Kάποτε… στην Αγγλία
Tottenham και Arsenal συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα μέσα του 1887. Τα «Σπιρούνια» πήραν τη φιλική νίκη με 2-1 σε ένα αμφισβητούμενο παιχνίδι, που δεν τελείωσε ποτέ λόγω του σκοταδιού. Σχεδόν 125 χρόνια αργότερα πολλά έχουν αλλάξει, όμψς η κόντρα ανάμεσα στους δύο συλλόγους του Βόρειου Λονδίνου παραμένει η ίδια.

Εντούτοις, παρά τα 120ετή και πλέον ιστορία ποδοσφαιρικών αγώνων ανάμεσα στις δύο ομάδες, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι η μεγάλη κόντρα ξέσπασε το 1913, χρονιά κατά την οποία η Arsenal μετακόμισε από το Woolwich του Νότιου Λονδίνου, στο Highbury , το οποίο απέχει μόλις 4 μίλια από το White Hart Lane, έδρα της Tottenham, καθιστώντας τις δύο ομάδες «άσπονδους γείτονες» και δημιουργώντας ένα τοπικό derby που μας έχει χαρίσει θέαμα και πολλές συγκινήσεις.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο ομάδες θα κλιμακωνόταν ακόμα περισσότερο το 1919, οπότε και αποφασίστηκε ότι η 1η Κατηγορία θα αυξανόταν κατά δύο μέλη, τη 19η Chelsea, που αν και είχε υποβιβαστεί της επιτράπηκε να παραμείνει στην κατηγορία, ενώ το τελευταίο προνομιούχο εισιτήριο διεκδικούσαν η 20η Tottenham με την Barnsley, η οποία είχε τερματίσει 3η στη 2η Κατηγορία. Ωστόσο, άγνωστο γιατί, αποφασίστηκε ότι στη μεγάλη κατηγορία θα προβιβαζόταν η Arsenal, παρά την 5η θέση(!) που είχε καταλάβει στο πρωτάθλημα της 2ης Κατηγορίας! Έτσι, η Tottenham έπαιξε στη μικρότερη κατηγορία την επόμενη χρονιά, στην οποία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια επιστρέφοντας πανηγυρικά στα «μεγάλα σαλόνια» και η άγρια κόντρα, από τη μακρινή εκείνη περίοδο, καλά κρατεί.

Ιστορία
Η ιστορία της Arsenal ξεκινά κάπου στο 1886, όταν εργάτες του εργοστασίου στρατιωτικού εξοπλισμού στο Woolwich, δημιούργησαν μία ποδοσφαιρική ομάδα για να περνούν ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες τους. Το1891 ο σύλλογος έγινε επαγγελματικό, αλλάζοντας το όνομά του σε Woolwich Arsenal, ενώ εντάχθηκε στην ποδοσφαιρική λίγκα της χώρας το 1893.
Σήμερα οι «Κανονιέρηδες» διαθέτουν ένα από τα καλύτερα συστήματα scaouting στον κόσμο, ανακαλύπτοντας ταλέντα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ενώ καμαρώνουν για το Emirates Stadium, το οποίο είναι ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα του κόσμου. Ωστόσο, μετά τη φυγή βασικών παιχτών (Fabregas,Nasri) το καλοκαίρι που μας πέρασε, η ομάδα ψάχνει ακόμα το ρυθμό της, ενώ ο Αλσατός προπονητής Arsen Wenger, για πρώτη φορά στην 15ετή καριέρα του στον πάγκο των «Κανονιέρηδων» δέχεται τα πυρά του Τύπου άλλα και των οπαδών της ομάδας.

Η Tottenham Hotspur F.C. ξεκίνησε στην περιοχή που βρίσκεται και σήμερα η έδρα της το 1882. Παίχτες από την τοπική ομάδα κρίκετ και άνδρες από τη γραμματική σχολή της περιοχής αποφάσισαν τη δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου, τον οποίο θα ονόμαζαν Hotspur προς τιμή του Δούκα του Northumberland, Pecy, που είχε το ψευδώνυμο “Harry Hotspur”. Έτσι γεννήθηκε η Hotspur F.C η οποία θα λάμβανε το πλήρες όνομά της το 1885, δέκα ακριβώς χρόνια πριν γίνει επαγγελματικός σύλλογος.
Στις μέρες μας, η Tottenham προσπαθεί να ξανακαθιερωθεί σαν μία μεγάλη δύναμη στο «Νησί». Διαθέτει τόσο μεγάλους αστέρες όσο και πολύ ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές, ενώ, τα τελευταία χρόνια κύριο μέλημα της διοίκησης είναι η κατασκευή ενός νέου γηπέδου στον χώρο του White Hart Lane, σχέδιο που έχει καθυστερήσει σημαντικά μεχρι σήμερα.

Η Arsenal μπορεί να κυριαρχεί στους εγχώριους τίτλους, ειδικά από την περίοδο που κάθεται στον παγκο της ο Arsen Wenger ο οποίος την έφτασε μέχρι και τον τελικό του Champion League το 2006,όμως τα «Σπιρούνια» έχουν φτάσει στην κατάκτηση δύο κυπέλλων UEFA (1974,1984) ενώ λίγα χρόνια πριν (1963) είχαν πανηγυρίσει και το κύπελλο Κυπελλούχων.

Κοινά πρόσωπα

Λόγω της μεγάλης κόντρας των δύο συλλόγων, στα 125 χρόνια κοινής συνύπαρξης, μόλις έντεκα ποδοσφαιριστές έχουν εμφανιστεί με τη φανέλα και των δύο ομάδων, ενώ μόνο δύο προπονητές ( ο Terry Neil και ο George Graham) έχουν κάτσει στους πάγκους και των δύο ομάδων του Βόρειου Λονδίνου. Ίσως, οι πιο πολυσυζητημένες μετακινήσεις να είναι του τερματοφύλακα Pat Jennings και του αμυντικού Sol Cambell.
Ο θρυλικός τερματοφύλακας Pat Jennings υπερασπίστηκε την εστία των «Σπιρουνιών» από το 1964 εώς το 1977 πραγματοποιώντας 590 εμφανίσεις με τον πετεινό στο στήθος. Ωστόσο, πιστεύοντας ότι η καριέρα του έφτανε στο τέλος της, η διοίκηση της Tottenham αποφάσισε να τον πουλήσει στη συμπολίτισσα Arsenal. Το πόσο τραγικό λάθος έκανε, φάνηκε τόσο από τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε στο Highbury o Jennings όσο και από τα οχτώ χρόνια παρουσίας του κάτω από τα δοκάρια των «Κανονιέρηδων». Παρ’όλα αυτά ο Βορειοιρλανδός πορτιέρο επέστρεψε στην αγαπημένη του Tottenham σαν πρπονητής τερματοφυλάκων.

Ένας άλλος Βρετανό, όμως, ο Sol Cambell., δύσκολα 8α ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Ο άλλοτε διεθνής αμυντικός έφυγε ως ελεύθερος από το White Hart Lane το 2001, κα8ώς η Arsenal του πρόσφερε ένα πολύ καλό συμβόλαιο, αλλά και την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Champion League. Από τότε, όμως ο Cambell θεωρείται ”persona non grata’’ στο White Hart Lane, αφού όλες οι πόρτες για αυτόν είναι κλειστές μέχρι τώρα.

Αξέχαστα παιχνίδια
Δύο από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες έγιναν για τα ημιτελικά του F.A Cup το 1991 και 1993 αντίστοιχα.
Στο Στάδιο Wemblay το 1991, μπροστά σε 80.000 θεατές, ο «δαιμονισμένος» Paul Gascoine, ο οποίος επέστρεφε μετά από διπλή εγχείριση που τον είχε αφήσει εκτός δράσης για περισσότερο από τρεις μήνες, οδήγησε την ομάδα του σε μις μεγάλη νίκη-πρόκριση με 2-1.
Δύο χρόνια αργότερα, η Arsenal πήρε την άτυπη ρεβάνς με σκόρερ τον Tony Adams.

Σίγουρα, το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται συγκλονιστικό, αφού αναμετρώνται δύο από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Γηραιάς Αλβιόνας. Το μόνο που τους ενώνει είναι το μίσος που θρέφει η μία πλευρά για την άλλη.
Tottenham και Arsenal υπόσχονται να βάλουν το θέαμα, οι οπαδοί τη θερμή ατμόσφαιρα, αν προσθέσουμε κι εμείς τις μπύρες, τότε το τελευταίο απόγευμα της εβδομάδας γίνεται, αυτόματα, μαγικο!

ΠΗΓΗ: angrybets.gr