Αθλητικό Σαν Σήμερα: 23 Οκτωβρίου

1930: Ο Τζ.Κ. Σκοτ κερδίζει το πρώτο πρωτάθλημα μίνι γκολφ που γίνεται στη Τσατανόγα.

1940: Γεννιέται ο Edson Arantes do Nascimento, ο γνωστός Πελέ, στο Τρες Κοράκος της Βραζιλίας. Στην καριέρα του θα περάσει από 3 ομάδες, την Αμέρικα Μπαούρου, τη Σάντος και τέλος τον Κόσμος της Νέας Υόρκης. Με την Εθνική Βραζιλίας κερδίζει 3 Παγκόσμια Κύπελλα, σκοράρει 85 γκολ, ενώ τη στιγμή, που φεύγει για τη Νέα Υόρκη έχει 1.100 γκολ σε 1.120 επίσημα ματς. Στην Κόσμος σε 99 αγώνες πετυχαίνει 95 γκολ. Στις 15/10/90, σε ηλικία 50 ετών, θα ανακοινώσει, ότι θα διεκδικήσει την Προεδρία της χώρας του.

1960: Εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το Καυτατζόγλειο Εθνικό Στάδιο.

1963: Η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της διοργανώνει αγώνα στο Γουέμπλεϊ μεταξύ της Αγγλίας και Μικτής Κόσμου. Το αποτέλεσμα είναι 2-1 με σκόρερ τους Payne, Greeves και Law.

1964: Η Ιαπωνία κερδίζει την Ρωσία και κατακτά το πρώτο Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στο βόλεϊ γυναικών.

1970: Ο Βασίλης (Γουίλιαμ) Σιάνης, Έλληνας μετανάστης από την Αρκαδία στο Σικάγο και αιτία του αθλητικού μύθου, που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί η ομάδα μπέιζμπολ των Σικάγο Καμπς δεν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα στις ΗΠΑ από το 1945, ούτε έχει φθάσει στον τελικό από τότε, πεθαίνει σε βαθιά γεράματα. Ο Σιάνης διατηρούσε δικό του θεωρείο στο Ρίνγκλεϊ Φιλντ, αλλά είχε μια μεγάλη παραξενιά. Συνήθιζε να πηγαίνει στο γήπεδο μαζί με τον αγαπημένο του τράγο Μέρφι. Στις 6/10/1945, 42.923 φίλαθλοι γέμισαν το Ρίνγκλεϊ Φιλντς, για τον τέταρτο αγώνα της σειράς. Τα πράγματα από την αρχή πήγαιναν στραβά για τους γηπεδούχους. Στην 7η περίοδο (inning), οι αντίπαλοί τους προηγούνταν με 4-1 και ήταν κοντά στην ισοφάριση με 2-2 νίκες. Εκείνη τη στιγμή, που τα νεύρα ήταν τεντωμένα, ο Μέρφι έκανε την ανάγκη του και μια δυσάρεστη οσμή απλώθηκε γύρω από το θεωρείο του Σιάνη, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Οι επίσημοι άρχισαν να δυσφορούν και να διαμαρτύρονται ενώ ο πρόεδρος των Καμπς, Φίλιπ Ρίνγκλεϊ εξοργίστηκε και ζήτησε αμέσως από τους άνδρες ασφαλείας να βγάλουν έξω τον τράγο. Ο Σιάνης το θεώρησε προσβολή και λογομάχησε με τον Ρίνγκλεϊ. Σε κάποια στιγμή ακούστηκε να καταριέται την ομάδα: «Να μην φθάσει ποτέ άλλοτε σε τελικό!» και στη συνέχεια αποχώρησε οργισμένος. Οι Σικάγο Καμπς όχι μόνο έχασαν το πρωτάθλημα του 1945 (4-3 οι νίκες για τους Ντιτρόιτ Τάιγκερς), αλλά βυθίστηκαν στην αφάνεια για πολλά χρόνια. Έκτοτε, πολλές φορές ζητήθηκε από τον ανηψιό του Σιάνη να λύσει την “Κατάρα του Τράγου”αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

1972: Ο 35χρονος τερματοφύλακας της Στόουκ Σίτι και της Εθνικής Αγγλίας Γκόρντον Μπάνκς χάνει το δεξί μάτι σε ένα τροχαίο κοντά στο σπίτι του. Ο μεγαλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου αναγκάζεται να σταματήσει στο καλύτερο σημείο της καριέρας του, έχοντας παίξει σε μία δεκαετία 73 αγώνες με την Αγγλία. Η Στόουκ θα τον αντικαταστήσει με ένα άλλο μεγάλο τερματοφύλακα, το Πήτερ Σίλτον, που θα αγωνιστεί 20 χρόνια με την εθνική και θα στεφθεί διεθνής 125 φορές, τις περισσότερες από οποιονδήποτε Άγγλο παίκτη. Ο θρυλικός Μπανκς έφυγε από τη ζωή στις 12 Φεβρουαρίου 1972.

1989: Πεθαίνει ο Χένρι Αρμστρογκ, ο μοναδικός πυγμάχος, που έχει κερδίσει παγκόσμιο τίτλο σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες.

1995: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Gary Kasparov δεν ανησυχεί εν όψει της αναμέτρησης με το computer ''Deep Thought'', το οποίο μπορεί να ελέγχει 720.000 κινήσεις το δευτερόλεπτο. Παρά το γεγονός ότι ο ''Deep Thought'' κερδίζει μεγάλους παίκτες, ο βαθμός Έλο του κυμαίνεται μεταξύ 2.450 και 2.500, ενώ του Kasparov είναι 2.795. Επομένως, η εύκολη νίκη του Kasparov σε δυο παιχνίδια δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Kasparov αποδέχεται την πρόσκληση για να υπερασπιστεί το γόητρο των σκακιστών και δηλώνει, “δεν μπορώ να πιστέψω πως ένα computer είναι πιο δυνατό από το ανθρώπινο μυαλό”

1999: Ο Μάικ Τάισον κερδίζει στον πρώτο γύρο τον Όρλιν Νόρις στον πρώτο του αγώνα μετά την αποφυλάκισή του, στο Λας Βέγκας

2000: Κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των 400μ με χρόνο 1:20:68 στους Παραλυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ η Ελένη Σαμαριτάκη Πρώτη η Βρετανίδα Caroline Innes με 1:16:65 (παγκόσμιο ρεκόρ) και τρίτη η Lai Chun Yu από το Χονγκ-Κονγκ με 1:20:96

2000: Έπειτα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος των οδηγών, ο Michael Schumacher χαρίζει στην Ferrari το δεύτερο συνεχόμενο και δέκατο στην ιστορία της πρωτάθλημα των κατασκευαστών όταν κερδίζει το τελευταίο Grand Prix της σειράς, αυτό της Μαλαισίας με 170 βαθμούς. Κερδίζοντας το 9ο Grand Prix της σεζόν, ο Schumacher ισοφαρίζει το δικό του ρεκόρ που κατείχε με την Benetton από το 1995 καθώς και του Nigel Mansel από το 1992

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Κεν Αστον, ο άνθρωπος, που επινόησε το 1966 την κίτρινη και κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο, οι οποίες πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970. Πηγή της έμπνευσής του ήταν τα φανάρια στους δρόμους του Λονδίνου καθώς επέστρεφε σπίτι του από το επεισοδιακό ματς Αγγλίας- Αργεντινής για το Παγκόσμιο του 1966.

2002: Ο Jeff Sonas δημοσιεύει στο “Chessbase” το άρθρο του The Sonas Rating Formula – Better than ELO?”. Σύμφωνα με τις μελέτες του, ο Gary Kasparov είναι ο δυνατότερος σκακιστής όλων των εποχών όταν εξετάζεται μία περίοδος δραστηριότητας από 5 μέχρι 20 έτη. Μία λεπτομερής εξέταση στο διάστημα 15-20 ετών δίνει τον Kasparov 1ο, τον Karpov 2ο και τον Em. Lasker 3ο. Το διάστημα 5-10 έτη δίνει τον Kasparov 1ο, τον Em. Lasker 2ο και τους Capablanca και Karpov 3ους. Περιέργως άμα μελετηθεί μόνο ένα έτος ο Bobby Fisher είναι 1ος, ο Kasparov 2ος, ο Botvinnik 3ος, ο Capablanca 4ος, ο Em. Lasker 5ος, και ο Alekhine 6ος.

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Βολιώτης δημοσιγράφος Σταύρος Ρεπανάς, που ζούσε και αρθρογραφούσε στην Θεσσαλονίκη σαν ανταποκριτής των εφημερίδων «Αθλητική Ηχώ», «Το Βήμα», «Τα Νέα», «Ομάδα», ενώ από 1964 έως το 1992 διετέλεσε προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος στην «Μακεδονία-Θεσσαλονίκη»

2015: Ο Δημήτρης Σενικίδης, στην πρώτη του συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στη σφαιροβολία κατηγορίας F20 στη Ντόχα, χαρίζοντας την πρώτη μεγάλη διάκριση στην Ελλάδα στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ο Σενικίδης, αθλητής του Λάζαρου Στεφανίδη, στην πέμπτη και προτελευταία προσπάθεια σημειώνει 15 μέτρα 45 εκατοστά, βελτιώνωντας το πανελλήνιο ρεκόρ (15.09μ) που κατείχε ο ίδιος από τις 10/9/2015 στην Αθήνα.

2017: Ρεκόρ καριέρας σημειώνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πετυχαίνοντας 44 πόντους οδηγώντας τους Milwaukee Bucks στη νίκη επί των Portland Trail Blazers με 113-110. Ο Αντετοκούνμπο είχε ακόμα 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα και ένα κόψιμο.

2017: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών ο Θανάσης Καλογιάννης, πρωταθλητής Ελλάδας και κάτοχος του πανελληνίου ρεκό στα 400μ. με εμπόδια με 48.80 για πολλά χρόνια, από πνευμονικό οίδημα και ανακοπή καρδιάς. Ο Καλογιάννης αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδος και δύο φορές «χρυσός» Βαλκανιονίκης (1988, 1989). Το 1984, κέρδισε το πρώτο του χρυσό βαλκανικό μετάλλιο αλλά στα 400μ. Την ίδια χρονιά πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, έχοντας συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου. Παρότι αποφοίτησε από την οδοντιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, τον κέρδισε η φωτογραφία, με την οποία ασχολήθηκε επαγγελματικά στο χώρο της μόδας.

2019: Η Βελγίδα παραολυμπιονίκης Μαρίκε Βερβόορτ βάζει τέλος στη ζωή της με ευθανασία στα 40 της χρόνια. Είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να καταφύγει στην ευθανασία, εφόσον η πορεία της εκφυλιστικής της πάθησης επιδείνωνε τους πόνους της, μετά τη συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Η αθλήτρια είχε κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και το ασημένιο μετάλλιο στους αγώνες των 100 και 200 μέτρων αντίστοιχα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, στη Βραζιλία, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 400 μέτρα και το χάλκινο στα 100.

2022: Η Ελισάβετ Τελτσίδου νικά και την Βελγίδα Γκαμπριέλα Βίλεμς στον τελικό και ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κατακτώντας το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε γκραν σλαμ, στο Άμπου Ντάμπι. Η Ελληνίδα τζουντόκα εκτός από το μετάλλιο κατακτά και χίλιους βαθμούς στο ολυμπιακό ranking ανεβαίνοντας στην 14η θέση.