Άρθρο της εφημερίδας Σαμπάχ υποστηρίζει σήμερα ότι η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει με κάθε τρόπο πυρηνικά όπλα από τη στιγμή που κατέχουν δίπλα της τέτοια όπλα, χώρες όπως το Ισραήλ, και δεν αποκλείεται κι η Ελλάδα.

«Δεδομένου ότι το Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει εδάφη της χώρας μας στους στόχους της Γης της Επαγγελίας, διαθέτει πυρηνικά όπλα, πρέπει να τα αποκτήσουμε και εμείς.

Το γεγονός επίσης ότι οι ΗΠΑ, αν οι κυρώσεις δεν αποδώσουν, δεν θα καθυστερήσουν να εξοπλίσουν την Ελλάδα με πυρηνικά όπλα, δεν αλλάζει την κατάσταση. Η Ελλάδα δεν είναι ήδη  μια πλήρης βάση των ΗΠΑ; Άλλωστε, αφού το γενοκτόνο Ισραήλ απέκτησε την ατομική βόμβα, θα έκανε τόση διαφορά να έχει κι η Ελλάδα;», ρωτά ο αρθρογράφος Σαλίχ Τουνά στη Σαμπάχ, που αναγνωρίζει βέβαια ότι η πρόσβαση σε τέτοια όπλα δεν είναι εύκολη, αλλά μπορεί να βοηθήσει η Ρωσία κι αυτό σημαίνει αποβολή από το ΝΑΤΟ.

«Να φθάσουμε με κάθε τρόπο στο επίπεδο της πυρηνικής αποτροπής»

«Οι συνθήκες στην περιοχή υπαγορεύουν να φθάσουμε με κάθε τρόπο στο επίπεδο της πυρηνικής αποτροπής. Είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα παράσχει κάθε είδους υποστήριξη προς αυτή την κατεύθυνση. Αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το τίμημα.

Το τίμημα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που έχει υποστεί το Ιράν. Λόγω του εμπάργκο, μπορεί να πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβαση σε πολλά βασικά είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων. Μπορεί επίσης να αποβληθούμε από το ΝΑΤΟ (και αυτό θα ήταν καλό, παρεμπιπτόντως)», υποστηρίζει ο Σαλίχ Τουνά.

Τα πυρηνικά όπλα παρέχουν αποτροπή και ισορροπία μεταξύ των χωρών και η πυρηνική ικανότητα του Ισραήλ είναι ο σημαντικότερος λόγος αυτής της ανισορροπίας, ισχυρίζεται ο Τούρκος αρθρογράφος.

Ερντογάν: Το Άκουγιου σε λειτουργία το 2028

Στο μεταξύ, σε ομιλία του σήμερα στη Μερσίνα ο Τούρκος πρόεδρος ανέβαλε την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου κατά 5 χρόνια. Είχε υποσχεθεί ότι το 2023 θα τίθεντο τουλάχιστον ένας αντιδραστήρας σε λειτουργία, σήμερα δήλωσε ότι το 2028 θα λειτουργήσει κανονικά.

«Συνεχίζεται η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού μας Άκουγιου, ο οποίος θα παράγει 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Όλοι οι αντιδραστήρες του σταθμού θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2028», δηλώνει τώρα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ