Τσέλσι: Η απόφαση του ήρθε λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πίεσης που του ασκήθηκε από το αγγλικό κοινοβούλιο. Η αποχώρηση του έχει φέρει σύννεφα πάνω από το «Στάμφορντ Μπριζ» που πλέον, καλείται μετά από 20 χρόνια να υποδεχθεί ένα νέο ιδιοκτήτη.
Φυσικά, ο Αμπράμοβιτς δεν θα φύγει μόνος του από το Λονδίνο αλλά θα πάρει μαζί του και τους συνεργάτες που είχε φέρει. Μια εξ αυτών είναι και η Μαρίνα Γκρανόβσκαϊα. Μια γυναίκα που αποτελούσε το δεξί του χέρι και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να μιλήσει τη γλώσσα του χρήματος και να εμπλακεί ενεργά στις μεταγραφικές κινήσεις του συλλόγου.
Ποια είναι;
Γεννημένη στη Ρωσία, έφτασε στο Λονδίνο μαζί με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς το 2003. Έκτοτε, εμπλέκεται σε μεταγραφές και συναλλαγές ενώ το 2010 έγινε η επίσημη εκπρόσωπος του Ρώσου μεγιστάνα στο σύλλογο.
Ο ρόλος της εξελίχθηκε ραγδαία καθώς από απλή βοηθός του Ρομάν, ανέλαβε την ειδική ευθύνη για μεταγραφές, συμβόλαια, δανεισμούς αλλά και την ακαδημία.
Ψυχρή, καχύποπτη και σοβαρή. Το «γκρίζο ποντίκι», όπως την αποκαλούσε μια δασκάλα της, έχει μάθει πολλά με το πέρασμα των χρόνων, ξέρει πως να ελίσσεται και να μιλά τη γλώσσα του χρήματος.
Η σχέση με Αμπράμοβιτς και η πορεία στην Τσέλσι
Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς λόγω της πρόσληψης της σε μια ρωσική εταιρεία πετρελαίου, την οποία είχε αγοράσει ο Ρώσος το 1997. Επτά χρόνια αργότερα, αποφάσισε να πουλήσει την εταιρεία αυτή και μάλιστα, η κίνηση αυτή του απέφερε ένα ποσό σχεδόν 250 φορές μεγαλύτερο από ότι την έχει αγοράσει.
Ο Ρομάν αποφάσισε να έρθει στο Λονδίνο το 2003 για να αναλάβει την Τσέλσι και την έφερε μαζί του. Ο Ρώσος κατάφερε να σωστές και μεθοδικές κινήσεις να μετατρέψει τους «μπλε» σε ένα λιοντάρι που είναι έτοιμο να κατασπαράξει όποιον βρεθεί στο δρόμο για τους τίτλους.
Η Μαρίνα Γκρανόβσκαϊα αποτέλεσε τον πιο έμπιστο συνεργάτη του. Μακριά από τα μέσα ενημέρωσης και τις συνεντεύξεις, δούλευε αθόρυβα και άφηνε τα αποτελέσματα να κάνουν το θόρυβο που τους άρμοζε.
Ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του «χτισίματος» καλώς σχέσεων με την ολλανδική, Φίτεσε, η οποία λειτουργεί ως ένας σύλλογος αναπαραγωγής νεαρών ταλέντων του συλλόγου.
Είναι υπεύθυνη για τη μετακόμιση των «μπλε» στο νέο προπονητικό κέντρο, το οποίο άνοιξε το 2007 και είναι ένα από τα καλύτερα στην Αγγλία. Επιπλέον, άσκησε μεγάλη επιρροή στην κατασκευή του προπονητικού γηπέδου.
Η συμβολή της ήταν σημαντική και τη βοήθησε να παγιώσει τη θέση της στο «Στάμφορντ Μπριζ» και το 2010 ανέλαβε το ρόλο του επίσημο εκπροσώπου του Αμπράμοβιτς.
Μέσα σε τρία χρόνια βρέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και το 2017 έδειξε τη σκληρή διαπραγματευτική της δύναμή και κατάφερε να αποσπάσει από τη Nike ένα συμβόλαιο ύψους 60 εκατομμυρίων λιρών, η οποία ισχύει μέχρι το 2032.
Έχει λόγο και στις μεταγραφές
Είναι ο άνθρωπος που ο Αμπράμοβιτς εμπιστεύεται τα χρήματα του. Οι κινήσεις του στις αγοραπωλησίες δεν ήταν και τόσο επιτυχημένες και ο σύλλογος έπαιρνε λίγα για παίκτες που εξελισσόταν σε αστέρια.
Μέχρι τη στιγμή που έβαλε τη Μαρίνα να διαχειρίζεται και αυτόν τον τομέα. Η συμφωνία που έκλεισε για την πώληση του Εντέν Αζάρ στη Ρεάλ Μαδρίτης θεωρήθηκε απίστευτη και πήρε τα εύσημα από όλους στο σύλλογο.
Σιγά σιγά η γνώμη της άρχισε να μετράει και παρότι δεν έχει το κατάλληλο ποδοσφαιρικό υπόβαθρο, ο Αμπράμοβιτς την εμπιστεύεται τυφλά και στηρίζει την κρίση της.
Έτσι, όταν πολλοί ήταν υπέρ της αποχώρησης του Ντιντιέ Ντρογκμπά, την άκουσε και δεν προχώρησε στην πώληση ή την αποδέσμευση του. Συμμετείχε στην αγορά του Φερνάντο Τόρες αλλά και στην επιστροφή του Ζοσέ Μουρίνιο, έξι χρόνια μετά την κατάρρευση των σχέσεων με τη διοίκηση.
Η ανάληψη της θέσης από τη Μαρίνα άλλαξε τη στρατηγική του συλλόγου. Ακολούθησε την ίδια οικονομική προσέγγιση που απαιτούσαν και οι άλλες επιχειρήσεις του Ρώσου. Η ζητούμενη τιμή για έναν παίκτη αντιμετωπιζόταν απλά ως ένας αριθμός. Εμφανιζόταν αποφασισμένη να πληρώσει τη σωστή τιμή ή να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η αποχώρηση του Αμπράμοβιτς θα στοιχίσει στην Τσέλσι που καλείται να αλλάξει σελίδα και θα της στερήσει και μια καλή και σκληρή επιλογή στις διαπραγματεύσεις.
Πηγή: metrosport.gr