Στο στόχαστρο της ΑΕΚ φέρνουν τον Ρενάτο Τάπια δημοσιεύματα από Περού, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τη Θέλτα και αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, μετά από 120 συμμετοχές με τον ισπανικό σύλλογο. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που ποδοσφαιρικά αναδείχτηκε στην Ολλανδία, παίζοντας σε ομάδες όπως η Τβέντε, η Φέγενορντ και η Βίλεμ, πριν αγωνιστεί στο Βίγκο.

«Κατέστρεψε» μεταγραφή 5 εκατ.Ευρώ

Η ιστορία του διεθνή Περουβιανού μέσου παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί το προηγούμενο καλοκαίρι βρέθηκε μιαν ανάσα από τη Γαλλική Λιόν μια μεταγραφή που θα έφερνε στα ταμεία της Θέλτα 5 εκατ.Ευρώ. Ο παίκτης όμως δεν ήθελε να φύγει από την Ισπανία και εξήντλησε τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, παρότι δεν ήταν (αρχικά) στα πλάνα του Ράφα Μπενίτεθ. Σημειωτέον, ότι στη Θέλτα ο Τάπια είχε πάει αφού είχε μείνει ελεύθερος από τη Φέγενορντ.

Οι Ισπανοί ήξεραν τα... χούγια του και έβλεπαν, να χάνουν λεφτά. Ακούστε όμως τι έγινε. Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Λουίς Βέγκας, δεν κατάφερε να βρει αντικαταστάτη του αρχηγού της Εθνικής Περού για τη μεσαία γραμμή, παρότι είχε βαρβάτο μπάτζετ στα χέρια του αφού η ομάδα είχε στα ταμεία της 35 εκατ.Ευρώ από τη μεταγραφή του Γκάμπρι Βεϊγκά.

Κέρδισε τον Μπενίτεθ

Έτσι ο Τάπια παρέμεινε στο ρόστερ. Αρχικά είχε λιγοστό χρόνο συμμετοχής σε σχέση με τα υπόλοιπα χαφ. Από τον Οκτώβριο και μετά όμως ο Μπενίτεθ άρχισε δειλά δειλά να τον εμπιστεύεται και να του δίνει ευκαιρίες. Τέλη Οκτωβρίου, την 11η αγωνιστική εναντίον της Χιρόνα, ο Ισπανός προπονητής του δίνει φανέλα βασικού. Εκείνος αρπάζει την ευκαιρία, βγάζει 90λεπτο και η καλή του απόδοση ως πίβοτ του επέτρεψε να μείνει στην ενδεκάδα και στον επόμενο αγώνα με τη Σεβίλλη, στον οποίο αγωνίστηκε για 65' λεπτά.

Στον ισπανικό Τύπου γραφόταν τότε, ότι είναι πολύ καλύτερος στη θέση από τον Μπελτράν, εκπλήρωνε το ρόλο του ως αμυντικός χαφ, κατέστρεφε το παιχνίδι του αντιπάλου, πολεμούσε για κάθε μπάλα και λειτουργούσε ως ο ηγέτης. Κυριαρχούσε κυριολεκτικά στη μεσαία γραμμή απέναντι σε κάθε αντίπαλο, ακόμα και αν θεωρητικά είχε ισχυρότερο κέντρο. Μάλιστα έδινε βοήθειες και στην επίθεση, παρέχοντας υποστήριξη στον συμπατριώτη μας Τάσο Δουβίκα. Ο δρόμος δεν ήταν όμως στρωμένος με ροδοπέταλα για τον «καπετάνιο του μέλλοντος», όπως είναι το παρατσούκλι που του έχουν κολλήσει στην πατρίδα του, από τότε που το Περού κατάφερε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία (του το κόλλησε ο τότε προπονητής του Περού και την νυν της Χιλής, Ρικάντο Γκαρέκα λόγω των ηγετικών ικανοτήτών του) Στον αγώνα με την Αθλέτικ Μπιλμπάο αποβάλλεται με δύο κίτρινες.

Ωστόσο, ο Μπενίτεθ του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και ο Τάπια την εκμεταλλεύτηκε. Αφού τελείωσε τον Νοέμβριο χωρίς να αγωνιστεί, αρχικά λόγω τιμωρίας και μετά λόγω τακτικής, επέστρεψε δριμύτερος τον Δεκέμβριο και ανέκτησε τη θέση του. Λόγω των εξαιρετικών του αποδόσεων κέρδισε τον Δεκέμβριο του 2023 με ψηφοφορία των οπαδών το βραβείο του καλύτερου παίκτη του μήνα. Ο Μπενίτεθ αναγκάστηκε να παραδεχτεί, ότι ο Τάπαια έδωσε στη Θέλτα κάτι που έλειπε, αναγνωρίζοντας τη συμβολή ενός παίκτη που δεν βρισκόταν στα πλάνα του.

«Ο Ρενάτο μας δίνει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους συναδέλφους του, είναι εμφανές. Μας δίνει κάτι που μας έλειπε. Έχουμε ανακτήσει έναν ποδοσφαιριστή. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε φιλόδοξοι και να διατηρήσουμε αυτό που μας δίνει», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Ισπανός τεχνικός.

Τον Ιανουάριο του 2024 ο Μπενίτεθ άρχισε να ρίχνει σπόντες περί ανανέωσης. «Μπορώ να σας πω ότι είμαστε όλοι πολύ ευχαριστημένοι μαζί του», είχε πει για τον Περουβιανό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του συλλόγου του Βίγκο να ανανεώσει. Βέβαια ο νέος τεχνικός διευθυντής της ομάδας, ο Μάρκο Γκαρσές, παρότι προσπάθησε δεν πέτυχε να επεκτείνει το συμβόλαιό του, με τους Ισπανούς να γράφουν, ότι η Θέλτα δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί πιο συμφέρουσες προτάσεις άλλων συλλόγων.

Αξιόπιστος χαφ

Έγραφε ο Χανιές Σιλές στην AS στις 15 Ιανουαρίου 2024 σε άρθρο με τίτλο: «Ρενάτο Τάπια – Δουλειά χωρίς λαϊκισμό». «Το ποδόσφαιρο πάντα επιφύλασσε έναν θεμελιώδη ρόλο για τη δουλειά του μέσου. Είναι το κομμάτι πάνω στο οποίο όλα είναι ισορροπημένα, ο φύλακας που κρίνει την απόδοση της ομάδας. Ο Ρενάτο Τάπια δεν είχε μιλήσει σχεδόν καθόλου για τη σημασία του στη Θέλτα από την άφιξή του, πριν από περισσότερα από τρία χρόνια, έως ότου ο Ράφα Μπενίτεθ τον υποβίβασε στο πρώτο μέρος της σεζόν χωρίς κανείς να υποπτεύεται γιατί. Αν οφειλόταν σε θέμα συμβολαίου, ήταν λάθος γιατί δεν μπορείς χωρίς έναν τέτοιο παίκτη. Αν η απόφασή του αφορούσε ποδοσφαιρικά θέματα, φαίνεται ακόμα πιο ανεξήγητο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τάπια έχει ήδη ανακτήσει την άθικτη θέση του με έξι συνεχόμενες παρουσίες ως βασικός στις οποίες δεν έχει αφήσει τίποτα πίσω του. Είναι ζωτικής σημασίας σε πολλά τμήματα λόγω της ικανότητάς του να θυσιαστεί, της της αντίληψης της θέσης και του ηγετικού της ρόλου, εκτός από το ότι ξεχωρίζει στο μοίρασμα του παιχνιδιού. Στη Μαγιόρκα ήταν ο παίκτης της Θέλτα που είχε τις περισσότερες επεμβάσεις και εμπλούτησε τα στατιστικά του με πολλούς αριθμούς.... ... Μείωσε τα κενά της Σέλτα... Είναι αξιόπιστος χαφ... Είναι απλά εκεί για αυτό που χρειάζεται η ομάδα», αναφερόταν μεταξύ άλλων στο σχετικό σχόλιο.

Τραυματισμός και απόφαση-ΣΟΚ

Στις 25 Φεβρουαρίου 2024, στο Κάντιθ τραυματίζεται. Υπέστη ρήξη ινιδίου πρώτου βαθμού στον μηρό, κάτι που τον άφησε για εβδομάδες εκτός δράσης, ενώ όταν επέστρεψε, δεν ήταν ο ίδιος ποδοσφαιριστής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρει μία πολύ σημαντική απόφαση που αφορούσε την Εθνική του ομάδα. Ο ποδοσφαιριστής πήρε την απόφαση να μην αγωνιστεί με την Εθνική στο Κόπα Αμέρικα, προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την καριέρα του.

Ήδη όταν έμεινε έλευθερος, ακουγόταν, ότι ενδιαφέρονται η Χετάφε και η Χιρόνα, με την τελευταία να έχει προβάδισμα. Ωστόσο λόγω του τραυματισμού του γράφτηκε, ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πάει στη Χιρόνα. Η απόφαση ανακοινώθηκε τέσσερις ημέρες μετά το φιλικό με την Παραγουάη και πριν το φιλικό με το Ελ Σαβαδόρ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκαλώντας αντιδράσεις στην πατρίδα του. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι έχει ήδη πολλούς τραυματισμούς στο ιστορικό του. Μάλιστα οι Ισπανοί υπογραμμίζουν σε ρεπορτάζ τους, πως τα ταξίδια του Τάπια με την εθνική ομάδα μείωναν πολύ τη φυσική του κατάσταση κάθε φορά που επέστρεφε στο Βίγκο.

Τον έκανε στόπερ ο Καρβαλιάλ

Πάντως ο Τάπια είχε δώσει πάλι μάχη για τη θέση του τη σεζόν 2022-2023. Είχε χάσει τη θέση του, προκειμένου να χωρέσουν Κουντέ και Μπελτράν στο σχήμα. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 ήταν αναπληρωματικός και πάντα ερχόταν από τον πάγκο. Όλα άλλαξαν, όταν ανέλαβε τον Νοέμβριο ο Κάρλος Καρβαλιάλ, τον οποίο γνωρίσαμε από τη σύντομη θητεία του στον Ολυμπιακό.

Τότε ο Πορτογάλος του έδωσε έναν άλλο ρόλο, αυτόν του τρίτου σέντερ μπακ. Ο Τάπια όχι μόνο ανταποκρίθηκε, αλλά με τις εμφανίσεις του στον άξονα της άμυνας άρχισε να ανακτά την αυτοπεποίθησή του. Σημείο αναφοράς ήταν το ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου ο Καρβαλιάλ έπαιξε με τρία στόπερ με τον Τάπια στη σύνθεση.