Η Στεάουα κατάφερει να κλέψει τη νίκη μέσα από τα χέρια του ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα. Όχι επειδή ήταν καλύτερη από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, αλλά επειδή κατάφερε να τον παγιδεύσει μέσα από συγκυρίες και να επικρατήσει, παρότι είχε βρεθεί πίσω στο σκορ και μέχρι το δεύτερο ημίχρονο που ήρθαν τα πάνω κάτω ουσιαστικά δεν είχε απειλήσει.
Διαβάστε επίσης...
Ποιες ήταν αυτές οι συγκυρίες που καθόρισαν το ματς;
Πρώτον ο τραυματισμός του Μιχαηλίδη. Ήρθε σε ένα μομέντουμ, στο οποίο οι «ασπρόμαυροι» είχαν τον έλεγχο του ρυθμού και η απώλεια του κόστισε, ίσως και ψυχολογικά, αλλά περισσότερο αγωνιστικά. Ναι φτάσαμε στο σημείο να αναγνωρίζουμε την αξία ενός παίκτη, στον οποίο έχει πέσει ανάθεμα από την αρχή της σεζόν, επειδή από δικά του πολλά λάθη ο ΠΑΟΚ έχει χάσει παιχνίδια και σε αρκετά παιχνίδια υπήρξε ο αδύναμος κρίκος. Στο 2-1 όμως ο Ντάουα πηδάει ολομόναχος και ο Κόλεϊ δεν μπορεί καν να πηδήξει. Όχι ότι φταίει ο Γκαμπονέζος, αφού και η υπόλοιπη άμυνα δεν ακολουθεί. Αλλά είναι πασιφανές, ότι δεν μπορεί να πατήσει δυναμικά στη φάση.
Δεύτερος ισχυρός παράγων που καθόρισε το αποτέλεσμα; Η αποβολή του Τάισον. Έρχεται στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και αλλάζει όλο το παιχνίδι. Άδικη ή δίκαιη, δεν θα βγάλουμε ετυμηγορία σε αυτό το κείμενο για τη συμπεριφορά του Βραζιλιάνου. Ο κόσμος στα σχόλια του δίνει τη δικιά του απάντηση για αυτό το θέμα, ενώ είναι η χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του Λουτσέσκου, ο οποίος απέφυγε να μιλήσει για διαιτησία, αλλά για «ψεύτικη νίκη». Είναι το σημείο μηδέν του παιχνιδιού.
Από εκεί και πέρα αλλάζουν όλα. Δεν είναι τυχαίο, ότι η ρουμάνικη ομάδα βρίσκει γκολ στα πέντε λεπτά από την έναρξη του δευτέρου μέρους, σε μια φάση που είναι ικανή να βγάλει από τα ρούχα του κάθε οπαδό ανεξαρτήτου ομάδας. Είναι το τρίτο στοιχείο που έβλαψε τον ΠΑΟΚ. Ο Κοτάρσκι αντί να διώξει πασάρει σε αντίπαλο και από εκεί ξεκινούν όλα. Είναι η πηγή του κακού. Μια τάση των σύγχρονων τερματοφυλάκων για build up, λες και αν τη γεμίσεις θα σε πούνε άμπαλο και ότι δεν το έχεις με τα πόδια. Αυτό σκέφτηκε να είστε σίγουροι, γιατί την έχουν πατήσει και πιο αστεράτοι γκολκίπερ με το θέμα. Θυμηθείτε παρόμοιο λάθος του Στρακόσια στο πρώτο ματς της ΑΕΚ με τη Νόα στην Αρμενία. Αυτό λέγεται ασίστ στον αντίπαλο...
Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του παιχνιδιού. Η τέταρτη αιτία της ήττας. Απλά λόγια χωρίς υπεκφυγές θα γράψουμε τώρα. Φταίει ο Λουτσέσκου. Η ομάδα του προηγείται 1-0 με παίκτη λιγότερο στο ημίχρονο και αντί να κάνει αλλαγές για να θωρακίσει το σκορ, αφήνει το ίδιο σχήμα, ενώ ο Χαραλάμπους είχε ρίξει στο ματς από το 46' τον Ντάουα που του έκανε το 1-2 και τον Γκεοργκίτα). Μετά όταν έχει γίνει το 1-2 τί να σου κάνει ο Τόμας και ο Ντεσπόντοφ. Τους έβαλε και τους εξέθεσε χειρότερα, γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, παίζοντας σαν τους κακομοίρηδες με την ψυχή στο στόμα. Ήταν κινήσεις που δεν έπιασαν καθόλου. Και όταν βλέπεις μετά να αλλάζει όλο το κέντρο, βγάζοντας Σβαμπ-Μεϊτέ για να βάλει Οζντόεφ-Καμαρά, απορεί κανείς γιατί δεν είχε εξαρχής αυτό το δίδυμο στα χαφ ή τουλάχιστον δεν έκανε αυτήν την κίνηση στο ημίχρονο.
Συνεπώς η ήττα φέρει και την υπογραφή του Ρουμάνου που φαίνεται, ότι η απουσία από τους πάγκους λόγω της τιμωρίας του στο πρώταθλημα του έχει στοιχίσει στο κοουτσάρισμά του στην Ευρώπη. Ήταν και άτυχος ο ΠΑΟΚ, αφού είχε δύο γκολ που ακυρώθηκαν του Κωνσταντέλια και του Σαμάτα δικαίως μεν, από ατυχία για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, δε. Φυσικά το σκορ δεν είναι απαγορευτικό για τον ΠΑΟΚ. Όλα μπορούν να συμβούν στο Βουκουρέστι. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται, ότι είναι θετικό ότι θα λείπει ο Τάισον, του οποίου τα νεύρα παρατηρούν εδώ και καιρό και με τη Στεάουα χαντάκωσε την ομάδα του. Τα δάκρυα του μετά το ματς μαρτυρούν την ενοχή, αλλά όπως λέει και η αγγλική παροιμία, «ποτέ μην κλαις πάνω από το γάλα που χύθηκε».