Η ΑΕΚ εξετάζει την περίπτωση του Κάρλος Βινίσιους της Φούλαμ για την επίθεσή της, προκειμένου να αναπληρώσει το κενό του Εζέκιελ Πόνσε, μία υπόθεση που σίγουρα δεν είναι εύκολη για την Ένωση, μιας και το συμβόλαιό του με την αγγλική ομάδα διαρκεί μέχρι το 2025 και τις τελευταίες ώρες, έχει μπει στο κόλπο και η Κορίνθιανς.

Γεννήθηκε το 1995 στη Μπομ Χέσους ντας Σέλβας, σε μία περιοχή στη βορειοανατολική Βραζιλία, οι κάτοικοι της οποίας βιοπορίζονται από τις αγροτικές εργασίες, ενώ είναι ξακουστή για τα μονοπάτα που απολαμβάνουν οι τουριστές που είναι μυημένοι στα μυστικά του Αμαζονίου. Η ποδοσφαιρική του πορεία στην πατρίδα του ξεκινά από τη Σάντος και συνεχίζει στην Παλμέιρας.

Στις ομάδες Κ-17 και Κ-20 της Σάντος ήταν συμπαίκτης με τον Γκάμπριελ 'Γκαμπιγκόλ' Μπαρμπόσα, με τον οποίο είχε πολύ καλή σχέση και μεγάλη φιλία. Μοιράζονταν μάλιστα το ίδιο δωμάτιο στις αποστολές με τον νυν παίκτη της Φλαμένγκο. Μαζί κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20 με τη Βραζιλία μαζί το 2013.

Πήγε να τα βροντήξει στα 22

Στην Παλμέιρας, ο Βινίσιους είδε την άνοδο του Γκάμπριελ Ζέσους, τον οποίοα απέκτησε η Μάντσεστερ Σίτι, το 2017, έναντι 32 εκατ.Ευρώ. Αυτή η μετακίνηση τον ενέπνευσε να δουλεύει περισσότερο, αλλά στα 22 του ήρθε η απογοήτευση. Αν και απηυδυσμένος από την έλλειψη προόδου στην καριέρα του συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο, φορώντας τη φανέλα της Γκρέμιο Ανάπολις, που ήταν στη δεύτερη κατηγορία του Campeonato Goiano - ένα τοπικό ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα.

Εκεί όμως γνώρισε τυχαία τον διευθυντή της πορτογαλικής Ρεάλ Σπορτ Κλούμπε, Λουίς Νέβες, που ήταν μία συνάντηση, η οποία του άλλαξε τη ζωή του για πάντα. Ο Πορτογάλος παράγοντας είχε έρθει στη Βραζιλία για να παρακολουθήσει άλλον παίκτη του πρωταθλήματος, έμεινε όμως εντυπωσιασμένος από τον Βινίσιους, ο οποίος εκείνη την περίοδο, σε ηλικία 22 χρονών, με σύζυγο και παιδί στη ζωή του, ετοιμαζόταν να τα βροντήξει και να παρατήσει τη μπάλα. Ήρθε όμως η πρόταση που τόσο περίμενε στην ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία και έφυγε για την Ευρώπη.

Ο Φιλίπε Μαρτίνς, προπονητής της Ρεάλ εκείνη την εποχή βοήθησε τον παίκτη να συνειδητοποιήσει τα δυνατά και αδύνατά του σημεία. Ήταν ένας παίκτης που έπαιζε πολύ καλά με το αριστερό του πόδι και είναι δυνατός με το κεφάλι. Δυσκολευόταν όμως να παίξει σε μικρούς χώρους και με την πλάτη στο τέρμα. Η εξέλιξή του όμως ήταν θεαματική. Τη σεζόν 2017-2018, σκόραρε 20 γκολ σε 39 αγώνες υπό τις οδηγίες του Μαρτίνς, συνέχισε να προοδεύει και έγινε σημείο αναφοράς, επιδεικνύοντας μεγάλη ωριμότητα χαρακτήρα.

Ένα θηρίο που τρόμαζε τις άμυνες

Έναν χρόνο μετά ήρθε η Νάπολι και τον απέκτησε έναντι 4 εκατ.Ευρώ. Παρά το γεγονός ότι εντυπωσίασε στην προετοιμασία της ιταλικής ομάδας και σκόραρε σε ένα φιλικό με την Κάρπι, δεν έπεισε τον Κάρλο Αντσελότι. Επιστρέφει στην Πορτογαλία και παίζει ως δανεικός στη Ρίο Άβε, με την οποία το πρώτο μισό της σεζόν 2018-2019 μέτρησε 14 γκολ και 2 ασίστ σε 20 συμμετοχές. Το Φεβρουάριο του 2019 τον πήρε δανεικό η Μονακό, η οποία προσπαθούσε να αποφύγει τον υποβιβασμό και τελικά τα κατάφερε. Ο Βινίσιους έπαιζε, συνήθως ερχόμενος από τον πάγκο, πίσω από τον Ρανταμέλ Φαλκάο και μέτρησε 2 και 2 ασίστ σε 16 εμφανίσεις.

Αφού έχτισε υπεραξία στην Πορτογαλία, όπου του κόλλησαν το παρατσούκλι «θηρίο», το 2019-2020, η Νάπολι κατάφερε να τον πουλήσει για 17 εκατ.Ευρώ στη Μπενφίκα και μάλιστα χωρίς να έχει ούτε μία συμμετοχή με την ιταλική ομάδα. Πίσω από αυτήν την κίνηση κρυβόταν ο μεγαλοατζέντης Ζόρζε Μέντες, ο οποίος φέρεται να επέβαλλε(!!!) στην πορτογαλική ομάδα τον πελάτη του, παρότι δεν τον πίστευαν. Μάλιστα ο «χρυσοδάκτυλος», όπως αποκαλείται, ο κορυφαίος μάνατζερ, είχε καλέσει ο ίδιος τον Κάρλος Αντσελότι για να διαμαρτυρηθεί, επειδή έβαζε εμπόδια στη μεταγραφή του.

Είδωλό του ο Ρονάλντο

Ο Βινίσιους δικαίωσε τον Μέντες! Στη Λισαβόνα έκανε καταπληκτική χρονιά και συνέχισε να τρομάζει τις άμυνες σε όλη τη χώρα με τη δύναμη και τον ρυθμό του. Τα στατιστικά του το αποδεικνύουν. Πέτυχε 24 γκολ και 13 ασίστ σε 47 ματς, ενώ κατάφερε να αγωνιστεί για πρώτη φορά στο Champions League και το Europa League. H αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είχε εκτιναχθεί στα 20 εκατ.Ευρώ, άρχισε να ενδιαφέρεται η Γουλβςμ, αλλά τον Οκτώβριο του 2020, ήρθε η Τότεναμ και τον πήρε δανεικό, δίνοντάς του την ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά στο Νησί.

Τότε αποφάσισε να πάρει τη φανέλα με το νούμερο 95, της χρονιάς που γεννήθηκε, ενώ του άρεσε να αυτοαποκαλείται V95, ως φόρος τιμής στο είδωλό του Κριστιάνο Ρονάλντο, στον οποίο έβλεπε παρόμοια χαρακτηριστικά. Γι'αυτό κόπιαρε έναν από τους πανηγυρισμούς του. «Η εκρηκτικότητα του Ρονάλντο, ο τρόπος με τον οποίο κινείται στο ένας εναντίον ενός και αδειάζει τους αντιπάλους του είναι κάτι στο οποίο βλέπω τον εαυτό μου», είχε δηλώσει για τον Πορτογάλο σούπερ σταρ. Εξάλλου τον συνέδεε και ένα ακόμα στοιχείο με τον CR7 που είναι ο Μέντες, ο οποίος εκτίναξε την καριέρα του.

Του έβαλε... χέρι ο Μάρκο Σίλβα

Με τα «σπιρούνια» μέτρησε 24 συμμετοχές με 10 γκολ και 3 ασίστ και από εκείνη τη σεζόν και μετά ξεκινά το... downsize, τόσο σε market value όσο και σε στατιστικά. Επόμενος σταθμός η Αϊντχόφεν, όπου τη σεζόν 2021-2022 έπαιξε 37 ματς με 7 γκολ και ισάριθμες ασίστ. Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Φούλαμ έβγαλε 5 εκατ.Ευρώ από τα ταμεία της για να τον αποκτήσει, αλλά δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες, αφού πέτυχε 5 γκολ και 3 ασίστ σε 34 συμμετοχές. Την επομενη χρονιά έπαιξε 13 παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας δύο γκολ.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όμως ήταν ένα περιστατικό σε παιχνίδι με τη Γουλβς τον Δεκέμβριο του 2023. Ο παίκτης χτύπησε τον αμυντικό Μαξ Κίλμαν με το κεφάλι, αλλά γλίτωσε την κόκκινη κάρτα. Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα, προειδοποίησε τον Κάρλος Βινίσιους για τη συμπεριφορά του, καθώς είχαν προηγηθεί δύο άλλα περιστατικα΄τον Οκτώβριο του ιδίου έτους που ο Βραζιλιάνος γλίτωσε την απευθείας αποβολή (με Τσέλσι και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ). Το δεύτερο μισό της δόθηκε δανεικός στη Γαλατάσαραϊ, με την οποία έπαιξε 14 παιχνίδια, σκόραρε 2 γκολ και μοίρασε 1 ασίστ.