Ο Μαουρίτσιο Σάρι γεννήθηκε στη Νάπολη στις 10 Ιανουαρίου 1959 και είναι γιος εργατών της Τοσκάνης, αλλά μεγάλωσε στην επαρχία της Φλωρεντίας. Είναι λάτρης της πολιτικής, αποφασιστικά αριστερός.

Γιος εργάτη της Τοσκάνης, ο πατέρας του Aμέριγκο εργάστηκε ως χειριστής γερανού. Από τότε που ήταν μικρό παιδί, ο Μαουρίτσιο λάτρευε το ποδόσφαιρο, παρότι η ποδηλασία ήταν ένα οικογενειακό πάθος. Ο πατέρας του ήταν ένας πολλά υποσχόμενος ποδηλάτης έχοντας 37 ερασιτεχνικές νίκες, αλλά η καριέρα επιβραδύνθηκε από έναν ατυχή τραυματισμό. Ακόμα και ο Μαουρίτσιο έκανε ποδήλατο για έναν χρόνο, κερδίζοντας μερικούς αγώνες.

Από το ποδήλατο, προτίμησε το ποδόσφαιρο

Όμως, κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Σάρι Τζούνιορ περνούσε ώρες μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθώντας την κομψότητα των κινήσεων του Μοχάμεντ Άλι στο ρινγκ . Αλλά αυτό που στριφογύριζε περισσότερο από όλα στο κεφάλι του δεν ήταν ένας τροχός, αλλά μια μπάλα. Στο τέλος η αγάπη του για το ποδόσφαιρο επικράτησε.

«Όταν ήμουν 12 ετών κέρδισα ακόμη και δύο αγώνες, αλλά δεν το διασκέδαζα. Το ποδήλατο με βάραινε ψυχικά και τότε όλοι οι φίλοι μου έπαιζαν ποδόσφαιρο. Ως θεατής, ναι, το διασκέδασα», τόνισε.

Από παίκτης, σε προπονητής

Ξεκίνησε την καριέρα του ως ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, καθώς τη σεζόν 1990-91 έπαιξε ως κεντρικός αμυντικός στην Στία , ομάδα Β' Κατηγορίας στην περιοχή Αρέτσο. Στα μισά του πρωταθλήματος, με τη Στία να βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση στη βαθμολογία και να αναζητά νέο προπονητή, ο ιστορικός αρχηγός της ομάδας, Βάνι Μπεργκαμάσκι προωθεί τον Μαουρίτσιο, συμπαίκτη και μεγάλο φίλο του στα αποδυτήρια, να δεχτεί την πρώτη δουλειά στον πάγκο της καριέρας του.

Υπάλληλος σε τράπεζα

Ο Μαουρίτσιο ξεκίνησε τις προπονήσεις λόγω φυσικής προδιάθεσης. Ήταν 31 ετών και η δουλειά του στη διοίκηση ενός σημαντικού πιστωτικού ιδρύματος ήταν τόσο απαιτητική που δεν μπορούσε να αφιερώσει χρόνο στην απογευματινή προπόνηση. Έτσι, η δεύτερη ήταν η κατάλληλη κατηγορία για να συνεχίσει να παίζει, χωρίς να παραμελεί τη δουλειά. 

Ήταν υπάλληλος σε τράπεζα (Banca Toscana), για την οποία εργάστηκε επίσης στο Λονδίνο, τη Γερμανία , την Ελβετία και το Λουξεμβούργο.

Ήταν ένας «κακός αμυντικός»

Ο Μαουρίτσιο Σάρι πέρασε αρκετά χρόνια στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Τοσκάνης ως παίκτης, σε ρόλο αμυντικού , τόσο ως αριστερό μπακ, με το παρατσούκλι Secco, όσο και ως «σκληρός και ζοφερός» στόπερ,  αλλά πάντα βασανιζόταν από τραυματισμούς.

Ήταν ένας «κακός αμυντικός». Ένα από αυτά τα... κυνηγόσκυλα που αναπνέουν στον λαιμό σου. Η ιστορία λέει ότι υπήρχαν επιθετικοί που δήλωναν άρρωστοι για να μην παίξουν με το κόστος να μην μαρκαριστούν.

«Ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος που καπνίζει πάρα πολύ»

Το 2002, όταν ήταν στο τιμόνι της Σανσοβίνο, άφησε την τραπεζική του δουλειά για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην προπονητική του καριέρα. Ξεκινώντας σε έναν πάγκο Β' Κατηγορίας, έφτασε στη Serie A και στην κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας το Europa League. Μια αργή αλλά αδυσώπητη ανάβαση, χωρίς να έχω σταματήσει ούτε για ένα χρόνο.

«Ξέρεις τι με ενοχλεί; Οι ταμπέλες: ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος που καπνίζει πάρα πολύ και έχει 33 σχέδια νεκρής μπάλας. Έχω βαρεθεί. Ήμουν υπεύθυνος για συναλλαγές μεταξύ μεγάλων ιδρυμάτων για την Montepaschi, Εργάστηκα σε Λονδίνο, Γερμανία, Ελβετία και Λουξεμβούργο. Μετά επέλεξα ως μοναδική δουλειά αυτό που θα έκανα δωρεάν. Έχω παίξει, έχω κάνει προπονητή όλη μου τη ζωή, δεν είμαι εδώ τυχαία. Η εμπειρία στην τράπεζα είναι μια προστιθέμενη αξία: έμαθα την αξία της οργάνωσης και της ικανότητας λήψης αποφάσεων», έχει πει σε συνέντευξη του.

Ο Μαουρίτσιο Σάρι είναι αυτός που φορά πάντα μια αθλητική φόρμα. Κάποια στιγμή φορούσε πάντα μαύρα. Στην Πεσκάρα διέταξε τους παίκτες να μαυρίσουν τις φωτεινές πινελιές των παπουτσιών τους με μαύρο σπρέι. Το είχε ως δεισιδαιμονία. Σταμάτησε όταν δεν λειτουργούσε πια. 

Για αυτόν η εικόνα δεν μετράει, είναι η ουσία που κάνει τη διαφορά. Είναι δύσκολο να τον ακούσεις να λέει κάτι ασήμαντο. Είναι μια συνεχής τροφή για σκέψη. Έκανε οκτώ ανόδους από τη μια κατηγορία στην άλλη.

Το "Sarriball"

Αποφοίτησε από το Τεχνικό Κέντρο Coverciano το 2006 και οι μέθοδοι εκπαίδευσής του περιλαμβάνουν τη βοήθεια της τεχνολογίας, με drones που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή των κινήσεων της αμυντικής γραμμής από ψηλά, αλλά κυρίως για την καλύτερη μελέτη των αποστάσεων μεταξύ των τμημάτων.

Οι ακρογωνιαίοι λίθοι του παιχνιδιού του Σάρι, που ορίζεται επίσης ως "Sarrismo" είναι: άμυνα τεσσάρων ατόμων με παίκτες παραταγμένους σε υψηλή γραμμή. η αναφορά των προαναφερθέντων δεν είναι ο άνθρωπος αλλά η μπάλα, σύμφωνα με την παράδοση της ζωνικής άμυνας. 

«Κοίτα το σορτσάκι του συμπαίκτη σου και δεν θα κάνεις λάθος»: με αυτά τα λόγια ο Μαουρίτσιο Σάρι απευθύνεται στους αμυντικούς του για να τους μάθει να κρατούν μικρές αποστάσεις και να «ανεβάζουν» έγκαιρα τη γραμμή οφσάιντ.

Είναι βιβλιολάτρης και διαβάζει πάρα πολύ. Στους παίκτες του προτείνει να διαβάσουν τη βιογραφία του Τζόκοβιτς, ώστε να καταλάβουν ότι ένας επαγγελματίας φροντίζει τις λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής.

Υπολογιστή μόνο για ανάλυση αγώνων

Η τεχνολογία δεν είναι το φόρτε του και προτιμά το απλό χαρτί, όπως έμαθε τόσα χρόνια μέσα στα γήπεδα μικρότερων κατηγοριών.

«Διαβάζω και σημειώνω μόνο στο χαρτί. Χρησιμοποιώ τον υπολογιστή μόνο για να αναλύω ποδοσφαιρικούς αγώνες που με ενδιαφέρουν και είναι πολύ χρήσιμο. Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι για μένα», απαντά.

Το ψευδώνυμο και το τραγούδι ραπ

Ο Ιταλός προπονητής έχει το ψευδώνυμο "Mister 33", από τον αριθμό των σχημάτων που δοκιμάστηκαν σε set balls, ενώ από τις 20 Μαρτίου 2018 έχει και το δικό του τραγούδι. Τότε, κυκλοφόρησε το τραγούδι Come Maurizio Sarri από τον ράπερ Anastasio, αφιερωμένο στον τότε προπονητή της Νάπολι και το οποίο σημείωσε σημαντική επιτυχία ειδικά στους Ναπολιτάνους οπαδούς.

Η πλακέτα στη Νάπολη

Στη Νάπολη τον λατρεύουν και υπήρξαν εκδηλώσεις στοργής από τους οπαδούς προς τιμήν του. Υπάρχει μια πλακέτα στον δρόμο όπου γεννήθηκε στο Bagnoli και τον χαρακτηρίζει "Διοικητή".

«Ο διοικητής Μαουρίτσιο Σάρι γεννήθηκε εδώ. Οι Ναπολιτάνοι ευχαριστούν τον δημιουργό. Για πάντα Διοικητής»!

Η ομοφοβική επίθεση στον Μαντσίνι

Τον Ιανουάριο του 2016 κατηγορήθηκε για ομοφοβική επίθεση στον τότε προπονητή της Ίντερ, Ρομπέρτο ​​Μαντσίνι. Ο προπονητής της Νάπολι, Μαουρίτσιο Σάρι, τον αποκάλεσε κουκλάκι. Ο αθλητικός δικαστής τον τιμώρησε με δύο αγωνιστικές και πρόστιμο 20.000 ευρώ για βαριές προσβολές.

Η σεξιστική απάντηση σε γυναίκα δημοσιογράφο

Δύο χρόνια αργότερα έδωσε μια σεξιστική απάντηση σε μια γυναίκα δημοσιογράφο. Η Τίτι Ιμπρότα τον ρώτησε μετά από μια γκέλα, αν κινδυνεύει να χάσει το πρωτάθλημα και αυτός της απάντησε: «Είσαι γυναίκα, είσαι όμορφη και δεν θα σου πω να γαμ...ς για αυτούς τους δύο λόγους».

Στη συνέχεια της ζήτησε συγνώμη.

Τα 3 χαρακτηριστικά ενός καλού προπονητή

Ο Μαουρίτσιο Σάρι έχει τη δική του φιλοσοφία και αναφέρει τα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλός προπονητής. "Προσωπικότητα. Ευκολία ομιλίας. Και γνώση, που κάνει τα δύο πρώτα αξιόπιστα.", επισημαίνει.

Ο Σάρι δεν σταματά ποτέ να καπνίζει και είναι εργασιομανής στο ποδόσφαιρο. Κάνει σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια και έχει μεγάλο πνεύμα θυσίας, τόσο πολύ που εργάζεται έως και 13 ώρες την ημέρα. Όσοι έχουν πάει να παρακολουθήσουν προπόνηση στο του λένε ότι αφιερώνει ώρες απλώς φροντίζοντας τις κινήσεις της άμυνας ανάλογα με το πώς είναι τοποθετημένη η μπάλα και δεν σταματάει μέχρι να λειτουργούν όλα σωστά.