Ο Iceman είναι μια αμερικανική βιογραφική αστυνομική ταινία του 2012 βασισμένη στον δολοφόνο Ρίτσαρντ Κουκλίνκσι. Όταν ένας άντρας προσβάλλει τη φίλη του Ρίτσαρντ Κουκλίνσκι κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού μπιλιάρδου, ακολουθεί τον άνδρα στο αυτοκίνητό του και τον δολοφονεί κόβοντάς του το λαιμό.

Ένας ήρεμος Iceman

Όλα αυτά γίνονται στις ταινίες, αφού ο Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον μπορεί να έχει το παρατσούκλι iceman, αλλά έχει μια πολύ ήρεμη οικογενειακή ζωή και μέσα στο γήπεδο δεν είναι σχεδόν ποτέ οξύθυμος.

Ο Σβέριρ γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1993 στο Κοπαβόγκουρ της Ισλανδίας, μια χώρα που δεν φημίζεται για το ποδόσφαιρο της, αφού αυτό που επικρατεί είναι το χιόνι και το γρασίδι δεν φαίνεται καν τις περισσότερες μέρες του χρόνου.

Μαθαίνοντας ποδόσφαιρο στο χιόνι

Όμως, εντάχθηκε στις ακαδημίες της τοπικής Μπρέινταμπλικ το 1997 για να μάθει τα μυστικά της μπάλας και έμεινε εκεί μέχρι το 2013. Έκανε ένα ένα τα βήματα και έφτασε μέχρι την πρώτη ομάδα του συλλόγου.

Μόλις ενηλικιώθηκε ξεκίνησε να παίζει στην θυγατρική της Μπρέινταμπλικ, την Αούγκναμπλικ, με τον προπονητή της πρώτης Όλαφουρ Κρίστιανσον να διακρίνει το ταλέντο του και να τον καλεί για προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Αυτό ήταν! Το πλούσιο ταλέντο του φάνηκε εξ΄ αρχής και με τη Μπρέινταμπλικ μέτρησε 60 συμμετοχές, κατέκτησε ένα Λιγκ Καπ Ισλανδίας, ψηφίστηκε στην καλύτερη 11άδα της σεζόν 2013, ενώ καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο ελπιδοφόρους παίκτες της χώρας.

Από την Ισλανδία, στη Νορβηγία

Η χώρα των 382.000 κατοίκων δεν μπορούσε, πλέον, να τον κρατήσει και τον Ιανουάριο του 2014 πήρε μεταγραφή στη Νορβηγία, φορώντας τη φανέλα της Βίκινγκ. Δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να γίνει βασικός και έγινε ο MVP της σεζόν.

Ούτε η Νορβηγία κατάφερε να τον κρατήσει και ένα χρόνο μετά άφησε τα κρύα και πήγε στο Βέλγιο για χάρη της Λόκερερν. Με τη βελγική ομάδα μέτρησε 70 συμμετοχές και έμεινε εκεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2017! Ο Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον γνώριζε πως έπρεπε να κάνει ένα - ένα το βήμα προς την κορυφή.

Η άδοξη χρονιά στη LaLiga και η εκτόξευση στη Ρωσία

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 μεταγράφηκε στη LaLiga και τη Γρανάδα, αλλά η ομάδα υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν και το καλοκαίρι η Ροστόφ πλήρωσε 1,2 εκατομμύρια ευρώ και τον ξανά πήρε στα... κρύα της Ρωσίας. Δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής και κέρδισε φανέλα βασικού άμεσα. Την πρώτη σεζόν μέτρησε 30 συμμετοχές, πετυχαίνοντας τρία γκολ και την επόμενη είχε 17 αγώνες μετρώντας και δύο γκολ.

Παρότι είχε... μεταναστεύσει από νωρίς, οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες στην χώρα και από τον Ιανουάριο του 2014 φοράει το εθνόσημο έχοντας περάσει πρώτα από τα μικρότερα κλιμάκια της Ισλανδίας και έκανε θραύση το 2016 στο Euro, ενώ συμμετείχε και στο Mundial του 2018 στη Ρωσία.

Στους invincibles του ΠΑΟΚ

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο και συγκεκριμένα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου του 2019, ο ΠΑΟΚ τον έκανε δικό του και ανήκε στους invincibles. Πανηγύρισε την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος, καθώς και δύο Κυπέλλων Ελλάδος, φορώντας 94 φορές την ασπρόμαυρη φανέλα, σκόραρε 12 φορές και μοίρασε τρεις ασίστ.

Το περασμένο καλοκαίρι, επέστρεψε στη Σκανδιναβία και συγκεκριμένα στη Δανία, όπου η Μίντιλαντ σπατάλησε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της και δεν το μετάνιωσε. Με 2 γκολ και 2 ασίστ σε 30 εμφανίσεις, ήταν ο κέρβερος της άμυνας βάζοντας το λιθαράκι του στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος. 

Το όνειρό του Τσάμπιονς Λιγκ

Όταν πήρε τη μεταγραφή στην ομάδα της Δανίας δήλωσε για τους στόχους του: «Όπως έχω πει αρκετές φορές, έχω ζήσει πολλά πράγματα στην καριέρα μου, αλλά ακόμα δεν έχω βιώσει να παίξω στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Είναι το όνειρο κάθε νεαρού παίκτη, είναι η μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση και για μένα είναι κάτι που το ονειρεύομαι από μικρή ηλικία, οπότε αυτός είναι ένας στόχος για μένα τώρα εδώ στην Μίντιλαντ».

Τα λεγόμενα πριν ένα χρόνο!

Πάντως, η Μίντιλαντ θα παίξει στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά ο Ισλανδός στόπερ δεν θα είναι εκεί, αλλά θα παίξει στο Europa League με τον Παναθηναϊκό. Επίσης, τόνισε πως παίζοντας στη Δανία θα είναι δίπλα στους γονείς του, έχοντας και απευθείας πτήση.

«Πέραν της Μίντιλαντ είχα και 2-3 άλλες προτάσεις, ενώ φυσικά θα μπορούσα να μείνω και στον ΠΑΟΚ. Ένιωθα όμως πως στα 30 μου, πλέον με δύο παιδιά στην οικογένεια μου, θα έπρεπε να πάρω μια απόφαση βασισμένη σε διαφορετικά κίνητρα. Δεν ήμουν μόνος μου, δεν ήταν κάτι που αφορούσε μόνο εμένα και τη σύζυγό μου. Και η Μίντιλαντ ήρθε και έδεσε τέλεια σε αυτό που αναζητούσα. Μου προσφέρθηκε ένα πενταετές συμβόλαιο, που με διασφαλίζει, ενώ και αγωνιστικά έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε πως θα συμμετάσχουμε τα επόμενα χρόνια στις διεθνείς διοργανώσεις. Επίσης, με αυτή τη μεταγραφή η σύζυγός μου θα μπορέσει να τελειώσεις τις σπουδές της, είμαστε πολύ πιο κοντά πλέον στις οικογένειές μας στην Ισλανδία, μιας και υπάρχει απ’ ευθείας πτήση. Πραγματικά πιστεύω πως η μητέρα μου ήταν αυτή που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο για να προχωρήσει αυτή η μεταγραφή μιας και εξ αρχής γνώριζε πως θα της είναι πολύ πιο εύκολο να μας επισκέπτεται, να βλέπει τα εγγόνια της απ’ ότι της ήταν το ταξίδι στην Ελλάδα», είπε πριν ένα χρόνο ο Ινγκασον.

Ο Ίνγκασον είναι ένας γεννημένος πρωταθλητής και ποδοσφαιρικό πρότυπο του είναι ο Σέρχιο Ράμος.