ΠΑΟΚ: Στα πρότυπα του “La Cattedrale” στο Μιλάνο, του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου των Μίλαν και Ίντερ, που θα αντικαταστήσει το περιβόητο Σαν Σίρο, αναμένεται να βαδίσει η νέα Τούμπα.

Η Populous ειδικεύτηκε στα νέα γήπεδα πόλης και σχεδίασε τα διασημότερα στον κόσμο, όπως είναι το Νέο Γουέμπλεϊ, το Emirates Stadium της Άρσεναλ και το Tottenham Hotspur Stadium, αλλά το “La Cattedrale” στο Μιλάνο “κουμπώνει” – από πολλές απόψεις – περισσότερο, από κάθε άλλο, στο πρότζεκτ του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Ποια είναι τα κοινά του χαρακτηριστικά με την νέα Τούμπα;

1.Με βάση το χρονοδιάγραμμα τα πρόδρομα έργα θα αρχίσουν το 2024 και αναμένεται η παράδοσή του το 2027. Ως εκ τούτου θα αποτελέσει κατασκευαστικά και τεχνολογικά τον οδηγό (με την τελευταία λέξη της μόδας) στο χτίσιμο ενός νέου γηπέδου πόλης.

2.Η νέα έδρα των Μίλαν και Ίντερ θα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά μοντέρνα καταπράσινη περιοχή, που θα σφίζει από ζωή όλο τον χρόνο. Η συνοικία του Σαν Σίρο, με βάση το πρότζεκτ του “La Cattedrale”, θα αναδιαμορφωθεί σε ένα αχανές πάρκο αθλητισμού και αναψυχής. Η περιοχή θα είναι μόνο για πεζούς, με 110.000 τ.μ. πρασίνου (40% της συνολικής έκτασης του γηπέδου), βελτιώνοντας, έτσι, σε εντυπωσιακό βαθμό την ποιότητα ζωής των κατοίκων στον αστικό ιστό, με την δημιούργια ελεύθερων χώρων και ενός νέου “πνεύμονα οξυγόνου” για την ιταλική πόλη.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η νέα Τούμπα θα χτιστεί στη μέση ενός νέου μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή, ενταγμένου στις λειτουργίες της πόλης της Θεσσαλονίκης και προσβάσιμου στους κατοίκους της. Ένα πάρκο που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της αστικής περιοχής και θα είναι αφιερωμένο στον αθλητισμό και στην αναψυχή.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα η νέα Τούμπα θα καλύπτει έκταση 150.000 τ.μ., εκ των οποίων περισσότερα από 100.000 τ.μ. προορίζονται ως χώροι πρασίνου. Με την υπογειοποίηση της Κλεάνθους και τις αστικές αναπλάσεις, θα δημιουργηθεί μία τεράστια εννιαία πλατεία, που θα ξεκινάει από την Λαμπράκη και θα τελειώνει στην Μικράς Ασίας με πεζοδρόμηση και της οδού Βασιλείου Αδαμίδου, που βρίσκεται πίσω από τις Θύρες 5-6. Η Τούμπα, με επίκεντρο το νέο γήπεδο, θα γίνει η πιο δημοφιλή γειτονιά μαζικού αθλητισμού και ψυχαγωγίας στην ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος.

3.To “La Cattedrale”, όπως και η νέα Τούμπα, θα έχουν οικολογική κατεύθυνση, με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, χάρη στην εφαρμογή μεθόδων πολύ υψηλής τεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για τη χρήση νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισμό του θορύβου.

4.Ο σχεδιασμός του νέου γηπέδου των Μίλαν – Ίντερ εμπνεύστηκε από δύο πασίγνωστα αξιοθέατα, το Ντουόμο του Μιλάνου και τη Γκαλερία Βιτόριο Εμανουέλε. Η νέα Τούμπα θα έχει ως κατασκευαστικές αναφορές ισχυρούς συμβολισμούς του ΠΑΟΚ, όπως την προσφυγιά, την Κωνσταντινούπολη, τον Δικέφαλο Αετό, την Θεσσαλονίκη και τον Λευκό Πύργο.

Τα δυο νέα γήπεδα εκτός από ομοιότητες έχουν βέβαια και αναπόφευκτες διαφορές. Μιλάμε για την χωρητικότητα των 65.000 θέσεων του νέου γηπέδου στο Μιλάνο και το κόστος κατασκευής του. Λογικό, αφού είναι άλλα και τα μεγέθη κάθε χώρας. Το “La Cattedrale” εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Και το κόστος της Τούμπας, πάντως, από την ημέρα κατάθεσης των σχεδίων συνεχώς αυξάνεται και αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 150 και 160 εκατ. ευρώ!

ΓΥΑΛΙ, ΠΕΤΡΑ, ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Τα τρία σχέδια που παρέλαβε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τις εταιρείες Salfo και Populous για την νέα Τούμπα έχουν διαφοροποιήσεις κυρίως στο εξωτερικό περίβλημα. Το ένα σχέδιο βασίζεται στο γυαλί (όπως και το “La Cattedrale”), έχοντας εντυπωσιακή φουτουριστική όψη, το δεύτερο στην πέτρα και σε πιο γήινες αποχρώσεις και το τρίτο στο οικολογικό σκυρόδεμα.

Η μελέτη των 340 σελίδων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή μουσείου της ομάδας, μπουτίκ, ενός μεγάλου μαγαζιού των χορηγών, χώρους αναψυχής με Virtual reality, ετσιατόρια, καφέ, φυσικοθεραπευτήριο για το κοινό και συνεδριακούς χώρους, δραστηριότητες που θα αποφέρουν σταθερά ετήσια έσοδα στην ομάδα.

Το ζήτημα της χωρητικότητας λύθηκε από το Πρόεδρικο Διάταγμα. Το νέο γήπεδο θα αριθμεί 35.000 θέσεις και μέχρι 42.000 άτομα (41.926, αν προτιμάτε για λόγους συμβολισμού) θα επιτρέπεται να κινούνται συνολικά στον περιβάλλοντα χώρο την ώρα του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση η νέα Τούμπα στοχεύει ξεκάθαρα στην εδραίωση και βελτίωση της εικόνας του ΠΑΟΚ, της Θεσσαλονίκης και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το τελικό σχέδιο του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ θα επιλεγεί μετά τις εσωτερικές συζητήσεις των διοικήσεων ΠΑΕ και Ερασιτέχνη και την δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο φιλάθλων της ομάδας. Καταλυτικό ρόλο στις οριστικές αποφάσεις θα παίξει φυσικά ο μεγάλος χρηματοδότης του έργου, Ιβάν Σαββίδης.

Πηγή: sfina.gr