Στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού τοποθετούν οι Τούρκοι τον Τετέ. Πρόκειται για τον 24χρονο εξτρέμ της Γαλατάσαραϊ, με την οποία αναδείχτηκε την περασμένη σεζόν νταμπλούχος Τουρκίας. Στη γειτονική χώρα ισχυρίζονται, ότι η ελληνική ομάδα σχεδιάζει να κάνει επίσημη πρόταση για τον Τετέ για δανεισμό με οψιόν αγοράς με τη Γαλατά να φέρεται θετική σε ενδεχόμενη πώληση του παίκτη, η ιστορία του οποίου έχει ενδιαφέρον.

Από τις φαβέλες στη ζώνη του πολέμου με μεταγραφή 15 εκατ.Ευρώ

Το όνομά του είναι Ματέους Καρντόσο Λέμος Μαρτίνς. Γεννήθηκε το 2000 στην Αλβοράντα του Ρίο Γκράντε, μία πόλη βρίσκεται κοντά στο Πόρτο Αλέγκρε στα νότια της Βραζιλίας, η οποία είναι γνωστή ως «Πρωτεύουσα της Αλληλεγγύης» λόγω του χαμηλού βιοτικού επιπέδου και εξαιτίας του γεγονότος, ότι υποφέρει από βαριά εγκληματικότητα, με ξεκουστή τη φαβέλα Ουμπού για τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων. Όπως όλα τα παιδιά των φτωγειτονιών, η μόνη διέξοδος από τα κακά της μοίρας τους ήταν το ποδόσφαιρο. Το 2008 εντάχθηκε στις Ακαδημίες της Γκρέμιο, όπου τα 33 γκολ που έβαλε του έδωσαν το εισιτήριο για την άνοδο στην πρώτη ομάδα το 2018. Από εκεί τον απέκτησε έναν χρόνο αργότερα η Σαχτάρ Ντόνετσκ, η οποία πλήρωσε 15 εκατ.Ευρώ.

Στην Ουκρανία έμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2022, όταν ξέσπασε ο πόλεμος με την εισβολή της Ρωσίας. Τότε ο Τετέ εκμεταλλεύτηκε το δικαίωμα που έδινε η FIFA σε ξένους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στις δύο χώρες, να υπογράψουν με άλλες ομάδες και έπαιξε δανεικός στη Λιόν. Ο Βραζιλιάνος ήταν σταθερός στην αρχική ενδεκάδα (17 συμμετοχές, 6 γκολ, 3 ασίστ στη Ligue1). Στη Γαλλία έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, απ'όπου τον πήρε η Λέστερ με τον ίδιο τρόπο, παρότι φέρεται να ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωσή του Έβερτον, Νότιγχαμ Φόρεστ (του Βαγγέλη Μαρινάκη), Τότεναμ μέχρι και η Μάντσεστερ Σίτι. Στο Νησί έπαιξε 13 παιχνίδια με 1 γκολ και έμεινε μέχρι τον Ιούνιο.

Κόντρα Γαλατά-Σαχτάρ

Τότε υπήρξε ενδιαφέρον από τουρκικές ομάδες (Φενέρμπαχτσε, Μπεσίκτας) η Γαλατάσαραϊ όμως κατάφερε να τον αποκτήσει. Η Σαχτάρ όμως αντέδρασε και προσπάθησε να βάλει εμπόδια στη μεταγραφή, ζητώντας να επιβληθούν κυρώσεις στον παίκτη και την τουρκική ομάδα. Εν τέλει η Παγκόσμια Ομοσπονδία τροποποίησε το σχετικό άρθρο δίνοντας στους ξένους παίκτες που παίζουν σε Ρωσία-Ουκρανία να αναστείλουν τα συμβόλαιά τους μέχρι τον Ιούνιο του 2024, ενώ παράλληλα ο παίκτης κατάφερε να λύσει το συμβόλαιό του με τους Ουκρανούς.

Η «τσιμ μπομ» τον απέκτησε για 2,5 εκατ.Ευρώ (σ.σ.οι Τούρκοι λένε για 3,1 εκατ.Ευρώ) με τον παίκτη να υπογράφει συμβόλαιο για τα 4+1 χρόνια. Την περασμένη σεζόν (2023-2024) είχε 45 συμμετοχές με 3 γκολ και 6 ασίστ. Ο Οκάν Μπουρούκ όμως δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απόδοσή του. Ίσως εκεί να κρύβεται το μυστικό, γιατί το όνομα του παίκτη συνδέθηκε με τον Παναθηναϊκό και άλλες ομάδες που φέρονται να ενδιαφέρονται, παρότι έχει συμβόλαιο μέχρι το 2027 και σε τουρκικά δημοσιεύματα προ ημερών εμφανιζόταν ικανοποιημένος από τη ζωή του στην Κωνσταντινούπλη.

Αντισυμβατικός εξτρέμ

Όσον αφορά το αγωνιστικό του προφίλ; Είναι αριστεροπόδαρος, που του αρέσει να παίζει από τη δεξιά πλευρά. Δεν είναι συμβατικός εξτρέμ, όπως τον περιέγραφε το περιοδικό «Athletic» των New York Times, την περίοδο λίγο πριν πάει δανεικός στη Λέστερ. Γι'ατό κούμπωσε με τον καλύτερο τρόπο στο παιχνίδι του Μπρένταν Ρότζερς, οποίος έψαχνε έναν παίκτη για την πτέρυγα των «αλεπούδων» που θα μπορεί να γίνεται δεύτερος επιθετικός, να τρέχει σαν μηχανάκι, να συγκλίνει και να είναι αποτελεσματικός στο ένας εναντίον ενός, να βλέπει το γκολ, αλλά να μπορεί και να βοηθήσει στην άμυνα, ντουμπλάροντας τον μπακ.

Χαρακτηριστικό της απόδοσης του Τέτε ήταν το πόσο συχνά έμπαινε από δεξιά τραβούσε πάνω του τους κεντρικούς αμυντικούς, που λόγω της ταχύτητάς του αντιμετώπιζαν προβλήματα. Τα τρεξίματά του είναι το ισχυρό του όπλο, το οποίο καθιστούσε τον Βραζιλιάνο νούμερο ένα απειλή.

Αποθέωση από Ρότζερς

Ένα εξίσου πολύ αξιόλογο στοιχείο στο παιχνίδι του είναι ότι μπορεί να κρατήσει μπάλα και με την κατοχή, η ομάδα του να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες σε μεγαλύτερα διαστήματα παιχνιδιού. «Χρειάζεσαι αυτή την ποιότητα στην κορυφή του γηπέδου, αυτή την εξυπνάδα για να συνδέσεις το παιχνίδι για να διατηρήσεις την κατοχή, να κάνεις την πάσα τη σωστή στιγμή», είχε πει ο Ρότζερς για τον παίκτη συμειώνοντας, ότι «είναι ένας παίκτης που λατρεύει την μπάλα. Μπορεί να παίξει ένα άγγιγμα, μπορεί να παίξει πολλές πινελιές».

Τι γίνεται όμως με την αμυντική πλευρά του παιχνιδιού του; Όπως τονίστηκε και προηγουμένως, ο Τετέ δεν αποφεύγει τα αμυντικά καθήκοντα, δείχνοντας την ίδια ένταση. «Ειναι σκληρός, είναι δυνατός και δεν χάνει πολλές μονομαχίες. Είναι σούπερ επαγγελματίας. Είναι πολύ καλός τεχνικά, όπως οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι παίκτες με τους οποίους έχω δουλέψει. Είναι πολύ δυνατοί και πολύ αφοσιωμένοι. Έχει πραγματική αυτοπεποίθηση με την μπάλα. Ξέρει το ποδόσφαιρό του. Είναι σωστός ποδοσφαιριστής», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ρότζερς.