Facebook Pixel Ολυμπιακός: Η τεράστια επένδυση, έφερε Ευρωπαϊκό
Ποδόσφαιρο
| 2024-04-28 09:00:00

Η τεράστια επένδυση, έφερε Ευρωπαϊκό - Ο… νέος Φορτούνης του Ολυμπιακού

του Παναγιώτη Νικολάου
Η τεράστια επένδυση, έφερε Ευρωπαϊκό - Ο… νέος Φορτούνης του Ολυμπιακού

Ο ρόλος του Ανιγκό, το τμήμα scouting, πώς χτίστηκε βήμα-βήμα η ομάδα που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης και οι μάνατζερ που ήδη έπιασαν δουλεια!

Θέμα των ημερών είναι στο αθλητικό ρεπορτάζ (και όχι μόνο στη θεματολογία του Ολυμπιακού!) η κατάκτηση του Youth League από την Κ19 των Ερυθρόλευκων, δεδομένου ότι για πρώτη φορά ελληνική ομάδα κατέκτησε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA. Κι αυτή η επιτυχία, από μόνη της, σημαίνει πολλά!  

Γιατί είναι σαφές ότι τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για το project "Ακαδημίες" όλα αυτά τα χρόνια είναι πάρα πολλά, πάνω από 50 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Κ19 του Ολυμπιακού, που πήρε και το πρωτάθλημα στην Ελλάδα φέτος, έχει μίνιμουμ 25% μεγαλύτερο market value σε σχέση με τον δευτεραθλητής φέτος ΠΑΟΚ, σχεδόν 50% από ΑΕΚ και Άρη, ενώ ο Παναθηναϊκός είναι πολύ πιο πίσω.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις εργασίες βελτίωσης που γίνονται διαρκώς όλα αυτά τα χρόνια στου Ρέντη, δηλαδή στο αθλητικό κέντρο που φιλοξενεί τις ακαδημίες των Ερυθρόλευκων, προφανώς οι Πειραιώτες έχουν στρέψει την προσοχή τους στις υποδομές τους με τεχνογνωσία, πολλά χρήματα, επιθυμία για να αναδείξουν ξανά δικά τους παιδιά στην 11άδα τους.

 

Έτσι χτίστηκε η αυτοκρατορία - Δίκτυο σκάουτινγκ και Ανιγκό - Στα παπούτσια του Φορτούνη!

Παρόλα αυτά έχει ένα ενδιαφέρον για να δούμε πώς στήθηκε αυτή η ομάδα, καθώς αυτή η επιτυχία δεν έπεσε από τον ουρανό, δεν γίνονται από τύχη τέτοια πράγματα. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι ο Ζοσέ Ανιγκό, που έχει βρεθεί για σειρά ετών στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είναι διευθυντής στην Ακαδημία από το 2022 (με βοηθό τον Τόμας Μπενεντέτ), επιφορτισμένος να συνδέσει πρώτη και δεύτερη ομάδα με την ανδρική.

Τεχνικός σύμβουλος στην ακαδημία είναι ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, με μεγάλη θητεία και πολλές επιτυχίες με τη φανέλα του Ολυμπιακού, επικεφαλής τμήματος ανάλυσης-αξιολόγησης ο Βασίλης Αρματάς, διατροφολόγος η Ειρήνη Μάνθου και ψυχολογός ο Βασίλης Ξερνός. Προφανώς όλοι έχουν μερίδιο στην επιτυχία.

Συγκεκριμένα για την Κ19 το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας πιστώνεται στον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο και τον βοηθό του Νίκο Κολοκυθά, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Δημήτρη Μαυρογεννίδη που είναι προπονητής στην Κ17 και έχει άμεση σχέση με τον Συλλαϊδόπουλο.

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι Σχολές Ποδοσφαίρου που έχει ο Ολυμπιακός, ένα ολόκληρο δίκτυο που αριθμεί δεκάδες σχολές από την Αθήνα μέχρι τη Χίο, τη Ρόδο και την Κέρκυρα, αλλά και το δίκτυο σκάουτινγκ που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα! Και έχει φέρει στην ομάδα από τον Ρέτσο, τον Τσιμίκα και τον Νικολάου, μέχρι τον Λυκογιάννη, τον Βρουσάι, τπν Ανδρούτσο, τον Τζολάκη. Αλλά και τον Κώστα Φορτούνη που είχε βρεθεί στις ακαδημίες του Ολυμπιακού (όπως και ο Φώτης Ιωαννίδης!), άσχετα αν στη συνέχεια έφυγε για τα Τρίκαλα, τον Αστέρα Τρίπολης και την Καϊζεσλάουερν πριν φορέσει ξανά τα ερυθρόλευκα.

Μια και αναφερόμαστε στον Κώστα Φορτούνη, ας πούμε κάτι και για τον νέο Φορτούνη (όπως έχουν προλάβει να τον αποκαλέσουν), δηλαδή τον Αντώνη Παπακανέλλο: Ως μαθητής έκανε με τον πατέρα του περίπου 2.500 χιλιόμετρα τον μήνα για να πηγαίνει στην Τρίπολη και να κάνει προπονήσεις με τον Αστέρα! Εκεί, δηλαδή, που εκκολάφθηκε σε υψηλό επίπεδο ποδοσφαιρικά και ο Φορτούνης. Εκεί που τον είδε και ο Παναθηναϊκός και ήθελε να τον αποκτήσει. Αλλά, τελικά, πήγε στον Ολυμπιακό...

Πρόσωπα των ημερών έγιναν στον διεθνή και, φυσικά, στον ελληνικό Τυπο οι ποδοσφαιριστές της Κ19 τού Ολυμπιακού που κέρδισαν το Youth League, καθώς είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA!

Κάτι που σημαίνει ότι έχουν στραφεί πάνω τους τα φώτα τα προσοχής: Όχι μόνο από τον οργανισμό των Πειραιωτών που εκ των πραγμάτων καλείται να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το υλικό που υπάρχει στο ρόστερ (ήδη ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει μιλήσει για 3-4 παίκτες που πρέπει να βρεθούν στην πρώτη ομάδα), αλλά και από άλλα κλαμπ που ξέρουν καλά να ξεχωρίζουν το ταλέντο, να το αποκτούν και να το αναδεικνύουν.

Γιατί προφανώς σε διοργανώσεις όπως είναι το Youth League όλες οι ομάδες της Ευρώπης, από τα top 5 πρωταθλήματα (και όχι μόνο!), έχουν στραμμένη την προσοχή τους για λαβράκια. Να προσπαθήσουμε εμείς, τώρα, να το αξιολογήσουμε λίγο καλύτερα αυτό; Γιατί και οι ποδοσφαιριστές έχουν τις φιλοδοξίες τους: Προφανώς να παίξουν στην πρώτη ομάδα τού Ολυμπιακού αλλά, γιατί όχι, και σε κάποια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή ομαδα. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Ο μάνατζερ του Αντετοκούνμπο στο προσκήνιο - Επαφές σε Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία - Για αυτό δεν θα τους φουσκώσουν τα μυαλά

Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της OIS, δηλαδή της μανατζερικής στέγης τού Γιώργου Πάνου, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ποιοι είναι στην OIS; Τα αδερφια Κωστούλα αλλά και οι Πνευμονίδης, Παναγάκος, Πρεκατές, Λιατσικούρας όπως και ο τερματοφύλακας Άντζελο Σίνα. Ποιους άλλους παίκτες έχει στο πελατολόγιό της; Οι Γιώργος Αθανασιάδης και Θανάσης Ανδρούτσος είναι οι πιο γνωστοί στη λίστα, χωρίς κάποια μεγάλη συμφωνία για την ώρα. Έτσι κι αλλιώς μιλάμε για εταιρεία που τώρα φτιάχνει όνομα, καθώς ιδρύθηκε μόλις πριν από 1,5 χρόνο.

Ο Παπακανέλλος είναι στο γραφείο τού Πάνου Γαλαριώτη (που έχει, επίσης, τον Πασχαλάκη από τον Ολυμπιακό) και έχει καλές επαφές στη Σούπερ Λιγκ, ο Μουζακίτης συνεργάζεται με την Rosko company (που επίσης έχει επαφές, κυρίως, στην Ελλάδα), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Φάνης Μπακούλας ακόμα δεν έχει υπογράψει σε κάποιο γραφείο.

Κουτσίδης και Τανούλης συνεργάζονται με την Prosport International, του Πασχάλη Τουντούρη, που έχει στο πελατολόγιό του παίκτες όπως οι Τσιμίκας, Δουβίκας, Κουλιεράκης, Αλεξανδρόπουλος. Έχει επαφές, δηλαδή, σε Αγγλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ από τον Ολυμπιακό έχει στο πελατολόγιό του και τους Παπαδούδη (που συμπληρώνει την τριάδα των τερματοφυλακων στη πρώτη ομάδα) και τον Μάριο Βρουσάι που πήγε στη Ρίο Άβε με τη μορφή δανεισμού. Τέλος, ο Χρήστου συνεργάζεται με την K Football Solutions, του Θεόφιλου Καρασαββίδη, που επίσης έχει καλές επαφές στη Σούπερ Λιγκ.

Τι δείχνει αυτη η ανθρωπογεωγραφία των παικτών της Κ19 (εκείνων που ξεχώρισαν δηλαδή στην επιτυχία) για το μέλλον; Αρχικά να σταυχολογήσουμε μια top 5 επιλογή: Γενικά οι Μουζακίτης, Μπάμπης Κωστούλας και Παπακανέλλος + Χρήστου και Σινα που ξεχώρισαν κυρίως στο Youth League. Αυτό που έχει ενδιαφέρον να πούμε στη συνεχεια είναι ότι αυτή η πεντάδα το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν στο Λιμάνι, καθώς οι εκπρόσωποί τους έχουν άριστες σχέσεις με τους Πειραιώτες. Και δεν έχουν κανέναν λόγο να τους φουσκώσουν τα μυαλά για μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, πριν ακόμα βάλουν τη φανέλα της πρώτης ομάδας. Κι αυτό, αλήθεια, ίσως είναι το πιο σημαντικό σε αυτή τη φάση που βρισκονται παιδιά 16,17,18 και 19 ετών...

***ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο MVP της Φενέρ για Ολυμπιακό - Βρήκε... Ελ Αραμπί, υπογράφει Έλληνα χαφ!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags