Το 2001, χάρη σε μία ιστορικής σημασίας πράξη του Ιταλού Ντι Κάνιο, οι «Hammers» είχαν κερδίσει τιμητικά μία θέση στο τότε Κύπελλο Uefa. Ενώ σήμερα, μετά τον ηρωισμό του Τόμας Σούτσεκ, τα «Σφυριά» θέτουν ήδη σοβαρή υποψηφιότητα για το επόμενο Europa ή Conference League. Τι ακριβώς συνέβη;

 Είναι Σάββατο απόγευμα στο «Σέλχαρστ Παρκ», έδρα της Κρίσταλ Πάλας, μίας από τις «αιώνιες», στο Λονδίνο ιστορικές αντιπάλους της Ουέστ Χαμ. Στο 67’ του αγώνα, το σκληρό ντέρμπι παραμένει ακόμη κολλημένο στο 0-0, όταν ξαφνικά, σε μία αναμπουμπούλα μες στην περιοχή της Πάλας, ο Τσέχος μέσος, Τόμας Σούτσεκ βρίσκει την κατάλληλη τρύπα για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα και την ομάδα του μπροστά στο σκορ.

 Οι οπαδοί της Ουέστ Χαμ «εκρήγνυνται». Κατεβαίνουν ταχύτατα, και κατά κύματα τις εξέδρες της γέρικης εγκατάστασης. Κάποιοι απ’ αυτούς καταφέρνουν να μπουν και μέσα στον αγωνιστικό χώρο για ν’ αγκαλιάσουν τον σκόρερ, εκείνη τη στιγμή όμως, ο Σούτσεκ σταματάει τους πανηγυρισμούς και τρέχει στην αντίθετη κατεύθυνση.

 Με την άκρη του ματιού του είχε δει ένα παιδάκι, ένα από τα ball boys της Κρίσταλ Πάλας, πεσμένο στο έδαφος, εγκλωβισμένο στις διαφημιστικές πινακίδες και καταπλακωμένο απ’ όσους οπαδούς, της Ουέστ Χαμ είχαν περάσει από πάνω του για να πανηγυρίσουν το 0-1. Και ευτυχώς που τον πήρε χαμπάρι, γιατί η αστραπιαία του κίνηση αποδείχθηκε, εν τέλει, σωτήρια για τη ζωή του πιτσιρικά.

 Τελικά η Πάλας δέχτηκε πέντε λεπτά αργότερα, από τον (Μπόουεν) και δεύτερο γκολ και ηττήθηκε 0-2. Όταν όμως, στο 78ο λεπτό, ο Λοπετέγκουϊ αντικατέστησε τον Σούτσεκ με τον Άλβαρεζ, το «Σέλχαρστ Παρκ» σηκώθηκε όρθιο για να χειροκροτήσει τον ηρωισμό του Τσέχου.

 

 Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 2001 στο «Γκούντισον Παρκ» του Λίβερπουλ, όταν οι φίλαθλοι της Έβερτον επεφύλαξαν ένα παρατεταμένο «standing ovation» στον Πάολο Ντι Κάνιο. Ο αγώνας έφτανε στο τέλος του, το σκορ ήταν στο 1-1, οι φιλοξενούμενοι είχαν απελπισμένη ανάγκη από βαθμούς, αλλά ο Ιταλός επιθετικός βρέθηκε με τη «χρυσή» ευκαιρία στα πόδια του, αντί να στείλει τη μπάλα στο άδειο τέρμα για το 1-2, την πήρε ξαφνικά στα χέρια του και σταμάτησε το παιχνίδι. Είχε δει πεσμένο, και τραυματισμένο τον τερματοφύλακα της Έβερτον, Πολ Τζέραρντ και έκρινε ότι οι πρώτες βοήθειες, στον συνάνθρωπό του προηγούνταν του οποιουδήποτε γκολ.

 Μία τέτοια κίνηση, επιτομή του αλτρουισμού δεν είχε ξανασυμβεί στα χρονικά του ποδοσφαίρου: ούτε στ’ αγγλικά, ούτε στα ιταλικά γήπεδα. Και είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση που προήλθε από τον Ντι Κάνιο, ένα από τα όχι και τόσο «καλά παιδιά» της ευρωπαϊκής μπάλας. Ένας αμφιλεγόμενος ποδοσφαιριστής, ορκισμένος οπαδός της Λάτσιο (του Φασισμού και του Μουσολίνι), που πανηγύριζε το κάθε του γκολ με τον κλασικό, «ρωμαϊκό χαιρετισμό» και που πριν έρθει στη Ουέστ Χαμ, ως παίκτης της Σέφιλντ Ουένσντεϊ είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό 11 αγωνιστικών γιατί σε αγώνα με την Άρσεναλ είχε σπρώξει, και ρίξει στο έδαφος τον διαιτητή Πολ Άλκοκ.      

 Παρόλα αυτά, και όλα τα υπόλοιπα, εκείνη η, ηρωική πράξη, ακόμη και σήμερα εμφανίζεται στην κορυφή της διαδικτυακής αναζήτησης κάθε φορά που ο οποιοσδήποτε πατήσει τις λέξεις fair- play. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ο Τόμας Σούτσεκ έσπευσε να σώσει τη ζωή του τρομαγμένου, μικρού οπαδού της Κρίσταλ Πάλας…