Ένα γκολ σε τέσσερις αναμετρήσεις! Αυτό είναι το στατιστικό του Αλέξανδρου Πασχαλάκη που εντυπωσιάζει τους οπαδούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι βλέπουν πλέον, ότι υπάρχει μία σταθερά κάτω από τα γκολπόστ της ομάδας, τους, μετά τον τραυματισμό του Βάτσλικ. Μάλιστα αν δεν η ομάδα του Πειραιά δεν δεχόταν γκολ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με τη Φράιμπουργκ, τότε ο διεθνής Έλληνας τερματοφύλακας θα έχτιζε μία πολύ δυναμική ιστορία, υπερασπιζόμενος την εστία των «ερυθρόλευκων».
Στη Γερμανία όμως ο 33χρονος γκολκίπερ ήταν πραγματικά ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού. Έκανε φανταστικές επεμβάσεις και ήταν πραγματικά κρίμα που το σκορ έγινε 1-1. Η ουσία είναι, ότι ο Πασχαλάκης έδειξε, ότι είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα.
Αυτήν την άποψη εξέφρασε ο Χρήστος Αρβανίτης! Ο βετεράνος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού μίλησε στο Sportdog για τον πρώην πορτιέρε του ΠΑΟΚ.
«Είναι εξαιρετικός τερματοφύλακας. Πάντα εκφραζόμουν για αυτόν με καλά λόγια. Είναι από τους καλύτερους και ήταν μεγάλο λάθος του ΠΑΟΚ που τον άφησε», ήταν το πρώτο σχόλιο του παλαίμαχου άσου.
«Στον Ολυμπιακό θα τα πάει ακόμα καλύτερα. Έχει κίνητρα τρελά για να τα πάει καλύτερα και να κυνηγήσει την καταξίωση», πρόσθεσε.
Κατά τον Χρήστο Αρβανίτη ο Πασχαλάκης έχει μία εξαιρετική παρουσία μέχρι στιγμής στο λιμάνι. «Εμπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη. Φάνηκε και στα τελευταία παιχνίδια. Με τις συνεχόμενες συμμετοχές θα αποκτήσει και μεγαλύτερη σταθερότητα», σημειώνει.
Για το παιχνίδι με τη Φράιμπουργκ ο παλιός τερματοφύλακας θεωρεί, ότι κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό με καταπληκτική απόδοση. Ωστόσο χτύπησε ξανά η κακοδαιμονία των τελευταίων δευτερόλεπτων.
Ποιά είναι τα στοιχεία του Πασχαλάκη που τον κάνουν να ξεχωρίζει; «Είναι πολύ καλός κάτω από τα δοκάρια. Παρά το ύψος του έχει πολύ καλές αντιδράσεις. Παίρνει καλές τοποθετήσεις. Έχει αντανακλαστικά και αντίληψη. Έχει κάνει εξαιρετικά παιχνιδιά, όχι μόνο με τον Ολυμπιακό, αλλά και με τον ΠΑΟΚ», απαντά.
Ο Πασχαλάκης υστερεί εμφανώς στις εξόδους. Μάλιστα σε τέτοιες καταστάσεις φαίνεται, ότι πανικοβάλλεται και κάνει παρακινδυνευμένες ενέργειες. Ο κ. Αρβανίτης όμως έχει εντελώς διαφορετική άποψη, όσον αφορά αυτόν, τον τομέα.
«Το πρόβλημα με τις εξόδους το έχουν όλοι.Οι καλύτεροι στον κόσμο δεν ξεμυτίζουν από τη μικρή περιοχή. Προσωπικά, αποδίδω αυτό το πρόβλημα στο γεγονός, ότι η μπάλα έχει άλλες ταχύτητες πλέον. Αυτό τους κάνει να έχουν μεγάλη ανασφαλεία. Γι'αυτό στις φάσεις αυτές, καθαρίζουν οι στόπερ. Γι'αυτό επιλέγουν οι κεντρικοί αμυντικοί να είναι πάνω από 1,90 μ.», υποστηρίζει ο δάσκαλος των γκολπόστ και εξηγεί:
«Ο χρόνος που έχει ένας τερματοφύλακας για να αντιδράσει είναι ελάχιστη. Αν είναι να κάνεις 8 βήματα, για να βγεις, πώς θα βγείς; Είναι απλά μαθηματικά. Απλή εξήγηση και λογική. Η μπάλα δεν είναι βαριά, όπως παλιά, που έκανε καμπύλη στον αέρα. Εδώ σουτάρεις και ξαφνικά αλλάζει κατεύθυνση. Είναι πολύ δύσκολο. Γι'αυτό δυσκολεύονται οι τερματοφύλακες να κάνουν εξόδους».
Ο Χρήστος Αρβανίτης έπαιξε ποδόσφαιρο, από τις αρχές της δεκαετίας του '70 μέχρι τα τέλη των 80's. Ο ίδιος δεν φημιζόταν για τα πληθωρικά σωματικά του χαρακτηριστικά. Τον αποκαλούσαν «παιδί-θαύμα» λόγω της εξέλιξής του. Σήμα κατατεθέν ήταν τα αντανακλαστικά του και η αλτικότητα.
Οπότε μπήκαμε στον πειρασμό να τον ρωτήσουμε, αν, με τη μείωση του μέσου όρου του ύψους των τερματοφυλάκων, με τις ομάδες να επιλέγουν λιγότερο ψηλούς γκολκίπερ, θα μπορούσε να μειωθεί και ο χρόνος αντίδρασεις σε εξόδους.
«Τη σημερινή εποχή οι ομάδες επιλέγουν τερματοφύλακες πάνω από 1,90 μ. Αυτό είναι ρατσιστική αντιμετώπιση. Οι καλύτεροι τερματοφύλακες στον κόσμο ήταν 1,82 με 1,84. Δηλαδή αν ερχόταν στον Αστέρα Τρίπολης ο Κασίγιας, θα τον έδιωχναν επειδή είναι κάτω από 1,90 μ.; Αναφέρω τον Ισπανό, γιατί υπήρξε από τους καλύτερους στον κόσμο. Δεν μπορείς να έχεις αυτήν την αντιμετώπιση. Αν τα βάλετε κάτω και τα εξετάσετε στατιστικά, ο χαμηλότερος τερματοφύλακας έχει καλύτερη απόδοση. Ας πάρουμε ως σημείο εκκίνησης, ότι δεν βγαίνει κανένας, ούτε οι πανύψηλοι γκολκίπερ. Τότε πού υπερτερούν; Ψηλός τερματοφύλακας ισούται με βαρύ κορμί. Οπότε έχει αργή αντίδραση και στα μακρινά σουτ. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι μακρινά σουτ.
Ο χαμηλότερος τερματοφύλακας, εφόσον έχει αλτικότητα και σωστική μυική υποδομή μπορεί να αντιδράσει καλύτερα σε χαμηλά, μεσαία και ψηλά σουτ. Θεωρώ, ότι οι τερματοφύλακες από 1,83 μέχρι 1,87 έχει καλύτερες προοπτικές από έναν που είναι 1,97. Ο ψηλός έχει πλεονέκτημα στα τετ α τετ. Και τους συγκρίνουμε. Ο χαμηλός έχει εκτίναξη, αντίληψη. Ο ψηλός με τον όγκο, τη διάπλαση και το άνοιγμα χεριών μπορεί να αποκρούσει ευκολότερα. Υπάρχουν παντού “ναι μεν αλλά”», αναφέρει με παράπονα.
Για τον Χρήστο Αρβανίτη πάνω απ'όλα μετράει το ταλέντο. «Είναι έμφυτο. Τερματοφύλακας γεννιέσαι και εξελίσσεσαι. Το ιδανικότερο θα ήταν να έχεις έναν συνδυασμό από όλα αυτά τα στοιχεία. Δηλαδή ύψος, αντίληψη, αντανακλαστικά, πόδια. Έλα όμως που όλοι σε κάτι υστερούν. Το ύψος όμως δεν παίζει ρόλο στον τερματοφύλακα. Δεν είναι μοντέλο, δεν κάνει πασαρέλα στο γήπεδο. Αν δεν βγαίνει στα 2 μέτρα, τότε πού μου χρησιμεύει;», επισημαίνει και καταλήγει στέλνοντας το δικό του μήνυμα.
«Δώστε ευκαιρίες σε Έλληνες τερματοφύλακες. Παρατηρούμε, ότι πολλές ομάδες δίνουν περισσότερες ευκαιρίες σε ξένους και τους Έλληνες τους “καίνε” στο πρώτο λάθος».
*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 2 ηγέτες του Ολυμπιακού και οι φωνές Μίτσελ για Λεωφόρο - Αλλάζει 11αδα, τέλος το θέμα Πασχαλάκη