Πριν καν ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου κανονισμού της UEFA για το financial fair play η προ ημερών ανακοινωθείσα χορηγική συμφωνία της Μάντσεστερ Σίτι με την αεροπορική εταιρεία Ιτιχάντ, ύψους 400 εκατ. λιρών για δέκα χρόνια (συμφωνία πολυεπίπεδη που δεν αφορά μόνο τη φανέλα της αγγλικής ομάδας), απειλεί να τον τινάξει στον αέρα!
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ομάδες που θα προσπαθήσουν να βρουν έγκαιρα τα παραθυράκια για να ξεφύγουν από τις διατάξεις του financial fair play, αλλά έχουμε πάρει τα μέτρα μας για να το προλάβουμε» είχε δηλώσει ο διευθυντής του τμήματος licensing της UEFA, παρουσιάζοντας πριν από μερικούς μήνες το νέο κανονισμό.
Το είχαμε ακούσει ως σενάριο απόδρασης και στη χώρα μας. Ενα κλαμπ που έχει μεγαλύτερη απόκλιση εσόδων - εξόδων από το επιτρεπτό όριο τριετίας που ορίζει ο νέος κανονισμός (στην αρχή είναι 45 και στη συνέχεια 30 εκατ. ευρώ) εμφανίζει μία εικονική χορηγία (για παράδειγμα μέσω εταιρείας του προέδρου του κλαμπ) και καλύπτει το άνοιγμα.
Ο Αρσέν Βενγκέρ υποστήριξε δημόσια ότι κάτι τέτοιο ισχύει στην περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι, που αποτελεί το αντιπαράδειγμα μάνατζμεντ για τον Αλσατό τεχνικό (σε σχέση με τη δική του προσεκτική οικονομική διαχείριση, για την οποία επικρίνεται από τους οπαδούς της ομάδας του), αλλά και μία από τις περιπτώσεις που μελέτησε πολύ καλά η UEFA προκειμένου να θεσμοθετήσει το νέο της κανονισμό εναντίον του financial doping, που συχνά πυκνά καταγγέλλει ο Μισέλ Πλατινί.
«Αν δεν γίνει κάτι με αυτή την πλασματική συμφωνία της Μάντσεστερ Σίτι, να γνωρίζουμε όλοι ότι financial fair play δεν υπάρχει και ότι όλα είναι επιτρεπτά» πρόσθεσε ο Βενγκέρ, την ίδια ώρα που στην UEFA έχει σημάνει συναγερμός.
To πρώτο κρας τεστ!
Πρώτον, γιατί η συγκεκριμένη ιστορία αποτελεί το σημαντικότερο κρας τεστ του νέου κανονισμού, στον οποίο έχει επενδύσει προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος, και δεύτερον γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δώσουν την εικόνα ότι το financial fair play θεσπίστηκε αποκλειστικά και μόνο για τη Μάντσεστερ Σίτι και τον σεΐχη Μανσούρ.
«Εχω αρκετές απορίες για τη συμφωνία της Σίτι με την Ιτιχάντ και αποτελεί υπόθεση που θα εξεταστεί προσεκτικά. Αν δούμε ομάδες που αναζητούν τρύπες για να ξεφύγουν από τις διατάξεις του financial fair play, θα το αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι τόσο απλό ότι κάναμε μία μεγάλη συμφωνία, καλύψαμε το έλλειμμά μας και όλα είναι ΟΚ. Κάθε τέτοια συμφωνία κάθε ομάδας θα εξετάζεται από εμάς με κριτήριο την αξία και τους νόμους της αγοράς κάθε χώρας» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και νυν πρόεδρος της επιτροπής εφαρμογής του νέου κανονισμού της UEFA Ζαν-Λικ Ντεανέ.
Από την πλευρά του, ο πανούργος, ικανότατος και με ένα εκπληκτικό ετήσιο συμβόλαιο chief executive της αγγλικής ομάδας Γκάρι Κουκ εμφανίζεται σίγουρος για τημαγειρική (cook σημαίνει μάγειρας) συνταγή της συμφωνίας, της οποίας ήταν ο βασικός εμπνευστής.
«Ολες τις απορίες είμαστε έτοιμοι να τις απαντήσουμε, γιατί είμαστε σε αρμονική συνεργασία με την UEFA. H τιμή της αγοράς δεν είναι κάτι το δεδομένο. Εγώ πουλάω το σπίτι μου και οι εννιά ενδιαφερόμενοι έρχονται και μου προσφέρουν 250.000 λίρες. Αυτή είναι και η τρέχουσα τιμή της αγοράς. Ερχεται και ο δέκατος και επειδή του αρέσει πολύ μου προσφέρει 500.000 λίρες. Πλέον αυτή έγινε η τιμή της αγοράς» δήλωσε.
Βάσει του κανονισμού, η UEFA μπορεί να μη δεχτεί να συνυπολογίσει το συγκεκριμένο ποσό στα έσοδα της Σίτι (ως προς το ποσό των εξόδων της που θα πρέπει να καλύψει για να είναι εντάξει με τις νέες διατάξεις), αν βεβαιώσει ότι δεν ανταποκρίνεται στις αντικειμενικές τιμές της αγγλικής αγοράς ή μπορεί να εκμεταλλευτεί τη διάταξη που απαγορεύει χορηγίες από εταιρείες συγγενικές με το νομικό ή το φυσικό πρόσωπο που ελέγχει μετοχικά το συγκεκριμένο κλαμπ.
Στην περίπτωση της Σίτι η εταιρεία Ιτιχάντ ελέγχεται από την κυβέρνηση του Αμπου Ντάμπι, με τον κυβερνήτη να είναι ετεροθαλής αδερφός του σεΐχη Μανσούρ που είναι ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι.
Μπορεί βεβαίως οι άνθρωποι της άσπονδης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ωρύονται ότι «δεν γίνεται σε μία νύχτα η φανέλα και το σήμα της Σίτι να απέκτησαν την ίδια αξία με της δικής μας ομάδας», αλλά ο Γκάρι Κουκ μπορεί με άνεση να απαντάει: «Η Σίτι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στο χάρτη και τώρα ετοιμάζεται για την πρώτη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ».
To πρώτο κρας τεστ!
Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος διαρρέει ότι «με ποια λογική η UEFA θα ασχοληθεί μόνο με εμάς και όχι και με την Μπαρτσελόνα για παράδειγμα, που τόσα χρόνια δεν είχε χορηγία στη φανέλα και λίγο πριν από την εφαρμογή του financial fair play εμφάνισε μία ιλιγγιώδη από πλευράς εσόδων συμφωνία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση του Κατάρ (Qatar Foundation);».
Η ιστορία δεν είναι καθόλου απλή...
Η επάρκεια κάθε κανονισμού, άλλωστε, κρίνεται στην εφαρμογή του Και μιλάμε για τη Μάντσεστερ Σίτι, που το 2008-09 εμφάνισε ζημίες 93 εκατ. λίρες, το 2009-10 121 εκατ. λίρες και οι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2010-11, που θα ανακοινώσει το Σεπτέμβριο, θα είναι ακόμα χειρότερα. Με αυτά τα δεδομένα θα χρειαστεί κι άλλες συμφωνίες τύπου Ιτιχάντ.
Πηγή: Goal