Παρέμβαση στην εκδήλωση «Πενήντα Χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο», που συνδιοργάνωσαν η κίνηση πολιτών «Συμμετέχω για την Εθνική Κυριαρχία και για την Κύπρο» και η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών στις 18 Ιουλίου 2024 έκανε ο Άγγελος Φιλιππίδης. Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός υποστήριξε, ότι πρέπει να πειστούν οι Ευρωπαίοι, ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα τιμής για την Ευρώπη. Τόνισε, δε, πως οι Έλληνες ευρωβουλευτές πρέπει να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους, ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό...

«Το Κυπριακό έχει μια πτυχή που δεν την αναφέραμε εδώ, αλλά νομίζω, ότι πρέπει να λέμε τις σκληρές αλήθειες στον εαυτό μας, για να μπορούμε να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση. Δυστυχώς ο Μακάριος στην ομιλία του στον ΟΗΕ, αφού κατήγγειλε πέντε φορές την ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την παρέμβαση των εγγυητριών δυνάμεων. Εγγυήτριες δυνάμεις ήταν η Ελλάδα που προφανώς δεν ζήτησε την επέμβασή της, γιατί είχε κάνει το πραξικόπημα, η Αγγλία και η Τουρκία. Μια ώρα αργότερα οι Τούρκοι άρχισαν την εισβολή. Επομένως σαν να περίμεναν τη δήλωση του Μακαρίου και να την γνώριζαν. Δικαίως παρενέβησαν στον Αττίλα 1 για να προστατέψουν τους Τουρκοκύπριους, πλην όμως αφού αποκαταστάθηκε η διαδικασία, αφού η Κύπρος είχε τη νορμάλ κυβέρνηση, επακολούθησε το πραγματικό σχέδιο της Τουρκίας με τον Αττίλα 2, μία τελείως αδικαιολόγητη παρέμβαση που θα έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει την άλλη εγγυήτρια δύναμη, την Ελλάδα, για να αντιδράσει σε αυτήν την τελείως παράνομη πλέον αντίδραση της Τουρκίας. Σήμερα μας δίνετε ευκαιρία.

Είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας. Η Ευρώπη όλη έχει γονατίσει. Πληρώνει την ενέργεια επί δύο και επί τρία. Τα τρόφιμα επί δύο. Για να εξάγει ένα πόλεμο τιμής για την Ουκρανία μια ευρωπαϊκή χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ. Και έχουμε κατοχή επί 50 χρόνια σε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν λέει κανείς τίποτα. Για πρώτη φορά, ευτυχώς, η πρόεδρος της Ευρωβουλής αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα. Αν λοιπόν όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές να κάνει ο καθένας να κάνει αυτό που πρέπει. Να ενημερώσει, ότι υπάρχει ένα ζήτημα τιμής για την Ευρώπη. Δεν μπορεί να ανέχεται κατοχή σε δικό της έδαφος. Να πείσουμε τους Ευρωπαϊους πολίτες. Να λυθεί το θέμα της κατοχής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού.

Δείτε την παρέμβαση του Άγγελου Φιλιππίδη: