Με την… 3η, λοιπόν η Ουέστ Χαμ λύγισε και αποδέχτηκε την προσφορά σοκ της Άρσεναλ των 116εκ. ευρώ συν άλλα 6 σε bonus. Οι «Hammers», ύστερα από ένα μήνα σκληρών διαπραγματεύσεων τόσο με την Άρσεναλ, όσο με τη Μάντσεστερ Σίτι κι αφού έκανε τα πάντα για να μην ντυθεί το ταλέντο της στα χρώματα του γείτονα «εχθρού», δεν μπόρεσε ν’ αντισταθεί στο βουνό των 105εκ. που ήταν και η τρίτη, τελευταία και βελτιωμένη προσφορά των «Κανονιέρηδων» μετά την απόρριψη των 80, αλλά και των 90εκ. λιρών. Σημαντικοί παράγοντες για τη μεταγραφή του αιώνα στην Αγγλία, το γεγονός ότι η Σίτι σταμάτησε στα 95, αλλά κι ότι ο Ράις σχεδόν εκλιπαρούσε τον μεγαλομέτοχο Σάλιβαν να τον αφήσει να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του.

 Ειρωνεία της τύχης, ότι πιτσιρικάς ο Ντέκλαν ήταν… Τσέλσι κι απόλυτα λογικό γιατί με τους «Blues» πρώτο έμαθε ποδόσφαιρο από τα 11 έως τα 14του, αλλά «κόπηκε» από τον τότε προπονητή Ζοσέ Μουρίνιο γιατί δεν είχε ανάγκη από έναν παίκτη που έχει μάθει να παίζει κυρίως μπροστά από την άμυνά του, που σπάνια βγαίνει στην επίθεση και ακόμη σπανιότερα βάζει γκολ.

 Και έτσι η Τσέλσι τον έστειλε στους μικρούς της Ουέστ Χαμ, εκεί όμως το στιλ παιχνιδιού του εκτιμήθηκε και από το ’17 έως το τέλος του περασμένου Μαΐου, όταν βοήθησε την ομάδα να κατακτήσει το Conference League, τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο μετά το Κυπελλούχων του ’65, έγινε ένα αναντικατάστατο πιόνι στη σκακιέρα των «Σφυριών». Και ας μην βάζει, η αλήθεια είναι γκολ, όλα κι όλα 10 σε 204 παιχνίδια με την Ουέστ Χαμ.

 Έχει αποκτήσει όμως τέτοια ποδοσφαιρική αντίληψη που, το γκολ το σερβίρει στους άλλους γι’ αυτό εξάλλου τον ήθελαν σαν τρελοί, τόσο ο Αρτέτα, για την μετά Όντεγκαρντ και Τσάκα εποχή, όσο ο Γκουαρδιόλα ως αντικαταστάτη του Γκιουντογκάν. Από το μπρα- ντε- φερ των φίλων, αλλά και επί τρία χρόνια συνεργατών στη Σίτι, νικητής βγήκε ο Αρτέτα ο οποίος όμως τώρα θα πρέπει ν’ ανταποδώσει με καλά αποτελέσματα και κυρίως, κάποιο τίτλο την εμπιστοσύνη και την γενναιοδωρία της διοίκησης της Άρσεναλ η οποία, πέρα από τον Ράις μόλις ξόδεψε κι άλλα 65εκ. για να φέρει από το, διπλανό, Κεντρικό Λονδίνο τον Γερμανό της Τσέλσι, Κάι Χάβερτς.

 Μετά τους Ράις και Μπέλινγκαμ, τη λίστα των ακριβότερων Άγγλων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών συμπληρώνουν ο Γκρίλις, που το ’21 πέρασε από την Άστον Βίλλα, στη Μάντσεστερ Σίτι με 100εκ. λίρες, ο Μαγκουάιρ, το ’19 από τη Λέστερ, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 80, κι ο Σάντσο, το ’21 από τη Ντόρτμουντ στη Γιουνάιτεντ με 73.

 Όσον αφορά τα μεγαλύτερα ποσά που δαπανήθηκαν ποτέ από αγγλική ομάδα, στην κορυφή βρίσκεται η Τσέλσι, που ξόδεψε 106.8εκ. για τον Έντσο Φερνάντεζ της Μπενφίκα, η Άρσεναλ με τον Ντέκλαν Ράις, η Σίτι με τον Γκρίλις, η Τσέλσι με τα 97.5 που έδωσε στην Ίντερ για τον Λουκάκου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τα 93.25 που είχε πληρώσει στη Γιουβέντους για τον Πογκμπά και πάλι η Γιουνάιτεντ με τα 90 που είχε πληρώσει κάποτε στην Έβερτον για τον… Λουκάκου.