πραγματικά την εξυγίανση ή το καουμποϊλίκι. Εγώ πιστεύω πραγματικά, πέρα από το γεγονός, ότι βλέπω άμπαλο τον Σαββίδη και τον γιο του, ότι οι προθέσεις του Ιβάν είναι πιο αγνές από αυτές του Μελισσανίδη. Το λέω αυτό γιατί ο Σαββίδης έχει ματώσει να πληρώνει. Είναι πολύ καλός στις συναλλαγές του. Όχι ότι ο άλλος δεν είναι. Ο άλλος θα πληρώσει. Ο άλλος θα φτιάξει γήπεδο. Ο άλλος θα κάνει μεγάλες μεταγραφές. Ο άλλος θα κάνει ανοίγματα.

Θέλω να δω αν ο Μελισσανίδης πάει να πάρει την ΕΠΟ τσάμπα ή πραγματικά θέλει την κάθαρση. Φυσικά, ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος, αλλά πιστεύω ότι ο Σαββίδης είναι λίγο περισσότερο ρομαντικός. Μπορέι ο Ιβάν να ακούει Γιάννη Πουλόπουλο με Μίμη Πλέσσα, ενώ ο άλλος θα ακούει ρον εν ρολ. Αμφότεροι, βέβαια, σίγουρα θα ακούνε Χρύσανθο (ο μεγαλύτερος Πόντιος τραγουδιστής).