Κύρος Βασσάρας: Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο αρχιδιαιτητής του ρουμανικού πρωταθλήματος και πρώην διεθνής διαιτητής και μίλησε για το βιβλίο του, τα 9 χρόνια ως αρχιδιαιτητής στη Ρουμανία, τη νοοτροπία της Ελλάδας ενώ σχολίασε και την αποχή των διαιτητών.
Για το βιβλίο του: «Το βιβλίο μου περιγράφει τη ζωή μου μέσα στη διαιτησία, πως ασχολήθηκα με αυτήν και λόγω του πατέρα μου. Η φωτογραφία του εξωφύλλου ήταν από το Λεβερκούζεν-Μπαρτσελόνα. Μέσα στο βιβλίο περιγράφω και λάθη που έχω κάνει, μπορεί να χρειαστώ ένα βιβλίο για τα λάθη μου και άλλα τέσσερα βιβλία για τις καλές μου διαιτησίες. Η πρώτη μου εμπειρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν πολύ σημαντική, όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Ελλάδα.
Όταν κάνεις ένα λάθος και το έχεις καταλάβει στο ημίχρονο, μην πας να το διορθώσεις με ένα άλλο λάθος, γιατί θα έχεις κάνει δύο λάθη. Πρέπει να το αφήσεις πίσω σου και να προχωρήσεις παρακάτω. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει στην Ελλάδα πως ο διαιτητής μπορεί να μην τα δει όλα. Ένας ποδοσφαιριστής ή ένας διαιτητής δεν κρίνεται από ένα ή πέντε παιχνίδια, αλλά από την καριέρα του. Υπήρχαν βράδια που δεν κοιμήθηκα για ένα λάθος που έκανα, ωστόσο πολλές φορές ήμουν τυχερός που βρισκόμουν στο σωστό σημείο για να δω μια φάση. Μέσα στο βιβλίο περιγράφω και την επίθεση που έχει γίνει εις βάρος μου. Όταν σταμάτησα την ενεργό δράση, υπήρχαν προσφορές για να πάω στο εξωτερικό. Έμεινα στην αρχή στην Ελλάδα γιατί ήθελα να διορθώσω τα πράγματα, πιστεύω πως έβαλα ένα λιθαράκι στην εκπαίδευση των διαιτητών. Δεν ήμουν ποτέ αρχιδιαιτητής. Το 2014 δέχθηκα την πρόταση της Ρουμανίας για να είμαι αρχιδιαιτητής, δεν ξέρω και εγώ πότε πέρασαν τα εννιά χρόνια. Είναι ρεκόρ για την Ελλάδα, αλλά είναι ρεκόρ και για τους ξένους αρχιδιαιτητές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα».
Για τις βαλκανικές χώρες και τη νοοτροπία της Ελλάδας: «Ως εκπαιδευτής της UEFA έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες, όπως στα Βαλκάνια, και έβαλα το δικό μου λιθαράκι σε χώρες όπως η Αλβανία που δεν είχε καν γυναικεία διαιτησία. Η εκπαίδευση του VAR είναι δύσκολη, στην Ελλάδα προσπαθούμε να ρίξουμε τα λάθη στον διαιτητή για να γλιτώσουμε την κριτική σε άλλους παράγοντες του ποδοσφαίρου».
Για την αποχή των διαιτητών: «Πολλές υποσχέσεις δόθηκαν στους διαιτητές εδώ και χρόνια, πολλά πράγματα έγιναν χωρίς λόγο. Είναι χρυσή ευκαιρία για να βάλουν όλοι κάτω τα πράγματα και να δουν τι έχει γίνει λάθος. Μελετάω κάποιους κανονισμούς και με αφορμή τα περιστατικά στην Ελλάδα και στην Τουρκία, θέλω να υπάρχει τιμωρία και να προλάβω παρόμοια περιστατικά. Τα ηχητικά από το VAR πρέπει να χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση και όχι για συνεχή χρήση».
Για την αποχώρησή του από την Ελλάδα: «Η δική μου περίπτωση έχει να κάνει με την αντίδραση του προέδρου της ΕΠΟ, κ.Σαρρή, υπήρχαν διαδικασίες που κατήγγειλα. Εμένα αυτό που μου δόθηκε είναι αναγνώριση από το εξωτερικό...», είπε ο Κύρος Βασσάρας.