Παναθηναϊκός: Χτυπήστε ξύλο όσο θέλετε, αλλά η φετινή θα είναι πιθανότατα η χρονιά τους. Και επειδή οι «Πράσινοι» έχουν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα 13 ολόκληρα χρόνια, η Άρσεναλ 19 κι η Νάπολι 33 επιβάλλεται, οι προπονητές τους να καταφύγουν σε κάθε είδους, παράξενου τελετουργικού για να πετύχουν τον τελικό τους στόχο. Κι ας μην είναι, απαραιτήτως κατανοητό, a priori απ’ όλους τους φιλάθλους.
Του Αλεσσάντρο Μερκιόρι
Η Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα, για παράδειγμα ύστερα από 18 αγωνιστικές ηγείται της Premier League με 47 βαθμούς ή +8 από τη Μάντσεστερ Σίτι, με την οποία θ’ αναμετρηθεί στις 15 Φεβρουαρίου στο εξ’ αναβολής παιχνίδι της 19ης Οκτωβρίου: που είχε μετατεθεί λόγω του Άρσεναλ- Αϊντχόφεν, γιατί κ εκείνο με τη σειρά του είχε επίσης αναβληθεί αρχές Σεπτεμβρίου λόγω του θανάτου της Βασίλισσας.
Στις 27 Ιανουαρίου, Σίτι και Άρσεναλ θ’ ακονίσουν τα μαχαίρια τους και στον 4ο γύρο του Κυπέλλου, αυτό όμως που απασχολεί τον 40χρονο Βάσκο προπονητή είναι στα μέσα Φεβρουαρίου να παραμείνει μπροστά από τον Γκουαρντιόλα, που επί μία 3ετία (’16-’19) υπήρξε μέντορας- δάσκαλός του στη Σίτι.
Μέχρι στιγμής, ο Αρτέτα τα έχει καταφέρει περισσότερο από καλά. Γιατί στα τελευταία 30 χρόνια, μόνο η Σίτι (το ’11-’12, το ’17-’18 και το ’18-’19) κι η Λίβερπουλ (’19-’20) είχαν τόσους βαθμούς στις αντίστοιχες αγωνιστικές. Μέχρι και το Super Computer της Opta Analyst «βλέπει» ότι η Άρσεναλ θα ξανά πανηγυρίσει έναν τίτλο μετά την περίοδο 2003-’04 με ποσοστό 51.4% ενώ είναι η πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια που η Σίτι πέφτει στο 45.4%.
Λογικό, οι αριθμοί να βλέπουν τους «Κανονιέρηδες» ικανούς να διατηρήσουν τον καλπασμό τους έχοντας, σε 18 παιχνίδια νικήσει στα 15, με 2 ισοπαλίες και μία μόνο ήττα, 3-1 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Κόκκινους Διαβόλους» που θα φιλοξενήσει την Κυριακή στο «Emirates» και που τον τελευταίο καιρό, για ν’ ακριβολογούμε, από τότε που έφυγε ο αλαζόνας Ρονάλντο διανύουν περίοδο μεγάλης φόρμας με 5 νίκες και μία ισοπαλία.
«Εγώ πάντως επιμένω ότι το πρωτάθλημα δεν θα το πάρει η Άρσεναλ, αλλά η Σίτι. Κι ότι πίσω από τη Σίτι θα τερματίσουμε εμείς, ψηλότερα ακόμη κι από την Άρσεναλ», τόνισε ο παλιός διεθνής Άγγλος αμυντικός της Γιουνάιτιντ, Γκάρι Νέβιλ.
Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στο τέλος, κι ύστερα από μία 8η θέση πριν δύο σεζόν και μία 5η την περυσινή, φέτος η Άρσεναλ πάτησε κορυφή από την 3η αγωνιστική ρίχνοντας κάτω, σαν να ήταν κορύνες Τόττεναμ, Λίβερπουλ, την Τσέλσι στο «Stamford Bridge», την περασμένη Κυριακή ξανά την Τόττεναμ στο «Hotspur Stadium». Μία επίδειξη δύναμης, που αποδεικνύει ότι η Άρσεναλ με τον Αρτέτα άλλαξε λέβελ και μέσα σε τρία χρόνια δεν διεκδικεί πλέον την 4η θέση, αλλά κάτι σημαντικότερο.
Ποιο είναι το μυστικό της Άρσεναλ; Ποιο και του Αρτέτα; Αρχικά ότι έχει την πλέον φρέσκια ομάδα της Premier League, με μέσο όρο ηλικίας 23,9, σε αντίθεση με το 26,4 της Σίτι, το 26,5 της Τσέλσι, το 27,1 της Λίβερπουλ. Μία ομάδα φιλόδοξη, που απολαμβάνει το επιθετικό ποδόσφαιρο σαν να ήταν, που είναι δηλαδή, παιχνίδι. Πλήρως ανανεωμένη και με μοναδικούς εναπομείναντες τους Τσάκα, Μαρτινέλι, Πάρτι και Σακά από την ομάδα που ανέλαβε ο Αρτέτα το ’19, στη θέση του Έμερι. Ξόδεψε βέβαια και χρήματα, περισσότερα από 100εκ. ευρώ, για τους Γκάμπριελ Ζεσούς και Ολεξάντρ Ζιντσένκο (87) από τη Σίτι, τον Φάμπιο Βιεϊρα (35) από την Πόρτο. Μία ομάδα που κατά κάποιο τρόπο έχει αντιγράψει τους αυτοματισμούς των ομάδων του Γκουαρντιόλα, με κοντινές πάσες και συνεχόμενη κίνηση των παικτών είτε με τη μπάλα, είτε χωρίς μέχρι να εξουθενώσουν τον αντίπαλο.
Στα συν του, η άριστη χημεία κι εμπιστοσύνη που δημιούργησε με τους πιτσιρικάδες του, αλλά και τη σχέση σεβασμού με τους φιλάθλους του, που συχνά πυκνά δεν διστάζουν να θυμίσουν με πανό ότι «έχουμε τον καλύτερο, αλλά και ομορφότερο προπονητή στην Αγγλία».
Ιδιαίτερη σημασία έχει κι η ασυνήθιστη μέθοδος «ντοπαρίσματος» που χρησιμοποιεί στ’ αποδυτήρια πριν τα λεγόμενα big- matches. Με την Τόττεναμ, για παράδειγμα πήρε ένα χαρτί, ζωγράφισε μία κόκκινη καρδούλα, δίπλα της έναν εγκέφαλο και δίπλα του ένα ανθρωπάκι.
«Ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται να σας μάθω εγώ. Τακτική ούτε. Παίξτε λοιπόν όπως ξέρετε, αλλά με καρδιά και μυαλό για τους φιλάθλους μας», είναι η αποκρυπτογράφηση του σκίτσου, τρία συστατικά που σύμφωνα με τον Αρτέτα σε κάνουν ανίκητο, ακόμη κι αν νομίζεις ότι δεν είσαι.
Υπάρχουν κι άλλα: είναι η καλύτερη της Premier ως προς τις κερδισμένες ατομικές κόντρες με 55.9% (ακολουθεί η Σίτι με 54.4%), έχει το υψηλότερο κέντρο βάρους με 51.8%, έναντι του 51.5 της Σίτι, είναι πρώτη σε εδαφική υπεροχή με 52.1%, πρώτη σε ολοκληρωμένες πάσες στην περιοχή (15.3%) και 2η σε συνολικές πάσες στην πλευρά του αντιπάλου με 128, στο 90λεπτο, πίσω από τη Σίτι. Είναι 3η ως προς τα γκολ εν κινήσει, με 1.83 στο 90λεπτο, αλλά πρώτη στην άμυνα, μαζί με τη Νιουκάσλ όπου δεν έχει δεχτεί ακόμη γκολ από κεφαλιά.
Εν ολίγοις, και με το 1/3 του πρωταθλήματος ήδη στην πλάτη η Άρσεναλ δεν μπορούσε να είχε βρει καλύτερο, για την μετά Αρσέν Βενγκέρ εποχή, προπονητή που θα ξανά μοίραζε χαμόγελα αισιοδοξίας στο κόκκινο, Βόρειο Λονδίνο. Έναν άνθρωπο που ο ίδιος απαίτησε, επέβαλλε και προπόνησε την 5ετία ‘11-’16 κι ίσως τον μοναδικό που θα μπορούσε να δώσει μία συνέχεια και μία αίγλη στο επί 22ετίας βασίλειο του μεγάλου Αλσατού (1996- 2018) με 3 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, 7 Charity Shields.
Τι σχέση μπορεί να έχει όμως ένα Fiat Panda με τη Νάπολι;
Θεωρητικά, απολύτως καμία. Γιατί κρίνοντας από την περυσινή Νάπολι με το εκρηκτικό ξεκίνημα των 8/8 νίκες, αλλά και τη φετινή, ικανή να βυθίσει με 10 γκολ τον Άγιαξ, να ρίξει 4άρα στη Λίβερπουλ και 5άρα στη Γιουβέντους, κανονικά θα’ πρεπε να γράφουμε για Φερράρι. Κι όμως, το Φιατάκι έχει τη δική του, ξεχωριστή θέση στα σκαμπανεβάσματα της ομάδας του Λουτσάνο Σπαλλέττι αφ’ ενός γιατί είναι το αγαπημένο του αυτοκίνητο, το ίδιο που οδηγούσε κι επί εποχών Ίντερ ή Ρόμα. Αφετέρου γιατί είναι το γούρι του, κι αν σου μπει στο μυαλό μία τέτοια ιδέα είναι αδύνατον να πειστείς για το αντίθετο.
Η Νάπολι, λοιπόν, επίσης 1η στο πρωτάθλημα ύστερα από 18 αγωνιστικές, με 15 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα (1-0 από την Ίντερ), με μία διαφορά ασφαλείας +9 από τη Μίλαν και +10 από Ίντερ και Γιουβέντους είναι το μεγάλο φαβορί να κατακτήσει το 3ο Scudetto της Ιστορίας της και πρώτο μετά την περίοδο ’89-’90.
Στην πραγματικότητα ήταν φαβορί και πέρυσι λόγω του 8/8, μετά όμως η ομάδα ξέμεινε από ενέργειες, έχασε από τη Μίλαν εκτός έδρας, ηττήθηκε 3-2 κι από τις Φιορεντίνα, Έμπολι τερματίζοντας τελικά 3η. Γιατί όμως, τι μπορεί να συνέβη; Η εξήγηση είναι πολύ περισσότερο απλή και δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Κάποιος του’ χε κλέψει το αγαπημένο του Φιατάκι: και προληπτικός να μην ήταν κάποιος, ήθελε δεν ήθελε θα το συνδύαζε μ’ ένα είδος γκαντεμιάς και κακών αποτελεσμάτων του τέλους της περυσινής περιόδου.
«Μην στεναχωριέσαι Μίστερ. Εμείς θα στο ξανά βρούμε το Πάντα σου, αρκεί να μας κάνεις τη χάρη να ξεκουμπιστείς από τη Νάπολι», του απαντούσαν οι οπαδοί, μέσω πανό, στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.
Το Φιατάκι του βρέθηκε, εκείνος έμεινε κι η Νάπολι άρχισε να ξανά τρέχει σαν Φερράρι. Για την μεταμόρφωση βέβαια, δεν γίνεται να ευθύνεται μία δοξασία, αλλά τα γκολ του Νιγηριανού Όσιμεν και οι ασίστ του Γεωργιανού Κβαρατσκέλια, τον οποίο βάπτισαν αμέσως «Κβαραντόνα». Όπως κι η απροσπέλαστη άμυνα του Νοτιοκορεάτη Κιμ, μαζί με τον Όσιμεν, δύο πραγματικές δυνάμεις της φύσης. Επιπλέον η Νάπολι δεν είναι πλέον Ινσίνιε- εξαρτώμενη: κι έχει περισσότερες επιθετικές λύσεις με 2.6 γκολ ανά αγώνα.
Δεν έφυγαν μόνο ο Ινσίνιε, αλλά κι οι Οσπίνα, Κουλιμπαλί, Φαμπιάν Ρουίζ, Μέρτενς. Πως γίνεται, η ομάδα να είναι καλύτερη από πέρυσι, να μοιάζει καινούργια ενώ στην ουσία ήρθαν μόνο οι Κβάρα και Ρασπαντόρι; Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν οι προπονητές. Για ν’ αναδείξουν, μέσω της δουλειάς τους αρετές, στις οποίες κανείς δεν θα πόνταρε. Όσον αφορά τη σχέση οπαδών με τον Σπαλλέττι, αυτονόητο είναι ότι, όποιος είχε γράψει «…θα στο βρούμε το αυτοκίνητο, αρκεί να ξεκουμπιστείς», αυτή τη στιγμή θα δαγκώνει τη γλώσσα του. Είναι πλέον τόσο δυνατή η πεποίθηση ότι το Scudetto θα ξανά έρθει στη Νάπολι, που μετά τον προχθεσινό αποκλεισμό, από τη συνέχεια του Κυπέλλου κι από την Κρεμονέζε, στα πέναλτι, το «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» φώναζε ρυθμικά το όνομα του νέου «Μεσία».
Οι καρδούλες, λοιπόν του Αρτέτα και το Φιατάκι του Σπαλλέττι ετοιμάζονται να ξανά χαρίσουν σε Λονδίνο και Νάπολι μία μοναδική στιγμή που περιμένουν αντίστοιχα 19 και 33 χρόνια. Θα προσθέταμε και την πολύ καλή δουλειά του εξίσου λεπτολόγου Γιοβάνοβιτς, παρόλο που γράφεται, διαβάζουμε ή ακούμε να λένε ότι η ΑΕΚ είναι η ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο φέτος.
Μπορεί να είναι και έτσι. Επειδή όμως τα μαθηματικά δεν είναι άποψη, αλλά Επιστήμη, εάν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να διατηρήσει το +4 από την ομάδα που έως σήμερα του έσπασε το αήττητο, ο τίτλος δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξανά έρθει στη «Λεωφόρο»…