Ήταν Γενάρης του 2023 όταν ο Ολυμπιακός έφερνε από τη Βραζιλία τον Ρόντινεϊ. Έναν παίκτη με πολύ καλό βιογραφικό και συστάσεις που θεωρούνταν (και ήταν) έτοιμος να μπει στην 11άδα. Σε μια θέση μάλιστα που οι ερυθρόλευκοι είχαν ταλαιπωρηθεί μετά το λάθος που έκαναν να μην προσπαθήσουν όσο έπρεπε για να τα βρουν με τον Ομάρ για τις οικονομικές αξιώσεις του οποίου (εκείνη την εποχή) είχαν γραφτεί αδιανόητες ανακρίβειες και υπερβολές. 

Ο Ρόντι έγινε γρήγορα αγαπητός και σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Έχει ήδη 72 συμμετοχές (6.292 λεπτά) με 3 γκολ και 9 ασίστ που σημαίνει ότι η ομάδα του Πειραιά είναι ήδη πολύ σημαντική στην καριέρα του Βραζιλιάνου. Απομένουν μόνο δύο συμμετοχές για να ισοφαρίσει στη 2η θέση της προσωπικής του λίστας τους αγώνες με την Πόντε Πρέτα (74). Τα περισσότερα ματς βέβαια, και με μεγάλη διαφορά, τα έχει με την αγαπημένη του Φλαμένγκο όπου το... κοντέρ του έφτασε τα 209 (13.847 λεπτά) πριν αποχωρήσει.

Ο Ρόντινεϊ λοιπόν, που πια είναι 32,5 ετών και τον προσεχή Ιανουάριο θα κλείσει τα 33, μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του τρέχοντος συμβολαίου του. Γι' αυτό και έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας σενάρια που θέλουν τον Ολυμπιακό να σκοπεύει να του κάνει πρόταση πρόωρης ανανέωσης.

Το σίγουρο είναι πως μπαίνουμε σε μια ενδιαφέρουσα σεζόν σχετικά με τον έμπειρο δεξιό μπακ. Μια σεζόν που δεν αποκλείεται να τον βρει στον... πάγκο. Βλέπετε ο Ολυμπιακός έκανε μία από τις πιο έξυπνες μεταγραφικές κινήσεις φέρνοντας από την Πορτογαλία τον κορυφαίο δεξιό μπακ της σεζόν που μόλις τελείωσε. Ο Κοστίνια θεωρείται υπερ-όπλο. Ένας πολύ νέος παίκτης και με πολύ μέλλον μπροστά του. Ο Κοστίνια είναι μόλις 24 ετών και ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε κίνηση ματ με την... εσωτερική μεταγραφή, από τη Ρίο Άβε στο λιμάνι του Πειραιά. 

Αν δεν το έκανε θα τον έχανε γιατί ήδη αρκετές ομάδες είχαν ήδη προσεγγίσει και τον παίκτη αλλά και τη Ρίο Άβε. Γράφτηκαν / ειπώθηκαν ουκ ολίγα για τις ομάδες που φέρονται να τον ήθελαν. Και οι τρεις μεγάλοι της Πορτογαλίας, Πόρτο, Μπενφίκα και Σπόρτινγκ φέρονται να ενδιαφέρθηκαν και να έκαναν προτάσεις ή έστω διερευνητικές επαφές. Πιθανότατα είναι όλα σωστά όσα γράφτηκαν.

Αυτό που ξέρει η στήλη σίγουρα είναι για μια ομάδα που κατέθεσε πρόταση για τον παίκτη αλλά απορρίφθηκε αφού είχε ήδη συμφωνηθεί να πάει στον Ολυμπιακό. Και ήταν μια ομάδα που έδινε 2,5 εκατ.ευρώ για τον Κοστίνια. Σας φαίνονται λίγα;

Σκεφθείτε ότι μιλάμε για δεξί μπακ της Ρίο Άβε. Σκεφθείτε και το άλλο, το ποια ήταν η ομάδα. Όχι μία από τις μεγάλες ή από πλούσιο πρωτάθλημα που δεν τα υπολογίζει τα φράγκα. Μιλάμε για τη Μίντιλαντ. Οι Δανοί έχουν μόλις 4 πρωταθλήματα και το πιο πρόσφατο είναι αυτό που κατέκτησαν φέτος. Όμως εκτίμησαν ότι αυτό το πολύ σημαντικό για 'κείνους ποσό αξίζει να βγει από το ταμείο για χάρη του Κοστίνια αφού θα λειτουργούσε ως μια ακριβή επένδυση που μακροπρόθεσμα θα τους έφερνε καλά λεφτά.

Μιλάμε για ομάδα με εξαιρετικό σκάουτινγκ που παίρνει τσάμπα ή με ελάχιστα λεφτά παίκτες και ύστερα τους μοσχοπουλάει. Στη Μίντιλαντ έπαιζε ο Γενς Καγιούστε που ήθελε ο Ολυμπιακός και το 2022 πουλήθηκε 10 εκατ.ευρώ στη Ρεμς… Και την ίδια σεζόν πούλησε και τον Φρανκ Ονιέκα άλλα 10 εκατ.ευρώ στη Μπρέντφορντ. Πέρυσι πούλησε Εβάντερ (σε Πόρτλαντ), Ονιεντίκα (σε Μπριζ) και Ντιομάντ (σε Σπόρτινγκ) συνολικά 26,5 εκατ.ευρώ!!! Το να δίνει λοιπόν 2,5 εκατ.ευρώ για τον Κοστίνια λέει πολλά για το πόσο πολύ εκτιμούσε το σκάουτινγκ της τον νυν δεξιό μπακ του Ολυμπιακού.

Ο Κοστίνια λοιπόν δεν ήρθε να... συμπληρώσει. Να διεκδικήσει και να πάρει, αν μπορέσει, τη θέση του βασικού από τον Ρόντινεϊ ήρθε. Κι επειδή είναι το μέλλον, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του. Άνθρωποι που γνωρίζουν άριστα το πορτογαλικό ποδόσφαιρο είπαν στη στήλη ότι ο Κοστίνια είναι το ίδιο καλός με τον Ρόντι επιθετικο-δημιουργικά και καλύτερος αμυντικά.

Μην ξεχνάμε εξάλλου και τα έμμεσα αλλά σαφή μηνύματα που έστειλε στο φινάλε της σεζόν που τελείωσε ο Χοσέ Λουΐς Μεντιλίμπαρ στον Ρόντινεϊ αφήνοντάς τον κάποιες φορές στον πάγκο (όχι μόνο για ξεκούραση ή ενοχλήσεων όπως γράφονταν...) και όταν επανήλθε ο Βραζιλιάνος δεν... ξεμύτιζε από τη γραμμή άμυνας. Ενδιαφέρουσα δίχως αμφιβολία αναμένεται αυτή η... μονομαχία στο δεξί άκρο της άμυνας.