Στον ποδοσφαιρικό πλανήτη ΠΑΟΚ ... "όλα τριγύρω αλλάζουν και όλο τα ίδια μένουν" (που τραγουδούσε ο αείμνηστος Νίκος Παπάζογλου) τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στον μεταγραφικό προγραμματισμό της ομάδας, τις μεταγραφές που γίνονται και το μπάτζετ τελικά που διατίθεται από τον μόνιμο κάτοικο Ροστόφ, Ιβαν Σαββίδη! Και όπως φαίνεται αυτό δεν αλλάζει, παρότι ήρθε κόντρα σε όλους και σε όλα (κι αφού "αυτοκτόνησε" η ΑΕΚ) η δίκαιη και μάγκικη κατάκτηση του Πρωταθλήματος αλλά και υπάρχει η προοπτική της συμμετοχής για πρώτη φορά σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (το όνειρο πλέον κάθε ΠΑΟΚτζή)!

Ο ΠΑΟΚ κι ας έφτασε 18 Ιουλίου και για βασικό φορ συνεχίζει να ψάχνει (με τους φίλους του δικαίως να ...παρακαλούν/εύχονται να μην είναι νέος Σαμάτα ή Ολιβέιρα) και του υπερ-απαραίτητου Μειτέ την παραμονή δεν την "καθάρισε" κι ας φωνάζει ο Λουτσέσκου και αριστερό εξτρέμ δεν ήρθε παρότι ο προπονητής τον έχει ζητήσει! Ούτε "ξεσκαρτάρισμα" γίνεται από παίκτες που αποδεδειγμένα είτε αποτελούν ...φύρα (Εκόνγκ, Σαμάτα, Νάσμπεργκ, Ρικάρντο), είτε δεν υπολογίζονταν σοβαρά από τον Ρουμάνο κόουτς στην περσινή πρωταθληματική πορεία του δικεφάλου (Τσιγγάρας, Λύρατζης, Ράφα Σοάρες)!!!

Ο ΠΑΟΚ είναι Πρωταθλητής Ελλάδας και υποψήφιος για να παίξει Τσάμπιονς Λιγκ και είτε δεν μπορεί να δελεάσει καλούς ξένους παίκτες, είτε δεν μπορεί να βρει! Το ένα γιατί πιθανότατα δεν μπορεί να τους καλύψει οικονομικά, το άλλο ή γιατί δεν έχει τον κατάλληλο τεχνικό διευθυντή ή λόγω της... δομής που υπάρχει στον Οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και ο ΠΑΟΚ τα κάνει μαντάρα με τις μεταγραφές. Έχει πάρει μέχρι τώρα τον ελεύθερο Καμαρά που όμως, έχει να αγωνιστεί 7 μήνες, τον ελεύθερο Θυμιάνη και έχει δώσει από 400.000 ευρώ για Κεντζιόρα και Τσιφτσή. 

Την ίδια ώρα που ο Λουτσέσκου δηλώνει πως χρειάζεται μίνιμουμ 2 μεταγραφές (ο ένας ήταν ο Μπρέιθγουέιτ) και τον Μειτέ, ο ΠΑΟΚ είναι ανίκανος να τελειώσει τις δυο από τις τρεις αυτές υποθέσεις κι ενώ ανταγωνισμός (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) προχωράει σε κινήσεις που οικονομικά όπως φαίνεται δεν μπορεί να ακολουθήσει ΠΑΟΚ! Ούτε σε συμβόλαια, ούτε σε transfer fee!!! Nαί, έχει έναν κορμό, με τον οποίο πήρε πρωτάθλημα αλλά ούτε τα ... θαύματα  γίνονται κάθε χρόνο, ούτε ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι μάγος (πολύ καλός προπονητής είναι).

Θυμίζω πως πέρσι ο ΠΑΟΚ πρώτα πουλούσε και μετά αγόρασε. Δηλαδή αφού πήρε συνολικά 12.000.000 από τους Ινγκασον/Ντάγκλας Αγκούστο/Νάρει μετά ξόδεψε λιγότερα από 5.000.000 ευρώ σε transfer &loan fee για τους Ντεσπόντοφ, Εκόνγκ, Μάρκος Αντόνιο, Οζντόεφ και Μειτε. Ενδεχομένως, λοιπόν, η ΜΗ πώληση του Κωνσταντέλια και του Κοτάρσκι να ευθύνονται για αυτό το φτωχότατο μέχρι τώρα απολογισμό και... ξόδεμα του ΠΑΟΚ στις μεταγραφές.

Οι συγκρίσεις με το υπόλοιπο Big 4 είναι ...σκληρές και στενάχωρες για την ομάδα του Ιβάν Σαββίδη: οι Πρωταθλητές έχουν ξοδέψει μόλις μια 800άρα και το  signing bonus για τον Καμαρά, όταν η ΑΕΚ του Ηλιόπουλου μόνο για τον Κοιτά έσκασε 3.400.000 ευρώ στην Σιντ Τρουίντεν και 1.500.000 στον παίκτη ενώ στον ελεύθερο Λαμέλα έδωσε 2.500.000 ευρώ. Ο Παναθηναϊκός του Αλαφούζου πλήρωσε 3.500.000 για να αγοράσει τον Ίνγκασον, θα πληρώσει περισσότερα για τον ένα εξτρεμ που θέλει ενώ σε ελεύθερο ξένο παίκτη έφτασε (αποδεδειγμένα) να του προσφέρει συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές κοντά στα 2.800.000 ευρώ!!! Και ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη μπορεί να έχασε  Φορτούνη και Κάρμό αλλά στον πρώτο πρόσφερε κοντά στα 2 εκατομμύρια τον χρόνο ενώ για τον δεύτερο 12.000.000 στην Πόρτο. Για να κρατήσει δε τον Ελ Κααμπί και να ικανοποιήσει την επιθυμία/εντολή του κόουτς Μεντιλίμπαρ, του έδωσε +5.600.000 για την 2ετια ενώ του πήρε και τον Μπρειθγουέιτ που δυο μήνες πάλευε/χαλβάδιαζε ο ΠΑΟΚ και ήθελε ο Λουτσέσκου!

ΜΑΞΙΜΟΒΙΤΣ: Ο Σέρβος διεθνής μέσος αποτέλεσε το καλοκαίρι του 2023 τον μεγάλο μεταγραφικό πόθο του ΠΑΟΚ, ο παίκτης ήθελε πολύ να έρθει στην Τούμπα, τον είχε ψήσει και ο κολλητός του Αντρίγια Ζίφκοβιτς, αλλά από τον ΠΑΟΚ κάποια στιγμή έκαναν πίσω λόγω των απαιτήσεων της Χετάφε, πηγαίνοντας στους δανεικούς Μειτέ και Μάρκος Αντόνιο. Βέβαια η Επικοινωνία του ΠΑΟΚ διέρρεε τότε πως θα τον έκλειναν -ως σιγουράκι τον πλάσαραν- τον Γενάρη (του 2024), που θα μπορούσε να υπογράψει όπου ήθελε. Μόνο που 6 μήνες αργότερα ο ΠΑΟΚ  δεν κατάφερε να τον ικανοποιήσει οικονομικά, δεν μπήκε καν στον πλειστηριασμό με ΠΑΟ/Ολυμπιακό και έτσι τον υπέγραψε ως ελεύθερο ο Αλαφούζος (και με συμβόλαιο κοντά στο 1,7 με 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως)!! Θυμίζω απλά πως τον περασμένο Γενάρη η συμφωνία του Μαξίμοβιτς με το τριφύλλι είχε προκαλέσει μεγάλη γκρίνια στον κόσμο του ΠΑΟΚ και μια επικίνδυνη εσωστρέφεια στο εσωτερικό του Οργανισμού αφού στην πραγματικότητα ήταν μια μεταγραφική υπόθεση που εξελίχθηκε σε φιάσκο για τους μετέπειτα Πρωταθλητές Ελλάδας!

ΙΝΓΚΑΣΟΝ: Ο Ισλανδός στόπερ και leader του ΠΑΟΚ - από τις λίγες όντως προσωπικότητες της ομάδας του Λουτσέσκου -  αποχώρησε το καλοκαίρι του 2023, με ένα transfer fee 4.000.000 για την Μίντιλαντ, επειδή η Κοπεγχαγη σε αντίθεση με την Θεσσαλονίκη, απείχε  μόλις 3 ώρες με το αεροπλάνο από το Ρεκιαβικ: τότε στην Τούμπα έλεγαν πως το πρόβλημα του Ίνγκασον ήταν οικογενειακό και όχι... οικονομικό! Πριν καν συμπληρωθεί χρόνος, ο Ισλανδός (στοπεράρα καμία σχέση με τον αντικαταστάτη του στον ΠΑΟΚ, τον  Εκόνγκ), επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι όμως, για τον ΠΑΟΚ αλλά για τον ανταγωνιστή του Παναθηναϊκό. Μάλιστα ο Ίνγκι στις δηλώσεις του στην Δανία είπε ότι φεύγει (πάλι!!!) για οικογενειακούς λόγους, που τον αναγκάζουν να  έρθει στην Ελλάδα (όχι, το Ρέκιαβικ παραμένει γεωγραφικά στην θέση του, δεν ... μετατοπίστηκε προς τα κάτω, στην Μεσόγειο)!!! Πότε και ποιοι τελικά έλεγαν ψέματα στην περίπτωση Ινγκασον, είναι ένα καλό ερώτημα πάντως. 

ΙΝΓΚΑΣΟΝ/2: Όσον αφορά στο μανατζερικό αφήγημα αυτού του καλοκαιριού, ο Ισλανδός ψάχνοταν για να φύγει, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε Αραβία, MLS. Μάλιστα φέρεται πως η πλευρά Ίνγκασον πρώτα κτύπησε την πόρτα του ΠΑΟΚ για επιστροφή, πριν από εκείνη του Παναθηναϊκού. Ο Ιβάν Σαββίδης όμως, γενικά είναι... αλλεργικός στις επιστροφές (το είδαμε και στην υπόθεση Μίσιτς). Και ο ΠΑΟΚ που για ένα μήνα παζάρευε για 200 χιλιάρικα τον Κεντζόρα (παρότι ο Λουτσεσκου επιτακτικά ζητούσε τον Πολωνό) θα έδινε 2,5 ή 3 ή 3,5 εκατομμύρια για να αγοράσει ξανά τον Ισλανδό στόπερ, όπως έκανε ο λάρτζ(!!!) Αλαφούζος; Ποτέ των ποτών!! Πόσο μάλλον όταν είναι απαράβατος κανόνας/πολιτική ΠΑΟΚ είναι  πρώτα να απαλλαγεί από το υψηλό συμβόλαιο που υπάρχει στην ομάδα και μετά να φέρει παίκτη στην θέση του. Και οι Πρωταθλητές έχουν ακόμη στα στόπερ το "ξένο σώμα"  Εκόνγκ του +1.000.000 τον χρόνο ( παρεμπιπτόντως αποτέλεσε και τον "αντί Ίνγκασον", από τα κορυφαία μεταγραφικά βατόμουρα της περσινής σεζόν). Ίνγκασον, λοιπόν, το δεύτερο φιάσκο για τον ΠΑΟΚ...

ΜΠΡΕΪΘΓΟΥΕΪΤ: Εδώ και σχεδόν δυο μήνες αποτελούσε τον Νο 1 μεταγραφικό στόχο του ΠΑΟΚ, για να καλύψει την (πολύ πονεμένη στην Τούμπα) θέση του σέντερ φορ. Τον περίμεναν να τελειώσει τις υποχρεώσεις του με την Εσπανιόλ, τον περίμεναν να πάει διακοπές, τον περιμέναν να εκπνεύσει και η προθεσμία της Δευτέρας με το buy out της Εσπανιόλ!! Του βελτίωσαν και την προσφορά, έφταναν να του προτείνουν κοντά στα 2.000.000 τον χρόνο. Γνώριζαν βεβαίως πως δεν έπεφτε από τα 2.500.000 ευρώ net ετησίως και είχαν αντιληφθεί σε όλο το προηγούμενο διάστημα πως ο Δανός στραικερ ήταν/συμπεριφερόταν λίγο ως πολύ ... σνόμπ απέναντι στον ΠΑΟΚ!! Μετά ήταν και ο ατζέντης του, ο διάσημος Ζάχαβι, με τον οποίο τον περασμένο Δεκέμβριο δεν είχες βγάλει άκρη και μάλλον είχαν εκτεθεί και χάσει πολύτιμο χρόνο με την υπόθεση του Γάλλου δεξιού μπακ Ροζιέρ (κατέληξε τελικά δανεικός στην Νις). Συν το ότι ο Ζάχαβι, ως γνωστόν, στην Ελλάδα κάνει δουλειές συνήθως  με τον φίλο του, Βαγγέλη Μαρινάκη. 

ΜΠΡΕΙΘΓΟΥΕΙΤ/2: Ο ΠΑΟΚ ...πρόλαβε επικοινωνιακά να διαρρεύσει πριν από λίγες ημέρες ότι αποσύρεται από την διεκδίκηση του Μπρέιθγουέιτ αλλά στην πραγματικότητα ο Δανός τους είχε απορρίψει ήδη. Μάλιστα ήταν να πάει στην Βραζιλία! Δηλαδή από την Γκρέμιο και όχι από τον ΠΑΟΚ τον έκλεψε ουσιαστικά ο Ολυμπιακός. Μέτρησε και το τηλεφώνημα του Μεντιλίμπαρ στον Δανό και τα σαφέστατα  περισσότερα χρήματα που του έδωσε (σε σχέση με τον ΠΑΟΚ) και ότι ο Ολυμπιακός έχει πολύ μεγαλύτερο όνομα στην Ευρώπη από ότι ο δικέφαλος, όντας και Κυπελλούχος Ευρώπης.  Του  Μπρειθγουέιτ, λοιπόν,, η υπόθεση μαζί με την διαχείρισή της κι αν δεν εξελίχθηκε σε φιάσκο για τον ΠΑΟΚ! Τι, όχι;

...