Τί να πεις για τον Παναθηναϊκό μετά από μία τέτοια απίστευτη βραδιά; Ότι δεν τα έδωσε όλα; Ότι δεν έδειξε χαρακτήρα όταν έμοιαζε... τελειωμένος στην έδρα του Άγιαξ; Ότι θα μπορούσε να παραπονεθεί έστω ένας οπαδός του Άγιαξ για αδικία εάν οι Πράσινοι έπαιρναν την πρόκριση; Όταν λυγίζεις μετά 34 (!) πέναλτι, πολύ απλά καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσες να κάνεις κάτι παραπάνω. Ο Παναθηναϊκός που πήρε την περυσινή σεζόν τρεις προκρίσεις στα πέναλτι, κάποτε θα την πατούσε και αυτός στην ψυχοφθόρο διαδικασία.

Όλα αυτά σε ένα παιχνίδι που σίγουρα η ομάδα του Αλόνσο παρουσίασε αδυναμίες, στάθηκε όμως μία χαρά στο μεγαλύτερο κομμάτι του και -το σημαντικότερο- αντέδρασε όταν βρέθηκε στα σχοινιά. Ο Τετέ έκανε την πρώτη του μεγάλη εμφάνιση με την πράσινη φανέλα, κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό με γκολ στο 89' και θα μπορούσε να κάνει τη ζημιά στον Άγιαξ στην παράταση, καθώς ήταν ο πιο δραστήριος παίκτης του γηπέδου. Ακόμα σε μία βραδιά οδυνηρού αποκλεισμού, οι φίλοι του Τριφυλλιού μπορούν να αισιοδοξούν ότι η ομάδα τους βρήκε έναν παικταρά, που αν συνεχίσει έτσι θα δικαιώσει πλήρως την οικονομική υπέρβαση.

Κρίμα για τον γίγαντα Ντραγκόφσκι, ο οποίος έσωσε τους Πράσινους σε αρκετές περιπτώσεις στην κανονική διάρκεια του αγώνα και έκανε τα πάντα για να χαρίσει στην ομάδα του μία επική πρόκριση στα πέναλτι. Δυστυχώς για τον Πολωνό, πρώτα ο Μλαντένοβιτς και μετά ο Βιλένα αστόχησαν και ανέδειξαν ως πρωταγωνιστή τον τρομερό 40χρονο γκολκίπερ του Άγιαξ, Πασβίρ, κλέβοντας τη... δόξα από τον Ντραγκόφσκι.

Αυτό που γίνεται με τον Βιλένα από τη μέρα που φόρεσε τη φανέλα του Τριφυλλιού, δεν υπάρχει! Πάνω που ο Ολλανδός έβγαλε νεύρο, ήταν καλός στα λεπτά που αγωνίστηκε ως αλλαγή και συμμετείχε στο γκολ λύτρωσης στο 89'. Πάνω που σκόραρε -έστω και με περιπέτεια- στο πρώτο πέναλτι που εκτέλεσε και απάντησε με χειρονομία στους οπαδούς του Άγιαξ που τον γιούχαραν. Πάνω που φάνηκε να παίρνει τα πάνω του ψυχολογικά, έμελλε τα πάντα να αλλάξουν και να μετατραπεί ξανά σε αρνητικό πρωταγωνιστή. Πλέον το βάρος πέφτει στη διαχείριση του Αλόνσο και του "πράσινου" οργανισμού συνολικά για να στηριχθεί ο Βιλένα και να μην καταρρεύσει ψυχολογικά. Γίνεται όμως αυτό; Αν λάβουμε υπ' όψιν το γεγονός ότι ο Ολλανδός αποδοκιμάστηκε από τους φίλους της ίδιας του της ομάδας κόντρα στη Μπότεφ, πόσες πιθανότητες δίνετε να μην ξανασυμβεί αυτό, ειδικά μετά το χαμένο πέναλτι στο Άμστερνταμ; Ίσως έχουμε φτάσει στο σημείο που το "διαζύγιο" μεταξύ Βιλένα και Παναθηναϊκού φαντάζει μονόδρομος!

Παρά τον αποκλεισμό, η εμφάνιση του Τριφυλλιού ήταν ενθαρρυντική και πρέπει το οικοδόμημα να στηριχθεί με καίριες προσθήκες (εξτρέμ, σέντερ φορ, στόπερ), αφού είναι εμφανής η δουλειά που κάνει ο Ντιέγκο Αλόνσο. Ο Ουρουγουανός τεχνικός έχει "αναστήσει" τον Τζούρισιτς, παρουσιάζει μία ομάδα που ψάχνει το κάθετο ποδόσφαιρο και έχει προοπτικές να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο σε αυτό το κομμάτι. Άλλωστε, τα χαρακτηριστικά των μεσοεπιθετικών του (Τετέ, Μπακασέτας, Τζούρισιτς κατά κύριο λόγο) υποστηρίζουν τον εν λόγω τρόπο παιχνιδιού.

Στην αντίπερα όχθη, ο Παναθηναϊκός αναζητά επίσης αμυντική ισορροπία (και αυτό προφανώς χρειάζεται χρόνο), καθώς υπήρξαν διαστήματα στο ματς που οι παίκτες του Άγιαξ... έμπαιναν όποτε ήθελαν στην περιοχή του. Αν δεν ήταν ο Ντραγκόφσκι και τα δοκάρια, το σκορ θα μπορούσε να ξεφύγει.