​Ο Μάρκο Στάμενιιτς βρέθηκε πολύ κοντά στην Κόβεντρι, αλλά δεν θα παίξει στην Τσάμπιονσιπ, αφού θα υπογράψει σε κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του Ερυθρού Αστέρα, Ζβέζνταν Τέρζιτς, αν και υπήρχε συμφωνία με τον Ερυθρό Αστέρα, ο παίκτης δεν επιθυμούσε να παίξει στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας. Η επόμενη ομάδα του 22χρονου Νεοζηλανδού θα είναι η Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία θα τον αποκτήσει με το ποσό που έδινε η Κόβεντρι, ήτοι 5.500.000 ευρώ. Ο Στάμενιτς θα μπορούσε την επόμενη σεζόν να παίξει στον Ολυμπιακό ως δανεικός από τη Φόρεστ αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ επικαλούμενα τη σχέση του Βαγγέλη Μαρινάκη με τις δύο ομάδες.

Έλαμψε στις μονομαχίες με Γκρίλις

Ο πατέρας του Στάμενιτς κατάγεται από το Νόβι Σαντ και η μητέρα του από τη Σαμόα. Ο παίκτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα στην οποία ευδοκιμούν περισσότερο αθλήματα όπως το ράγκμπι, η κωπηλασία ακόμα και το μπάσκετ. Στο αίμα του όμως έτρεχε βαλκανικό αίμα και το ποδόσφαιρο ήταν η μοίρα του. Από τα 14 άλλωστε είχε συνειδητοποιήσει, ότι μπορούσε να βγάλει τον άρτο τον επιούσιο, παίζοντας μπάλα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Under-17, το 2019 στη Βραζιλία ήταν η διοργάνωση, στην οποία συμμετείχε με την Εθνική Ζηλανδίας και τράβηξε όλα τα βλέμματα. Εκείνη την περιοδό έγινε σαφές ότι θα μετακομίσει στην Ευρώπη.

Η επιστροφή στις ρίζες πάντως ήρθε μέσω Δανίας, αν και θα μπορούσε να επιλέξει άλλη διαδρομή. Ήταν πολύ κοντά στο να παίξει στην Πορτογαλία, αλλά έκρινε ότι η σκανδιναβική χώρα θα είχε ευκολότερη περίοδο προσαρμογής. Ο 22χρονος μέσος αναδείχτηκε στην Κοπεγχάγη με την οποία κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα Δανίας και μια φορά το Κύπελλο (έχει και ένα πρωτάθλημα με την ομάδα νέων), ενώ εκεί έπαιξε για πρώτη φορά σε ομίλους στο Champions League. Μάλιστα ξεχώρισε ιδιαίτερα στα παιχνίδια με τη Μάντσεστερ Σίτι στις μονομαχίες με τον Γκρίλις, έναν από τους πιο ακριβούς παίκτες στην ιστορία της Premier League, αλλα και στα ματς με τη Σεβίλλη.

Πουλέν του Μάρκο Μάριν

Tο καλοκαίρι του 2023 έμεινε ελεύθερος, παρά τις προτάσεις ανανέωσης που είχε από την Κοπεγχάγη και πήρε μεταγραφή στον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος τον είχε κλείσει αρκετούς μήνες πριν. Άλλωστε όπως σημειώνουν σερβικά ρεπορτάζ, βρισκόταν στην κορυφή της λίστας του αρχισκάουτερ της ομάδας Μάρκο Μάριν, ο οποίος είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από τη διετία (2016-2018) που έπαιξε στον Ολυμπιακό. Ο Στάμενιτς στην ομάδα του Βελιγραδίου εντυπωσίασε, καθιερώθηκε, αναζωογόνησε τη μεσαία της γραμμή και φυσικά προσέλκυσε το ενδιαφέρον ομάδων, ανεβάζοντας την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Τη σεζόν 2023-2024 ανακηρύχθηκε μετά από ψηφοφορία ο καλύτερος νεαρός ποδοσφαιριστής της Νέας Ζηλανδίας Ο γεννηθείς στο Ουέλιγκτον με σερβική καταγωγή ποδοσφαιριστής έπαιξε 39 παιχνίδια με την ομάδα του Βελιγραδίου και σημείωσε δύο γκολ, εκ των οποίων ένα στο Champions League, εκτός έδρας με τη Λειψία. Με την Εθνική Ζηλανδίας μετρά 15 συμμετοχές με 1 γκολ (σε φιλικό απέναντι στο Κατάρ, σε ένα ματς που διακόπηκε εξαιτίας ρατσισιτικών συνθημάτων).

Ο ρόλος του στον Ερυθρό Αστέρα

Ο Μάρκο Στάμενιτς είναι ένας χαφ με ύψος 1,88 μ. με τα χαρακτηριστικά 8αριού. Αν υπάρχει ανάγκη βέβαια μπορεί να καλύψει και άλλες θέσεις. Για παράδειγμα στην εθνική του ομάδα έχει αγωνιστεί ως επιθετικός μέσος, ενώ η Κοπεγχάγη τον χρησιμοποίησε και ως στόπερ. Ο ίδιος όμως έχει παραδεχτεί, ότι η θέση του είναι στο κέντρο. Στη Δανία αποτέλεσε τη μηχανή στη μεσαία γραμμή της Κοπεγχάγης. Για τον Ισραηλινό προπονητή του Αστέρα Μπάρακ Μπαχάρ ήταν ένας σύγχρονος παίκτης που συνδύαζε άμυνα και επίθεση.

Όπως αναφέρουν σερβικές κριτικές, ο ρόλος του δεν ήταν ούτε αυστηρά αμυντικός ούτε ρητά επιθετικός. Πρωταρχικός του στόχος ήταν να χαλάσει τις επιθέσεις του αντιπάλου, αλλά συχνά βρισκόταν και μπροστά στην αντίπαλη περιοχή. Παίζει με το κεφάλι ψηλά και έχει αρχοντικό στυλ στο γήπεδο. «Είναι πολύ ελεγκάντ και πάντα δίνει το καλύτερο των δυνατοτήτων του», ανέφερε πηγή του Sportdog από Σερβία. Πληροφορούμεθα συν τοις άλλοις, ότι την περίοδο που ο Αστέρας έχασε ρυθμό, από τη μέση της σεζόν και μετά, άρχισε και εκείνος να πέφτει, με αποτέλεσμα ο Μπαχάρ να τον θέσει εκτός βασικού σχήματος.

Διψά για Champions League

Το γκολ που πέτυχε στη Λειψία στη Red Bull Arena παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με το τέρμα που σημείωσε, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής από τη Νέα Ζηλανδία, μετά από 29 χρόνια, που πέτυχε γκολ στο Champions League. Την τελευταία φορά που έγινε από τον Βίντον Ρούφερ με φανέλα της Βέρντερ εναντίον της Μίλαν στις 16 Μαρτίου 1994, ο οποίος εκείνη τη σεζόν μοιράστηκε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης με τον Ρόναλντ Κούμαν της Μπαρτσελόνα. Ο Στάμενιτς έχει δηλώσει ότι η μεταγραφή του στην ομάδα του Βελιγραδίου έγινε προκειμένου να παίζει στο Champions League και νιώθει πεταλούδες στο στομάχι του κάθε φορά που ακούει τον ύμνο της διοργάνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Ερυθρός Αστέρας τον απέκτησε τσάμπα και βάζει στα ταμεία του από τη μεταγραφή 5,5 εκατ.Ευρώ, κάτι που δείχνει στον μέγιστο βαθμό την άριστη λειτουργία του τμήματος σκάουτινγκ της σερβικής ομάδας.