Δεν είχε νόημα να συζητάμε το αν το πρόβλημά του είναι ψυχολογικό, αν του ταιριάζει ο τρόπος που παίζει η Τσέλσι, αν θα τον βοηθήσει ο Μάτα, ο Αζάρ, η φυγή του Ντρογκμπά, το πως θα τον χειριστεί ο Βίλας Μπόας ή τι θα γίνει τώρα που ήρθε στα χέρια του Μπενίτεθ, του προπονητή που τον είχε κάνει να σκοράρει ασταμάτητα.
Φαίνεται πως όλα αυτά ήταν και είναι μάταια. Κι αυτό γιατί η κατακόρυφη πτώση στην καριέρα του Τόρες δεν εξαρτάται απ’όλα αυτά. Η κακή και κάποιες φορές τραγική αγωνιστική του εικόνα δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα ενός σοβαρού προβλήματος στο δεξί του γόνατο. Πρόβλημα που κουβαλάει εδώ και πολύ καιρό και που κανείς δεν γνωρίζει ούτε το πότε, ούτε το αν μπορεί να ξεπεραστεί, ενώ υπάρχουν και φόβοι πως μπορεί να χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο.
Μάλιστα, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στην ιστορία ίσως να μην είναι η αποκάλυψη πως ο Τόρες έχει σοβαρό πρόβλημα στο γόνατο, αλλά η θεωρία που λέει πως η Λίβερπουλ γνώριζε την κατάστασή του και ο τρόπος που παρόλα αυτά κατάφερε να τον πουλήσει και να “κοροϊδέψει” την Τσέλσι.
"Έχει πρόβλημα"
Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα γεγονότα. Την ημέρα της ανακοίνωσης της πρόσληψης του Μπενίτεθ, ο Άγγλος δημοσιογράφος Μπεν Τζέικομπς ήταν μαζί με τον Ισπανό προπονητή στο Ντουμπάι. Όταν λοιπόν η πρόσληψη του Ράφα έγινε κι επίσημα, ο Τζέικομπς πόσταρε στο twitter κάποιες από τις πληροφορίες που προέκυψαν από τις μεταξύ τους συζητήσεις.
Ο Τζέικομπς αποκάλυψε πως ο Μπενίτεθ προσεγγίστηκε από την Τσέλσι πριν έρθει η ήττα από την Γιουβέντους κι η απόλυση του Ντι Ματέο, πως το συμβόλαιό του θα είναι μέχρι τον Μάιο, αλλά με οψιόν ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο, και διάφορες άλλες λεπτομέρειες, όμως το πραγματικά ενδιαφέρον κομμάτι ήρθε με την αναφορά στον Τόρες.
Ο Τζέικομπς έγραψε πως ο Μπενίτεθ ανυπομονεί να δουλέψει ξανά με τον Τόρες, αλλά του αποκάλυψε πως ο φορ της Τσέλσι έχει “τραυματισμό” στο δεξί του γόνατο, που επηρεάζει πολύ την απόδοσή του. Παρότι ο Τόρες συνεχίζει να αγωνίζεται κανονικά, το πρόβλημα έχει επιπτώσεις στην ταχύτητα, αλλά και στην ψυχολογία του.
Εκεί ήταν λογικό να ξεκινήσουν οι ερωτήσεις από τους χρήστες, αφού ο Τόρες δεν έχει κάποιον πρόσφατο τραυματισμό και άρα ήταν εύλογες οι απορίες για το πότε χτύπησε και γιατί συνεχίζει να αγωνίζεται, αφού είναι τραυματίας. Ο Τζέικομπς απάντησε πως δεν πρόκειται ακριβώς για τραυματισμό, αλλά για χρόνιο πρόβλημα. Ο Ράφα δεν του είπε την ακριβή φύση του προβλήματος, αλλά ο Τζέικομπς έγραψε πως σίγουρα δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα, αλλιώς ο Τόρες θα έκανε εγχείρηση και δεν θα εξακολουθούσε να παίζει.
Χρόνιο, ίσως και εκφυλιστικό
Οι απαντήσεις αυτές “άναψαν” ακόμα περισσότερο την διαδικτυακή κουβέντα, αφού οι χρήστες ρωτούσαν πως είναι δυνατόν να ξέρει ο Μπενίτεθ τέτοια πράγματα και να μην τα ξέρει το ιατρικό επιτελείο της Τσέλσι. Ο Τζέικομπς τότε έριξε την πρώτη μεγάλη βόμβα: έγραψε πως όχι μόνο η Τσέλσι γνωρίζει το πρόβλημα (που δεν είναι τραυματισμός), αλλά ο Τόρες το κουβαλάει από την εποχή που έπαιζε ακόμα στην Λίβερπουλ και μάλιστα το χαρακτήρισε “μάλλον εκφυλιστικό”.
Με λίγα λόγια, το μυστικό που όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν πρόκειται να παραδεχθεί με επίσημο τρόπο, είναι πως ο Τόρες είναι σκιά του παλιού του εαυτού γιατί έχει εδώ και τρία χρόνια σοβαρό πρόβλημα στο γόνατό του. Δεν έχει το πέταγμα που του έδινε το αβαντάζ στο τελείωμα των φάσεων, δεν είναι ο παίκτης που ήταν, έχει χάσει μεγάλο κομμάτι της έκρηξής του, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα το πρόβλημα να επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Οπότε, μέχρι να διορθωθεί, είναι σχεδόν καταδικασμένος στην μετριότητα, περιορισμένος μόνο σε στιγμές που θυμίζουν ποιος ήταν, αλλά δεν παύουν να είναι οι εξαιρέσεις στον κανόνα που λέει πως “ο Τόρες δεν είναι όπως παλιά”.
Χωρίς εξετάσεις
Οι αποκαλύψεις δεν σταμάτησαν εκεί. Στην πορεία της κουβέντας στο twitter, ο Τζέικομπς έγραψε πως, αφού το πρόβλημα υπάρχει από την εποχή της Λίβερπουλ, η Τσέλσι μάλλον έκανε κακή επιλογή στο πρόσωπο του Τόρες κι είναι απορίας άξιον πως το ιατρικό της επιτελείο δεν βρήκε τίποτα στις εξετάσεις που έκανε στον παίκτη πριν υπογράψει.
Εκεί ήρθε η δεύτερη βόμβα της βραδιάς, όταν στην κουβέντα παρενέβη ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Ντάνκαν Καστλς, ο οποίος θύμισε πως ο Τόρες δεν πέρασε ιατρικές εξετάσεις πριν υπογράψει στην Τσέλσι! Ναι, καλά διαβάσατε, ο παίκτης που αποτελεί την ακριβότερη μεταγγραφή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, δεν πέρασε από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις πριν γίνει ο Mr. 50 million pounds.
"Μπορεί να επιστρέψει την ίδια μέρα"
Για να φρεσκάρω λίγο την μνήμη σας, ο Τόρες έφυγε από το Λίβερπουλ για το Λονδίνο στις 31 Ιανουαρίου του 2011. Τελευταία μέρα των χειμερινών μεταγγραφών, με την υπογραφή και την επίσημη ανακοίνωση να έρχονται λίγα λεπτά πριν εκπνεύσει η προθεσμία. Όπως έγραψε κι ο Καστλς, ελάχιστοι θυμούνται πως εκείνο το βράδυ δεν υπήρχε χρόνος για τις καθιερωμένες και πολύωρες ιατρικές εξετάσεις κι έτσι η Τσέλσι πλήρωσε 50 εκατομμύρια λίρες για έναν παίκτη που δεν εξετάστηκε ποτέ όπως θα έπρεπε.
Ο Καστλς μάλιστα υποστηρίζει σ’ένα άρθρο του πως κάποιος μέσα από την Λίβερπουλ έχει δηλώσει ανώνυμα πως “όταν ο Τόρες πήγε στο Λονδίνο για να υπογράψει, ξέραμε πως υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει την ίδια μέρα”. Οι κόκκινοι, δηλαδή, είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης του παίκτη, ήξεραν πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημά του και πίστευαν πως αν το διαπιστώσει και η Τσέλσι, τότε το deal θα καταρρεύσει. Σύμφωνα πάντα με τον Καστλς, που μεταξύ άλλων γράφει για τους Times και το Sports Illustrated, οι άνθρωποι της Λίβερπουλ από τότε εκφράζουν off the record την πεποίθηση πως ο Τόρες είναι σχεδόν αδύνατον να επιστρέψει στην παλιά του κατάσταση.
Ηθελημένη καθυστέρηση;
Εδώ σταματούν τα γεγονότα κι αρχίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας, το απαραίτητο κερασάκι στην τούρτα, που δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο θέμα. Κι οι θεωρίες λένε πως η Λίβερπουλ όχι μόνο γνώριζε την σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά φρόντισε η ίδια να στείλει τον Τόρες στο Λονδίνο την τελευταία στιγμή, ώστε να μην υπάρχει χρόνος για εξετάσεις και να πιάσει κορόιδο τους Μπλε.
Η σκέψη βασίζεται στο γεγονός πως ο Τόρες είχε εκφράσει την επιθυμία να φύγει τρεις ή τέσσερις εβδομάδες πριν την ημέρα που έγινε τελικώς η μεταγγραφή. Η Λίβερπουλ δεν προέβη σε καμία ενέργεια, δεν προσπάθησε να τον μεταπείσει, αλλά ούτε δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει. Περίμενε μέχρι την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, όταν και ξαφνικά ανακοίνωσε πως ο Τόρες ζήτησε εγγράφως να φύγει (κάτι που ο Ισπανός είχε κάνει εβδομάδες πριν) και πως ο σύλλογος απέρριψε πρόταση της Τσέλσι 35 εκατομμυρίων λιρών.
Ήρθε το Σαββατοκύριακο, ο Αμπράμοβιτς ανέβηκε στα 50 εκατομμύρια λίρες, αλλά παρόλα αυτά η Λίβερπουλ περίμενε μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου για να πει το “ναι” και να δώσει την άδεια στον Τόρες να πάει στο Λονδίνο, στερώντας από την Τσέλσι την δυνατότητα να εξετάσει τον παίκτη. Σύμφωνα, λοιπόν, με την θεωρία, η Λίβερπουλ εξαρχής εκπόνησε ένα σχέδιο που θα της επέτρεπε όχι μόνο να πουλήσει έναν παίκτη που ήξερε πως δεν αξίζει πια αυτά τα λεφτά, αλλά κυρίως να καταφέρει να μην γίνει αντιληπτό το σοβαρό πρόβλημα που έχει.
Ψέμματα;
Η θεωρία δεν σταματάει στο τρικ της αποφυγής των ιατρικών εξετάσεων, αλλά γυρνάει και πιο πίσω στον χρόνο και γίνεται ακόμα πιο ακραία. Σύμφωνα μ’αυτήν, ο Τόρες είχε το πρόβλημα από τότε που έκανε δεύτερη εγχείρηση στο γόνατό του και πίεσε πάρα πολύ τον εαυτό του για να προλάβει το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.
Όταν επέστρεψε, το ιατρικό επιτελείο της Λίβερπουλ διαπίστωσε το πρόβλημα, αλλά δεν το είπε ποτέ στον Τόρες, προφανώς ακολουθώντας άνωθεν εντολή. Τον άφησαν να συνεχίζει να αγωνίζεται, επιδεινώνοντας την κατάστασή του, έτσι ώστε να πουληθεί τον Ιανουάριο, πάντα σύμφωνα με το σχέδιο που θα τον έφερνε να υπογράφει στην Τσέλσι χωρίς πρώτα να περάσει από εξετάσεις που θα φανέρωναν τα πάντα. Σύμφωνα μ’αυτήν την τραβηγμένη θεωρία, σ’αυτήν την αντιμετώπιση αναφέρεται και ο Τόρες κάθε φορά που δηλώνει “οι οπαδοί της Λίβερπουλ δεν ξέρουν όλη την αλήθεια και θα έρθει η μέρα που θα την μάθουν”.
Μόνο στα βίντεο
Οι θεωρίες για την τακτική της Λίβερπουλ τον Ιανουάριο του 2011 και για την απόκρυψη του προβλήματος από τον παίκτη είναι προφανώς ακραίες, δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη και δεν υιοθετούνται μέχρι στιγμής από κανέναν Άγγλο δημοσιογράφο. Όπως κάθε θεωρία συνωμοσίας, μοιάζουν να έχουν μια βάση κι ο καθένας μπορεί να πιστέψει ο,τι θέλει. Προσωπικά δεν τις αποκλείω, ειδικά αυτήν που μιλάει για την τακτική του “τον πουλάμε τελευταία στιγμή για να μην τον εξετάσουν”.
Αυτό, όμως, που δεν νομίζω πως μπορεί να αμφισβητηθεί, είναι πως ο Τόρες είναι σκιά του εαυτού του για πολύ συγκεκριμένο λόγο, πως το πρόβλημα είναι ο ίδιος και το γόνατό του, όχι η ομάδα, οι συμπαίκτες, οι τακτικές, οι προπονητές, η ψυχολογία του. Κι αν όντως το πρόβλημα που η Τσέλσι δεν βρήκε ποτέ όταν τον αποκτούσε δεν μπορεί να διορθωθεί 100%, τότε θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως τον Φερνάντο της τριετίας 2007-09 θα τον βλέπουμε μόνο στα βίντεο. Κι είναι κρίμα.
Πηγή: Contra.gr