«Θα είναι ένας πολύ σημαντικός αντίκτυπος,» περιέγραψε χαρακτηριστικά ο Τόνι Σχόουλς, Διευθύνων Σύμβουλος της Στόουκ, μεταξύ των ομάδων που θα μπορούσαν να υποφέρουν περισσότερο. Ανάμεσα στους παίκτες τους Στόουκ, εννέα, θα χρειαστούν άδεια παραμονής, κάτι που συμβεί με Γουότφορντ, Νιούκαστλ και Λίβερπουλ, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Συνολικά θα είναι πάνω από 100 παίκτες της Premier League θα χρειάζονται άδεια παραμονής, πάνω από 400, αν υπολογιστούν η δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας και η Σκοτία. Χωρίς αυτή, δεν μπορούν να παίξουν στην Αγγλία. Αλλά οι συνέπειες, δεν μπορούν να επηρεάσουν μόνο τους παίκτες. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε το θέμα των αδειών διαμονής για τους προπονητές».

Στο πρόβλημα έχει τοποθετηθεί ο Σάιμον Τσάντγουικ, καθηγητής Πανεπιστημίου στο Μάντσεστερ. «Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει το Brexit όσον αφορά τις μετακινήσεις των οπαδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διοργανώσεις όπως το Champions League έχουν αναπτυχθεί τόσο πολύ, χάρη στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ, αλλά οι Βρετανοί οπαδοί δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τα ταξίδια τους στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να περιοριστούν στο μέλλον». Όμως δεν λείπουν και ορισμένες θετικές πτυχές: "Κάποιος μπορεί να εξετάσει τη μείωση του αριθμού των ξένων ποδοσφαιριστών στην Premier League ως ένα θετικό, που μπορεί να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους παίκτες από την Αγγλία, τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία,» συνέχισε ο Τσάντγουικ. «Παρ 'όλα αυτά η Premier League είναι ένας σημαντικός δημιουργός στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, έτσι ώστε να φαίνεται απίθανο ότι μια κυβέρνηση μετά την έξοδο μπορεί να αποδυναμώσει την ανταγωνιστική θέση του αθλήματος, περιορίζοντας την πρόσβαση στα καλύτερα ταλέντα στον κόσμο».

Δύσκολη υπόθεση...

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του υπουργείου Εσωτερικών, οι μη κοινοτικοί παίκτες πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό αγώνων στις εθνικές τους ομάδες για να εργαστούν στην Αγγλία και να αποκτήσουν work permit.

Η εξασφάλιση του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αρκετά δύσκολη, ειδικά μετά τους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν πέρσι από την Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, προκειμένου να προστατεύονται οι νεαροί Άγγλοι παίκτες από τη μαζική είσοδο και τον συναγωνισμό από ξένους παίκτες.

Για παράδειγμα, ένας παίκτης από χώρα που βρίσκεται κάτω από την 50ή θέση στην κατάταξη της FIFA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου), δεν μπορεί να πάρει work permit.

Το ένα τρίτο των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν εθνικές ομάδες εκτός 50άδας, οπότε οι ποδοσφαιριστές τους δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν στην Premier League.

Για παράδειγμα, ένας ταλαντούχος Βούλγαρος, Σλοβένος ή Φινλανδός δεν έχει ελπίδα...

Αν η χώρα του ποδοσφαιριστή ανήκει στο Τop-10 της FIFA, τότε όχι μόνο πρέπει να είναι διεθνής, αλλά και να έχει παίξει τουλάχιστον στο 30% των αγώνων της εθνικής του ομάδας τους προηγούμενους 24 μήνες.

Η ποσόστωση αυτή ανεβαίνει στο 45% για χώρες από τις θέσεις 11 έως 30 και στο 75% για τις θέσεις 31-50 (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα).

Τα παραπάνω σημαίνουν επίσης ότι οι αγγλικοί σύλλογοι δεν θα μπορούν να «χτυπήσουν» μεγάλα ξένα ταλέντα από προηγμένες ποδοσφαιρικές χώρες, όπως κάνουν τόσα χρόνια με Γάλλους και Ισπανούς τινέιτζερ (βλ. Αρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Ούτε θα μπορεί να πάρει ξένους παίκτες ηλικίας 16-18 ετών, κάτι που επιτρέπει η FIFA μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αυτό θα φέρει την Premier League σε μειονεκτική θέση σε σχέση με την ισπανική Πριμέρα Ντιβισιόν και τη γερμανική Μπουντεσλίγκα και ίσως μακροπρόθεσμα επηρεάσει την αξία της...