Facebook Pixel Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: 4 "αστεράκια" της SL! Ο κλώνος Μέσι και ο στόπερ που γράφει ιστορία - "Λάθος" Ολυμπιακού με τον... νέο Τσιμίκα!
Ποδόσφαιρο
| 2024-01-01 16:00:00

4 "αστεράκια" της SL! Ο κλώνος Μέσι και ο στόπερ που γράφει ιστορία - "Λάθος" Ολυμπιακού με τον... νέο Τσιμίκα!

του Παναγιώτη Νικολάου
4 "αστεράκια" της SL! Ο κλώνος Μέσι και ο στόπερ που γράφει ιστορία - "Λάθος" Ολυμπιακού με τον... νέο Τσιμίκα!

Τους ξεχώρισε το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών ανάμεσα σε 270 ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν από το 2003 και μετά.

Η είδηση προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό! Όπως διαβάσαμε σε σχετική ανάρτηση, στο Sportdog.gr, το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών (CIES), το οποίο βρίσκεται στην Ελβετία τους κατέταξε ανάμεσα στους 270 πιο ελπιδοφόρους παίκτες (που γεννήθηκαν από το 2003 και ύστερα) 4 Έλληνες ποδοσφαιριστές. Πρόκειται για τους Γιάννη Κωνσταντέλια, ο οποίος βρέθηκε στη 18η θέση των επιθετικών μέσων με βαθμολογία 72,1, στην ίδια θέση είναι και ο Φώτης Κίτσος (66,7) όσον αφορά τα αριστερά μπακ, ενώ στη 18η και τη 19η θέση των στόπερ βρέθηκαν οι Κωνσταντίνος Κουλιεράκης (72,9) και Ανδρέας Ντόι (72,4).

Οι τέσσερις ποδοσφαιριστές αξίζουν τα εύσημα, όπως και οι ομάδες από τις οποίες προέρχονται. Είναι και αυτό ένα σημείο που αξίζει να επισημανθεί. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν από δύο παίκτες στη σχετική λίστα, κάτι που δείχνει, ότι κάνουν καλή δουλειά στις Ακαδημίες τους. Βέβαια ο Κίτσος αγωνίζεται ως δανεικός στον Βόλο, είναι ένας παίκτης όμως που χτίστηκε στις ερυθρόλευκες Ακαδημίες.

Για να δούμε όμως τι είδαν οι «ειδικοί» του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών και επέλεξαν τους συγκεκριμένους παίκτες στη σχετική κατάταξη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ;

Κωνσταντέλιας ο κλώνος του Μέσι

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας είναι ένα παιδί που περπάτησε ποδοσφαιρικά πρώτα στην Ακαδημία της Αγίας Παρασκευής Βόλου, απ’ όπου τον πήρε ο ΠΑΟΚ το 2013, όταν τον ξεχώρισε ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος. Στα τμήματα υποδομών των «ασπρόμαυρων» αναδείχτηκε πρωταθλητής με την Κ-13 και Κ-17.

Ήταν ένα φαινόμενο! Έχουμε γράψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ, ότι σε ηλικία 17 ετών, οι άνθρωποι των «ασπρόμαυρων» θεωρούσαν, ότι έχουν στα χέρια τους ένα «κλώνο» του Μέσι, που μπορούσε να περάσει όλη την ομάδα, να «φτιάξει» γκολ και να σκοράρει. Αυτή ήταν η εικόνα του.

Σε ηλικία 15 ετών, είχε συμμετέχει σε καμπ της Μπαρτσελόνα, η οποία είχε δείξει ζεστό ενδιαφέρον για την απόκτησή του, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν, ότι η προσφορά της έφτανε το 1,5 εκατ.Ευρώ. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν πολύ ψύχραιμη και έδειξε, ότι δεν παίρνουν εύκολα τα μυαλά του αέρα. Το παιδί δεν πήγε στην Ισπανία, καθώς θεώρησε, ότι ήταν πολύ μεγάλο άλμα για αυτόν. Ήθελε να χτίσει βήμα-βήμα το προφίλ του.

Όπερ και εγένετο! Τον Ιανουάριο του 2022 έφυγε στο Βέλγιο ως δανεικός στην Έουπεν και πήρε σημαντικές εμπειρίες. Στη συνέχεια επέστρεψε, συμμετείχε στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ και όταν δημιουργήθηκαν κάποια θέματα (με Νάρεϊ και Ζίβκοβιτς) πήρε τις ευκαιρίες που δικαιούταν, απέδειξε, ότι τις άξιζε και πλέον όχι απλά αποτελεί εκτός από ένα πολύ δυνατό περιουσιακό στοιχείο του ΠΑΟΚ (η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ανέρχεται στα 10 εκατ.Ευρώ), παίκτης-καταλύτης, ο οποίος φέτος μετρά 7 γκολ και 4 ασίστ σε 28 συμμετοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τα χαρίσματα, τα οποία διαθέτει είναι μοναδικά. Είναι ένας παίκτης με αναπτυγμένο ποδοσφαιρικό IQ, βλέπει  γήπεδο, διαθέτει αντίληψη, διαβάζει τον αντίπαλο, πασάρει σε μικρούς χώρους, μπορεί να επιτεθεί κατά μέτωπο και με το συνδυασμό υψηλής τεχνικής και φαντασίας παράγει ενέργειες που αποτυπώνονται στη μνήμη του ποδοσφαιρόφιλου. Έχει όμως και το γκολ… Δημιουργεί αριθμούς κάτι που είναι πολύ σημαντικό για έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στη θέση του μεσοεπιθετικό.

Κίτσος - Θράσος και ποιότητα

Ο Φώτης Κίτσος φέτος αγωνίζεται ως δανεικός από τον Ολυμπιακό στον Βόλο, στον οποίο μετρά 12 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, όχι ως βασικός. Εκεί παίζει περισσότερο ως αμυντικός. Στις Ακαδημίες της ομάδας του Πειραιά τον χρησιμοποιούσαν ως εξτρέμ και στις δύο πτέρυγες. Μπορούσε όμως να καλύψει όλες τις θέσεις της μεσαία γραμμής, όντας ένα πολύτιμο εργαλείο στο κέντρο. Του αρέσει να αναλαμβάνει ρόλο 8αριού.

Τον Ιανουάριο του 2022 o Μαρτίνς όμως είχε αποφασίσει να του δώσει ρόλο αριστερού μπακ λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο Ρέαμπτσιουκ. Ήταν την εποχή που στον Τύπο του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι του «νέου Τσιμίκα», μιας το όνομά του ακουγόταν όλο και περισσότερο σε συζητήσεις για τον αναπληρωματικό του Σλοβάκου.

Το καλοκαίρι του 2022 δόθηκε δανεικός στην Ομόνοια προκειμένου να πάρει χρόνο συμμετοχής σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και να επιστρέψει στην Ελλάδα με παραστάσεις και εμπειρία. Εκεί μπήκε κατευθείαν στα βαθιά, όταν μπήκε να παίξει σε δύο ευρωπαϊκά ματς με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου έδειξε καλά στοιχεία, παρότι έπαιξε ως αμυντικό χαφ. Έκλεισε χώρους, ανέβαινε και κέρδισε μέτρα στο τρανζίσιον. Έβγαλε… θράσος και ποιότητα.

Ο Κίτσος επέστρεψε το καλοκαίρι του 2023. Ήταν μια εποχή… αλλαγών στον Ολυμπιακό. Τεχνικός διευθυντής ανέλαβε ο Αντόνιο Κορδόν και προπονητής το Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο Κίτσος συμμετείχε στα εργομετρικά τεστ και όλα έδειχναν, ότι θα ήταν παρών στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία. Αυτό όμως δεν συνέβη, αφού πάρθηκε η απόφαση να παίξει στον Βόλο.

Ο Κίτσιος είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός με επιστροφές που μπορεί να δώσει ασφάλεια στα μετόπισθεν. Στα 20 του έχει πάρει παραστάσεις από Super League 2, Super League, Κυπριακό πρωτάθλημα και Ευρώπη. Οπότε το μέλλον του χαράσσεται λαμπρό.

Κουλιεράκης – Ο αμυντικός που γράφει ιστορία στον ΠΑΟΚ

Τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη τον μάθαμε, όταν κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, σε μία εποχή που στον ΠΑΟΚ είχαν γίνει κάποιες μεταγραφικές αστοχίες. Αναφερόμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν 2022-2023. Εκείνη την εποχή κατάφερε να γράψει ιστορία με την ασπρόμαυρη φανέλα. Γιατί έγινε τον Σεπτέμβριο του 2022, σε ηλικία 18 χρονών, οκτώ μηνών και επτά ημερών, έγινε ο νεαρότερος σε ηλικία αμυντικός του ΠΑΟΚ. Και όχι μόνο αυτό! Την ίδια περίοδο είδε το όνομά του στις κλήσεις του Γκουστάβο Πογιέτ για την Εθνική Ελλάδας.

Αυτήν την ξαφνική καταξίωση μπορεί να μην είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του ο νεαρός Κρητικός, όταν άφησε το 2017 τα Χανιά, για να έρθει στη Θεσσαλονίκη. Στον ΠΑΟΚ όμως γνώριζαν, ότι είναι ένας ταχυδυναμικός, αριστεροπόδαρος  αμυντικός, με πολύ καλά τελειώματα, ειδικά από μακρινές αποστάσεις και εξαιρετικά σωματικά προσόντα. Βέβαια πριν γίνει στόπερ ήταν επιτελικός μέσος. Η οπισθοχώρηση στην άμυνα, με ενδιάμεσο σταθμό ως αμυντικό χαφ, όπως φαίνεται ήταν η μεγάλη εξέλιξή του, ενώ ως χαρακτήρας εμφανιζόταν συνετός και προσγειωμένος. Αξίζει να ψάξετε την προσωπογραφία του όπως έπλεξε η ίδια η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τον ποδοσφαιριστή της.

Ο Κουλιεράκης δεν σταμάτησε να γράφει ιστορία αλλά και να αυξάνει την τιμή των μετοχών του (αξίζει 4,5 εκατ.Ευρώ σύμφωνα με το Transfermarkt)! Τον Σεπτέμβριο του 2023 άνοιξε λογαριασμό με την φανέλα του ΠΑΟΚ στα Κύπελλα Ευρώπης. Σε ηλικία 19 ετών, 9 μηνών και 24 ημερών, στο ματς με την Ελσίνκι, έγινε ο νεότερος αμυντικός που σκοράρει για τον ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ο έβδομος νεότερος σκόρερ των Θεσσαλονικιών στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το καλοκαίρι γυάλισε στη Μίλαν, με τα ιταλικά ΜΜΕ να συντηρούν το ενδιαφέρον μέχρι το φθινόπωρο. Στον ΠΑΟΚ τον κοστολογούν όμως πολύ υψηλά. Τα 10 εκατ.Ευρώ φαίνονται πολύ μεγάλο ποσό για τους «ροσονέρι».

Ντόι – Ο χαφ που έγινε στόπερ και δίνει βοήθειες

Ο Ανδρέας Ντόι ήταν από τους παίκτες που εμπιστεύθηκε πέρσι ο Μίτσελ, ο οποίος τον πήρε σε αποστολή σε πρωτάθλημα και Europa League. Ο Ντόι προερχόταν από τις Ακαδημίες όπου έπαιζε αμυντικό χαφ. Ο Ισπανός όμως τον γύρισε στο κέντρο της άμυνας.

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή δυνατό στις μονομαχίες, καλός με τη μπάλα στα πόδια με δυνατότητα να παίξει το “box to box” και γρήγορη σκέψη. Διαβάζει το παιχνίδι των αντιπάλων., είναι αρκετά έξυπνος, μπορεί να κουβαλήσει μπάλα και είναι πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι.

Φέτος ο Ντόι μετρά 16 συμμετοχές, τις περισσότερες φορές ως βασικός. Η αξία του στην αγορά έχει αυξηθεί στα 2,5 εκατ.Ευρώ.

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώην του Ολυμπιακού στη λίστα Τερίμ - Τον είχε "χρυσοπληρώσει" ο Μαρινάκης - Μεγάλη επένδυση Αλαφούζου!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags