Facebook Pixel Δεν άξιζε τέτοια ήττα! Μόνο πέναλτι μπορούσε να νικήσει η Μπράιτον αυτήν την ΑΕΚ (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2023-11-30 21:37:00

Δεν άξιζε τέτοια ήττα! Μόνο με πέναλτι μπορούσε να νικήσει η Μπράιτον αυτήν την ΑΕΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Δεν άξιζε τέτοια ήττα! Μόνο με πέναλτι μπορούσε να νικήσει η Μπράιτον αυτήν την ΑΕΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ένωση ηττήθηκε 1-0 από την αγγλική ομάδα, παρότι ήταν καλύτερη σε όλο το ματς, παρότι έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Γκατσίνοβιτς.

Παρότι ήταν καλύτερη σε όλο το παιχνίδι, η ΑΕΚ ηττήθηκε 1-0 από τη Μπράιτον για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Europa League και στην ουσία θα δώσει μάχη στο τελευταίο παιχνίδι με τον Άγιαξ, στο Άμστερνταμ, για την 3η θέση που οδηγεί στο Conference League.

Η Ένωση έχασε σωρεία ευκαιριών για να προηγηθεί στο πρώτο ημίχρονο, όπου είχε και δοκάρι με τον Τσούμπερ. Έμεινε πίσω στο σκορ στις αρχές του δεύτερους μέρους, με τον συνήθη τρόπο, δηλαδή με πέναλτι που υπέπεσε ο Σιμάνσκι και εκτέλεσε εύστοχα ο Ζοάο Πέδρο.

Οι «κιτρινόμαυροι» ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με δέκα ποδοσφαιριστές, λόγω της αποβολής του Γκατσίνοβιτς.

H Μπράιτον είναι πρώτη με 10 βαθμούς, η Μαρσέιγ που έχει 8 είναι δεύτερη, ενώ η ΑΕΚ είναι τρίτη με 4, ενώ ο Άγιαξ έχει 2. Το παιχνίδι Άγιαξ-Μαρσέιγ είναι στις 22:00.

Με επίθεση… Ιωαννίνων η ΑΕΚ

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν υπολόγιζε στους τραυματίες Γιόνσον-Γκαρσί, επέστρεψαν όμως Μουκουντί-Αραούχο που ήταν εκτός στα Γιάννινα. O Αργεντινός τεχνικός πάντως επέλεξε την επίθεση που δοκίμασε στον αγώνα με τον ΠΑΣ και δη τους Μάνταλο-Τσούμπερ. Ο Στάνκοβιτς υπερασπίστηκε την εστία, με τους Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, να αποτελούν την αμυντική τετράδα από δεξιά προς αριστερά. Ο Σιμάνσκι είχε ρόλο κόφτη στη μεσαία γραμμή, με τον Γκατσίνοβιτς να παίζει στην αριστερή πτέρυγα, στη δεξιά ο Άμραμπατ, ενώ στην κορυφή του ρόμβου τοποθετήθηκε ο Πινέδα.

Από πλευράς Μπράιτον, στα σχέδια του Ντε Τσέρμπι δεν βρισκόταν ο βασικός κεντρικός αμυντικός Φαν Χέκε που τραυματίστηκε. Εκτός έμειναν οι Φατί-Λάμπντεϊ, οι τραυματίες Ντανκ, Εστουπινιάν, Γουέλμπεκ, Μαρτς και Ενσίσο. Επέστρεψαν ο εξτρέμ Μιτόμα, ο τιμωρημένος στο πρωτάθλημα Νταχούντ και οι χρήσιμοι αμυντικοί ο Ίγκορ, Μίλνερ.

Ο Φερμπρούκεν υπερασπίστηκε την εστία, Χίνσελγουντ, Ίγκορ, Ντανκ, Βέλτμαν αποτέλεσαν την αμυντική τετράδα από δεξιά προς αριστερά. Γκρος και Γκίλμουρ ήταν το δίδυμο στα χαφ. Μιτόμα, Φέργκιουσον, Αντίνγκρα αποτέλεσαν την τριάδα πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Ζοάο Πέδρο.

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Γκατσίνοβιτς, Άμραμπατ (72’ Ελίασον), Πινέδα (83’ Πισάρο), Μάνταλος (72’ Αραούχο), Τσούμπερ (72’ Πόνσε)

Μπράιτον: Φερμπρούκεν, Χίνσελγουντ, Ίγκορ, Ντανκ, Βέλτμαν, Γκρος, Γκίλμουρ (87’ Μπαλέμπα), Μιτόμα (69’ Νταχούντ), Φέργκιουσον (87’ Ντουφους), Αντίνγκρα, Ζοάο Πέδρο (77’ Μίλνερ)

Εκκωφαντικό το πρώτο ημίχρονο

Το πρώτο ημίχρονο ήταν πραγματικά εκκωφαντικό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όχι μόνο επειδή η ΑΕΚ μπήκε στο γήπεδο, επέβαλλε τον ρυθμό της, ήταν ανώτερη και έβγαλε πάμπολλες ευκαιρίες, αλλά και επειδή ο κόσμος αναγνώρισε την προσπάθεια των παικτών σε τέτοιο βαθμό που οι κερκίδες έτρεμαν από τους αλαλαγμούς τους, λες και προσπαθούσαν να ρίξουν τα τείχη της Ιεριχούς.

Η πρώτη φάση στο ματς όμως ανήκει στη Μπράιτον, όταν ο Φέργκιουσον δέχτηκε μπαλιά στην πλάτη της άμυνας, σούταρε από διαγώνια θέση αριστερά, ο Στάνκοβιτς απέκρουσε και στη συνέχεια ο Βίντα απομάκρυνε σε κόρνερ. Δύο λεπτά αργότερα η ΑΕΚ απάντησε με το σουτ του Τσούμπερ που εξουδετέρωσε ο Φερμπρούκεν, ο οποίος είχε αρκετή δουλίτσα στο ματς. Στο 13’ πάντως είδε την οβίδα του Πινέδα εκτός περιοχής να περνά ξυστά από τα δοκάρια του χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, ενώ στο 17’ η κεφαλιά του Μεξικανού ύστερα από σέντρα του Άμραμπατ δεν δυσκόλεψε τον τερματοφύλακα των Άγγλων, ο οποίος είχε θετική αντίδραση σε προσπάθεια του ίδιου παίκτη ένα λεπτό μετά.

Η ΑΕΚ άρχισε να μεταφέρει περισσότερη πίεση στα καρέ της φιλοξενούμενης ομάδας. Στο 21’ το σουτ εντός περιοχής του Γκατσίνοβιτς έφυγε για λίγο άουτ, ενώ στο 30’ ο Μάνταλος έκλεψε στο κέντρο έδωσε στον Τσούμπερ το σουτ του οποίου απομακρύνθηκε σε κόρνερ από τον Φερμπρούκεν. Στο 35’ ένα σουτ του Πινέδα θύμισε την προηγούμενη φάση με τον Σέρβο, αλλά η μεγαλύτερη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου καταγράφηκε στο 44’. Ύστερα από κλέψιμο του Σιμάνσκι, ο Τσούμπέρ μπήκε στο κουτί σούταρε, η μπάλα χτύπησε στο δεξί δοκάρι και στην επαναφορά ο Γκατσίνοβιτς απέτυχε να σκοράρει με το κεφάλι, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Ελβετός απέτυχε και αυτός με κεφαλιά από κοντά να κάνει το 1-0.

Στράβωσε ξανά…

Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ μπήκε με την ίδια διάθεση. Στο 52’ ο Μάνταλος έβγαλε ωραία μπαλιά στον Γκατσίνοβιτς που σούταρε με τη μία με τον Φερμπρούκεν να αποκρούει. Στο 54’ όμως η Μπράιτον κέρδισε πέναλτι (μετά από εξέταση του VAR) από παράβαση του Σιμάνσκι, με το Ζοάο Πέδρο να είναι εύστοχος από τα 11 βήματα.

 

Τα πράγματα δυσκόλεψαν για τους «κιτρινόμαυρους», παρότι ο κόσμος το πίστευε και φώναζε, ότι μπορούν να προκριθούν. Και έγιναν ακόμα χειρότερα στο 66’, όταν ο Γκατσίνοβιτς δέχτηκε δεύτερη κίτρινη και η ελληνική ομάδα έμεινε με 10 παίκτες. Οι Άγγλοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το αριθμητικό πλεονέκτημα και πίεσαν ψηλά, για να σκοράρουν δεύτερο και να «κλειδώσουν» τη νίκη.

 

Βρήκαν όμως και πάλι έναν πολύ δυνατό Στάνκοβιτς. Στο 73’ ο Φέργκιουσον βγήκε τετ α τετ με τον Αυστριακό τερματοφύλακα, ο οποίος τον νίκησε κατά κράτος. Η ΑΕΚ απάντησε στη συνέχεια με τον Πινέδα να αποτυχαίνει να ισοφαρίσει από κοντά στο 74’, δείχνοντας τουλάχιστον, ότι δεν παρατά το παιχνίδι.

Ριψοκινδύνεψε βέβαια να δεχτεί και δεύτερο γκολ. Στο 85’ ο Ρότα γλίστρησε στο κέντρο δίνοντας την ευκαιρία στη Μπράιτον να φύγει στην αντεπίθεση με τρεις εναντίον ενός. Ο Χατζισαφί όμως έτρεξε και κάλυψε τη διαφορά κόβοντας τη φάση. Στο 90’ ο Ελίασον σέρβιρε για το κεφάλι του Βίντα, δεν είδαμε όμως déjà vu του ματς με Άγιαξ…

Έτσι παρέμεινε το 0-1 υπέρ των Άγγλων, οι οποίοι προκρίνονται στην επόμενη φάση του Europa League.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags