Ο αντικαταστάτης του Βιθέντε Ιμπόρα Θα είναι ο Ντάνι Γκαρθία, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα την Πέμπτη, πέρασε από ιατρικά, υπέγραψε και ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό. Ύστερα από πλούσια καριέρα στη La Liga με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, ο 34χρονος Βάσκος χαφ ήθελε μια αλλαγή στην καριέρα του και αφού το συμβόλαιό του με τα «λιοντάρια» έληγε το 2024, ήταν ιδανική στιγμή για αυτόν προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα. «Διανοητικά δεν θα μπορούσα να είμαι έτσι άλλη μια χρονιά, ήρθε η ώρα να αλλάξω», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του τους προηγούμενους μήνες.

Η απόφασή του να έρθει στο ελληνικό συγκρότημα που κοουτσάρει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είχε ληφθεί από τον Μάιο άλλωστε. Τότε είχε χαρακτηρίσει το συμπατριώτη του προπονητή του Ολυμπιακού «αληθινό φίλο». «Βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον στην Έιμπαρ κρατώντας την ομάδα στην Πρώτη Κατηγορία», είχε πει ο Γκαρθία, ο οποίος υπό τις οδηγίες του τεχνικού των Πειραιωτών, μέτρησε 105 συμμετοχές την τριετία 2015-2018.

Πως τον ξεμπλόκαρε ο Μεντιλίμπαρ

Τί είχε πει όμως ο ίδιος ο Μεντιλίμπαρ για τον Γκαρθία, για τα χρόνια που συνεργάστηκαν μαζί στην Εϊμπάρ; «Ο Ντάνι είχε μια ιδέα για τον εαυτό του, αλλά ήξερε πώς να αλλάξει αυτή την έννοια, έγινε άλλος παίκτης και νομίζω ότι βελτιώθηκε. Ίσως δεν είναι οι ποδοσφαιριστές που μπορούν να σου τραβήξουν το μάτι ενώ παρακολουθείς έναν αγώνα, αλλά τους βλέπεις συνέχεια και είναι σπάνιο να σου κάνουν κακό παιχνίδι», είχε πει στο παρελθόν ο Βάσκος προπονητής, ο οποίος στην ουσία είπε πως πρόκειται για έναν αθόρυβο εργάτη στο χώρο του κέντρου.

Τότε ο προπονητής του Ολμπιακού είχε υποδείξει στον μαθητή του πως να παίζει, αποκαλύπτοντας τις συνομιλίες που είχε μαζί. «Ο Ντάνι μπλόκαρε λίγο, απλά δεν κινούνταν πολύ μπροστά από τα σέντερ μπακ. Ωστόσο, του είπα, ότι έπρεπε να φύγει, ότι έπρεπε να προωθηθεί περισσότερο και να αφήσει τον έτερο κεντρικό μέσο να πάρει τη θέση του». Οπότε καταλαβαίνετε πως αναμένεται να τον χρησιμοποιήσει ο Μεντιλίμπαρ στην ομάδα του Πειραιά. Είναι ένα κομπιούτερ στα χέρια του προπονητή του Ολυμπιακού. Έρχεται να προσδώσει έναν αέρα σταθερότητας και οργάνωσης στη μεσαία γραμμή. Είναι ένας προπονητής εντός του γηπέδου. Οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας του με ακρίβεια και συνέπεια.

Τιτάνας στο γήπεδο

Οι Ισπανοί γράφουν επίσης, ότι ο έμπειρος μέσος έχει τον χαρακτήρα και τις ικανότητες να προσαρμοστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να βοηθήσει τον Μεντιλίμπαρ. Μάλιστα πριν ακόμα γίνει γνωστή η αποχώρηση του Ιμπόρα για τη Λεβάντε, έγραφαν, ότι ο Γκαρθία μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά στον ίδιο χώρο. Στον Πειραιά θεωρούν, ότι ο Γκαρθία μπορεί να προσθέσει "πόντους" ποιότητας στο γήπεδο.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που γράφει ο δημοσιογράφος της «As» Χαβιέ Μπελτράν σε μία από τις κριτικές του για τον Ντάνι Γκαρθία, τον οποίο αποκαλεί τιτάνα. «Κάνει πολλά κοψίματα σε φάση άμυνας. Είναι ένας τιτάνας, προσεκτικός σε όλες του τις κινήσεις», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Επίσης ο παίκτης είναι μία προσωπικότητα με κύρος που μπορεί να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που την προηγούμενη σεζόν έσπασε το φράγμα των 300 συμμετοχών στη La Liga (έχει 303), ενώ έχει κατακτήσει το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ Ισπανίας.

Το σίγουρο είναι, ότι ο Ολυμπιακός με την προσθήκη του Γκαρθία και με Έσε, Τσικίνιο, Στάμενιτς, και Όρτα (εφόσον αποκτηθεί) κάνει μεγάλη αναβάθμιση στη μεσαία του γραμμή, έχοντας μία πεντάδα φωτιά, η οποία μπορεί να δώσει λύσεις σε κάθε συνθήκη για τον Μεντιλίμπαρ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ομάδα του Πειραιά είχε συστάσεις για τον Γκαρθία από τον Ερνέστο Βαλβέρδε, με τον οποίο συνεργάστηκε τα τελευταία χρόνια στη Μπιλμπάο.