Το ιταλικό ποδόσφαιρο, μπορεί να κατέρριψε ένα νέο ρεκόρ στην Γηραιά Ήπειρο στέλνοντας πέντε ομάδες στα ημιτελικά των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων, για το επίτευγμά του όμως θα πρέπει να ευχαριστήσει τα γκολ των ξένων, παρά των δικών του.

Κι αυτό γιατί, από τους 200 ποδοσφαιριστές στα ρόστερ των Μίλαν, Ίντερ, Ρόμα, Γιουβέντους και Φιορεντίνα, μόνο οι 49 είναι Ιταλοί κι ακόμη χειρότερα (;), απ’ αυτούς μόνο οι 15 είναι οι συνήθως βασικοί. Συνήθως, γιατί ούτε κι αυτό είναι απαραιτήτως απόλυτο.

 Την επομένη, λοιπόν της ιστορικής «απόβασης» πέντε συλλόγων στα ημιτελικά του Champions, του Europa ή του Conference League κι έχοντας καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ των τεσσάρων της περιόδου 1998-’99, ο ιταλικός Τύπος καλωσόρισε το φετινό exploit με, εύλογη, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία. Ενίοτε και με μπόλικη δόση ειρωνείας υπογραμμίζοντας ότι η ιταλική υπερηφάνεια δεν έχει καμία σχέση με το ιταλικό ποδόσφαιρο, γιατί εάν είχε, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν θα χρειαζόταν να ψαρέψει και να «ιταλοποιήσει» σέντερ- φορ (Ρετέγκουϊ) από την Αργεντινή. Κι ούτε η Squadra Azzurra θ’ απουσίαζε από τα δύο τελευταία Μουντιάλ: της Ρωσίας και του Κατάρ.

 Παρόλα αυτά, και με τα γκολ των Λεάο ή Ζιρού, Ντι Μαρία ή Ραμπιό, Ντιμπάλα ή Έιμπραχαμ, Λαουτάρο ή Λουκάκου, Γκονζάλες ή Γιόβιτς, κουτσά, στραβά, γεγονός είναι πως η ιταλική μπάλα ξανά σήκωσε τη φωνή της στην Ευρώπη. Κι η πλάκα είναι ότι τρεις από τις πέντε, θεωρητικά τουλάχιστον μπορούν ακόμη και να θριαμβεύσουν και στα τρία μέτωπα.  

 Μίλαν και Ίντερ θα συναντηθούν στα ημιτελικά του Champions League και μία από τις δύο θα «πετάξει» στο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης για τον τελικό της 10ης Ιουνίου. Εάν βέβαια η Uefa δεν αλλάξει έδρα την τελευταία στιγμή, φοβούμενη ένα γενικό κλίμα ταραχών που μπορεί να προκαλέσουν οι εκλογές στην Τουρκία.

 

 Στο Europa League, η Γιουβέντους θα παίξει με τη Σεβίλλη, η Ρόμα με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν κι αν περάσουν θα διεκδικήσουν το τρόπαιο της 31ης Μαίου στο «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης. Ενώ όσον αφορά στο Conference, που πέρυσι κατέκτησε η Ρόμα του Μουρίνιο, και ήταν ο πρώτος θρίαμβος ιταλικής ομάδας 12 χρόνια μετά το Champions League της Ίντερ (και τότε με τον Πορτογάλο προπονητή), η Φιορεντίνα θα βρει τη Βασιλεία στο προτελευταίο της εμπόδιο πριν τον τελικό της 7ης Ιουνίου στο «Έντεν Αρένα» της Πράγας.

 Από τη μία, λοιπόν η παρουσία πέντε ομάδων στην προτελευταία πράξη της αγωνιστικής περιόδου βγάζει από τη ναφθαλίνη μία ιταλική μπάλα που είχε χρόνια να πρωταγωνιστήσει. Από την άλλη όμως φέρνει απίστευτα μπερδέματα και ανακατωσούρα σ’ εκείνη που θα είναι η τελική βαθμολογία του Campionato, ως προς τις 4 ομάδες που θα διεκδικήσουν την έξοδό τους στο επόμενο Champions League. Η 4η θέση μπορεί να μην αρκεί και γι’ αυτό σοβαρή ευθύνη φέρει η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή (Coni) που δηλώνοντας αναρμόδια ν’ αποφασίσει επέστρεψε στη Γιουβέντους τους 15 βαθμούς που της είχαν αφαιρέσει τον Ιανουάριο λόγω σωρεία παρατυπιών και παραβάσεων των κανονισμών, στέλνοντάς την για νέα εκτίμηση στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο.

 Μετά το νέο επεισόδιο της σαπουνόπερας- Γιούβε, οι bianconeri επέστρεψαν στην 3η θέση με 59 βαθμούς, στο +3 από την 4η Ρόμα, που βρίσκεται επίσης στο +3 από τη Μίλαν και στο +5 από την Ίντερ. Τι γίνεται, εάν Μίλαν ή Ίντερ κατακτήσουν το Champions League; Θα συμπεριληφθούν, δικαιωματικά στο επόμενο. Σωστά. Τι γίνεται όμως εάν Ρόμα ή Γιουβέντους κατακτήσουν και το Europa League; Κι εκείνες θα συμπεριληφθούν στο επόμενο Champions League, όπου υπάρχουν τρεις τρόποι για να συμμετάσχεις: να το κατακτήσεις, να κατακτήσει το Europa League ή να τερματίσεις σε μία από τις 4 πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος. Και η Νάπολι; Και η Λάτσιο; Μιλάμε για το μπέρδεμα…

 Η Νάπολι αυτή τη στιγμή, με 71 βαθμούς κι ένα πολύ άνετο +14 από τη Λάτσιο είναι σχεδόν βέβαιη πρωταθλήτρια, άρα θα βρίσκεται στο επόμενο Champions. Μαζί με Μίλαν ή Ίντερ, αν φυσικά το κατακτήσουν. Μαζί και με τη Λάτσιο, ως 2η. Μαζί και με τη Γιουβέντους ή τη Ρόμα, εάν κατακτήσουν το Europa League. Στοπ εδώ. Γιατί οι ομάδες γίνονται πέντε κι η Uefa από το ’18 απαγορεύει σε μία χώρα να εκπροσωπείται στο Champions League με περισσότερες από τέσσερεις. Μία λύση είναι να μην πάρει καμία ιταλική ομάδα κανένα από τα τρία κύπελλα. Μία δεύτερη είναι να ξανά αφαιρεθούν από τη Γιουβέντους οι βαθμοί που μόλις της επέστρεψαν. Μία Τρίτη, δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα. Τι το’ θελαν, οι ξένοι να ξανά βγάλουν την ιταλική μπάλα από τη ντουλάπα;