Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κάνουν κινήσεις για να ενισχύσουν την επιθετική τους γραμμή. Στο επίκεντρο βρίσκονται για κάθε ομάδα ονόματα που αγωνίζονται ως κλασσικοί φορ, οι περιπτώσεις των οποίων παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και οι ιστορίες τους κάλλιστα θα μπορούσαν να γίνουν βιβλία. Πάμε να διεισδύσουμε σε κάθε μία από αυτές.

ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΜΠΑΡΜΠΟΣΑ ΓΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΑΠΟ ΝΕΪΜΑΡ ΕΓΙΝΕ... ΙΚΑΡΝΤΙ

Ψηλά στη λίστα του Παναθηναϊκού βρέθηκε ο Γαμπριέλ Μπαρμπόσα, μία περίπτωση που φαντάζει αρκετά ηχηρή για τα δεδομένα του «Τριφυλλιού». Γεννήθηκε στο Σάο Πάολο, σε ηλικία 8 ετών εντάχθηκε στις Ακαδημίες της Σάντος και στα 16 του υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, με ρήτρα εξαγοράς ύψους 50 εκατ.Ευρώ και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα. Βλέπετε από τα μικράτα του ο βραχύσωμος επιθετικός είχε τέτοια έφεση στο σκοράρισμα (σκόραρε πάνω από 600 γκολ σε 8 σεζόν με τις Υποδομές της Σάντος) που του κόλλησαν το παρατσούκλι «Γκάμπι-γκολ», το οποίο τον ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Τον αποκάλεσαν νέο Νεϊμάρ

Έκανε το ντεμπούτο του ( στις 26 Μαΐου 2013) εναντίον της Φλαμένγκο σε ένα σημαδιακό παιχνίδι , τόσο για τη Σάντος, όσο και για τον ίδιο. Και αυτό γιατί ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Νεϊμάρ στον βραζιλιάνικο σύλλογο, πριν αποχαιρετήσει την πατρίδα του για να πάρει μεταγραφή στη Μπαρσελόνα. Τότε η Σάντος έκανε πολύ έξυπνο τέχνασμα μάρκετινγκ, χαρακτηρίζοντας τον νεαρό τότε Μπαρμπόσα «νέο Νεϊμάρ». Μάλιστα οι δύο ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν για 20 λεπτά μαζί στον αγωνιστικό χώρο.

Στα 17 του (στις 20 Απριλίου 2014) σκόραρε το πρώτο του γκολ ως επαγγελματίας στο ισόπαλο 1-1 με την Σπορτ Ρεσίφε και συνέχισε να ανεβαίνει σε εκτίμηση χάρη στις εμφανίσεις του και την ευχέρεια στο σκοράρισμα. Το 2015 η Σάντος του έκανε νέο πενταετές συμβόλαιο αφού οι μνηστήρες άρχισαν να φλερτάρουν με την περίπτωσή του. Μπάγερν Μονάχου, Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, η Ίντερ όμως ήταν αυτή που κατάφερε να κερδίσει την κούρσα της απόκτησής του, το 2016, δαπανώντας 30 εκατ.Ευρώ.

Στο Μιλάνο όμως δεν στέριωσε και δόθηκε δανεικός αρχικά στη Μπενφίκα το 2017, στη συνέχεια, το 2018 επέστρεψε στη Σάντος, ενώ το 2019 παραχωρήθηκε στη Φλαμένγκο, η οποία τον απέκτησε έναντι 17,5 εκατ.Ευρώ έναν χρόνο αργότερα. Εκεί έκανε και ένα ρεκόρ. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2022, έγινε ο νεότερος παίκτης που έφτασε τα 100 γκολ στη Σέρι Α του βραζιλιάνικου Καμπιονάτο. Το ευρωπαϊκό του πέρασμα χαρακτηρίστηκε από ποδοσφαιρικούς αναλυτές ως «απόλυτη καταστροφή» και γενικότερα δέχτηκε πολύ αυστηρές κριτικές.

Έμοιασε στον Ικάρντι

Ίσως και άδικες! Γιατί τα χαρακτηριστικά του ως ποδοσφαιριστής τον κάνουν να ξεχωρίζει. Τεχνική κατάρτιση, χειρισμός της μπάλας, δημιουργικότητα, φαντασία είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν στο παιχνίδι του, το οποίο ωρίμασε σταδιακά από το πέρασμά του από τη Σάντος στη Φλαμένγκο σε σημείο να τον συγκρίνουν με τον πρώην συμπαίκτη του στην Ίντερ, Μάουρο Ικάρντι.

Αρχικά αγωνιζόταν ως περιφερειακός επιθετικός ικανός να παίξει με την πλάτη στο τέρμα ή στις πτέρυγες. Σταδιακά μεταμορφώθηκε σε φορ με κύριο καθήκον να βρει χώρο μέσα στην περιοχή του αντιπάλου και να κυνηγήσει γκολ. Επίσης βελτίωσε αισθητά τη σωματική του διάπλαση με αποτέλεσμα να κερδίζει περισσότερες εναέριες μονομαχίες.

Το Ολυμπιακό μετάλλιο και η υπόθεση ντόπινγκ

Ο Μπαρμπόσα έπαιζε στις μικρές εθνικές, ενώ στην πρώτη ομάδα της Βραζιλίας κλήθηκε τον Μάιο 2016. Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο της Βραζιλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 Μέχρι σήμερα μετρά με τη Σελεσάο 18 συμμετοχές και 5 γκολ.

Υπάρχει μία ιστορία που στοιχειώνει τον «Γκάμπι-γκολ». Τον περασμένο Μάρτιο, ο Μπαρμπόσα τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό για απόπειρα απάτης κατά του ντόπινγκ. Συγκεκριμένα πριν από αγώνα της Φλαμένγκο τον Απρίλιο του 2023 δυσκόλεψε τη διενέργεια τεστ αντιντόπινγκ. Ο επιθετικός αρνήθηκε τις κατηγορίες, προσέφυγε στο CAS, το οποίο τον περασμένο Απρίλιο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής της απόφασης αποκλεισμού του, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να αγωνίζεται.

ΣΤΙΒ ΜΟΥΝΙΕ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ– ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΝΤΡΟΓΚΜΠΑ

Ο Ολυμπιακός θέλει να αποκτήσει σέντερ φορ και τρέχει μία υπόθεση ανεξάρτητη από τις προσπάθειες για να κρατήσει τον Κααμπί. Ο λόγος για τον Στιβ Μουνιέ της Μπρεστ, με την οποία μέτρησε φέτος 35 συμμετοχές με 7 γκολ και 3 ασίστ. Αν και το συμβόλαιό του έχει λήξει, η γαλλική ομάδα του προσπαθεί να τον κρατήσει στο έμψυχο δυναμικό της, καθώς τερμάτισε τρίτη στο Ligue 1 και τον θέλει για το Champions League. Μέχρι στιγμής όμως ο παίκτης έχει απορρίψει τις προτάσεις που του έχουν κατατεθεί, γιατί επιθυμεί τριετή συμφωνία με υψηλές αποδοχές, ενώ οι «μπρεστουά» του δίνουν δύο, ενώ υπάρχει διαφορά και στο οικονομικό ζήτημα.

Από την Αφρική στη Γαλλία και το Νησί

Ο 29χρονος επιθετικός αποτελεί προϊόν των Ακαδημιών της Μονπελιέ, αγωνίστηκε στη Νιμς, ενώ έχει και ένα πέρασμα για μία τριετία από τη Χάντερσφιλντ (95 συμμετοχές, 19 γκολ, 6 ασίστ), η οποία τον απέκτησε το 2017 καταβάλλοντας 13 εκατ.Ευρώ. Στην Αγγλία οι τραυματισμοί του στοίχισαν, πριν επιστρέψει στη Γαλλία για τη Μπρεστ που τον έκανε δικό της για 5 εκατ.Ευρώ. Η ιστορία του πάντως παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Γεννήθηκε στο Μπενίν, της δυτικής Αφρικής και σε μικρή ηλικία (4 χρονών) η οικογένειά του μετακόμισε στο Περπινιάν, το οποίο βρίσκεται κοντά στη νότια Γαλλία κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Παρότι στην περιοχή το άθλημα που παίζεται παραδοσιακά είναι το ράγκμπι, ο Μουνιέ πήρε άλλο μονοπάτι. «Όταν μου ζήτησαν να κάνω μια ευχή, από τότε που ήμουν παιδί, η μόνη επιθυμία που είχα ήταν να γίνω ποδοσφαιριστής», έχει αναφέρει σε συνέντευξή του.

Ανοιχτόμυαλος και καλός χαρακτήρας

Από πολύ μικρός έκανε όνειρα. Ήθελε να μιμηθεί το είδωλό του, τον Ντιντιέ Ντρογκμπά, με τον οποίο μοιράζονται την ίδια πορεία, από την Αφρική στη Γαλλία και από εκεί στην Αγγλία. Έτσι η μεταγραφή του στο Νησί προκειμένου να αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν σαν να εκπληρώθηκε μία μεγάλη του επιθυμία. Ο Μουνιέ είχε πει σε συνέντευξή του στην Telegraph: «Νομίζω ότι έχω παρόμοιο στυλ με αυτόν. Είμαι πραγματικά σαν αυτόν.”

Και δεν είχε άδικο! Είναι επιβλητικός, αφού έχει περίπου ίδιο ύψος με τον βετεράνο πλέον γκολτζή από την Ακτή του Ελεφαντοστού (1,90 μ.) Ο παίκτης είναι ικανός να σκοράρει με διαφορετικό τρόπο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος στον αέρα, ενώ μπορεί και να «φτιάξει» τους συμπαίκτες του. O Ντέιβιντ Βάγκνερ, ο προπονητής με τον οποίο συνεργάστηκε στη Χάντερσφιλντ, είχε πει για τον Μουνιέ, ότι «είναι πολύ ανοιχτόμυαλος και καλός χαρακτήρας, που του αρέσει να μαθαίνει και να εργάζεται».

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr