Το αριστερό μπακ που έρχεται στον ΠΑΟΚ ως μια επιπλέον επιλογή πίσω από τον Μπάμπα Ράχμαν ακούει στο όνομα Τζόναθαν Γκόμεζ. Πρόκειται για τον 20χρονο Αμερικανό αμυντικό της Ρεάλ Σοσιεδάδ, ο οποίος την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας με τη Μιράντες. Ο παίκτης έχει συμβόλαιο μέχρι το 2025. Η ισπανική ομάδα ψαχνόταν για την παραχώρησή του και βρισκόταν σε συζητήσεις με την Οβιέδο, αλλά η τελευταία πήγε σε άλλη λύση. Σύμφωνα με πηγές από τη Θεσσαλονίκη όμως, ο ερχομός του στους «ασπρόμαυρους» θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

Τον φωνάζουν «Τζόγκο»

Ο "Τζόγκο" με τη φανέλα της Οντισέι

Η ιστορία του Τζόναθαν Γκόμεζ έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Γεννήθηκε στο Νορθ Ρίτσλαντ Χιλς του Τέξας, γνωστό ως NRH, μια πόλη που το 2006 συγκαταλέχθηκε από το περιοδικό «Money» στα καλύτερα 100 μέρη για να ζήσεις στην Αμερική και είναι ξακουστό για τη θαυμαστή του ρυμοτομία, τις δημοφιλείς επιχειρήσεις που έχουν ως έδρα την περιοχή και την υπερσύγχρονη δημόσια βιβλιοθήκη. Οι ρίζες του όμως είναι από το Μεξικό, όπου το ποδόσφαιρο είναι το πιο αγαπημένο άθλημα. Από μικρός ερωτεύτηκε τη μπάλα, παρακολουθώντας τον πατερά του Τζερμάν και τον μεγαλύτερο αδελφό του Γιόχαν και άρχισε να κλωτσά το τόπι από την ηλικία των 3 ετών. Ο «Τζόγκο» (από τα αρχικά Τζό-ναθαν και Γκό-μεζ), όπως τον φωνάζουν στην οικογένειά του, ακολούθησε τα βήματα του μεγαλύτερου αδελφού, ξεκινώντας στην Ακαδημία του Φορτ Γουόρθ, όπου μυήθηκε στα μυστικά του ευγενούς συναγωνισμού και της ομαδικής αντίληψης του αθλήματος.

Επειδή ήταν αριστερόχειρας, διέπρεψε και στο μπέιζμπολ, η πρώτη του αγάπη όμως παρέμεινε το ποδόσφαιρο, το οποίο συνέχισε στην FW Burn και στην ηλικία των 6 ετών εντάχθηκε στην Ακαδημία της Σόλαρ, όπου τον χρησιμοποιούσαν ως επιθετικό μέσο και αριστερό εξτρέμ. Μετά από ένα χρόνο πήρε μεταγραφή για την Οντισέι, όπου ο προπονητή Πάτρικ Γκάλαχερ τον μετατόπισε στο αριστερό άκρο της άμυνας. Εκείνη την εποχή συνειδητοποίησε, ότι ήθελε να εξελιχθεί περισσότερο και να γίνει το ποδόσφαιρο μέσο βιοπορισμού. Παράλληλα με την Οντισέι όμως έπαιζε και για τη Σόλαρ Ρεντ με την οποία κέρδισε δύο πρωταθλήματα σε ένα ξακουστό νεανικό τουρνουά της περιοχής το Super Copa. Το 2014 δοκιμάστηκε και επιλέχτηκε από την FC Ντάλας, οι εμφανίσεις με την οποία τον οδήγησαν στην κλήση από την εθνική ομάδα σάλας των ΗΠΑ.

Παίζοντας στην Κ-13 του Ντάλας, ο προπονητής Μερίνο τον καθιέρωσε ως αριστερό μπακ, μία κίνηση που αποδείχτηκε καθοριστική για την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία. To 2017 έκανε καταπληκτική σεζόν, η οποία τον οδήγησε στο κατώφλι της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ. Στη συνέχεια έπαιξε εντάχθηκε σο North Texas Soccer Club και κατάφερε να κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο στην τρίτη κατηγορία.

Τον Μάρτιο του 2020 πήρε μεταγραφή για το Λούισβιλ, με την οποία αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και δύο χρόνια αργότερα τον αγόρασε η Ρεάλ Σοσιεδάδ, έναντι 91.000 Ευρώ. Με τη β'ομάδα του συλλόγου του Σαν Σεμπαστιάν έπαιξε στη 2η και την 3η κατηγορία, ενώ αγωνίστηκε και μερικά φιλικά με την πρώτη ομάδα. Τη σεζόν 2023-2024 δόθηκε δανεικός στη Μιράντες, με την οποία έκανε μία υπέροχη σεζόν. Καθιερώθηκε βασικός, έπαιξε 39 παιχνίδια και σημείωσε ένα γκολ και τέσσερις ασίστ.

Δίπορτο μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού

Λόγω της διπλής του υπηκοότητας ο Γκόμεζ το έπαιξε... δίπορτο. Το καλοκαίρι του 2019 έλαβε την πρώτη του κλήση από το Μεξικό, προκειμένου να παίξει για την εθνική Κ-16 της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, με την οποία ταξίδεψε στη Δανία για το Nordic Cup, όπου αντιμετώπισε Ισλανδία, Δανία και Νορβηγία. Παράλληλα ο Γκόμεζ συνέχιζε να παίζει για την Κ-16 των ΗΠΑ και αντιμετώπισε σε εγχώριο τουρνουά Ολλανδία και Τουρκία, πετυχαίνοντας μάλιστα και πολύ ωραίο γκολ. Στις 3 Δεκεμβρίου 2021, ο Γκόμεζ κλήθηκε στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ για το φιλικό με τη Βοσνία, σε ένα παιχνίδι στο έπαιξε ως αλλαγή.

Τον Απρίλιο του 2022, ο Γκόμεζ κλήθηκε στην εθνική ομάδα του Μεξικού για έναν φιλικό αγώνα εναντίον της Γουατεμάλας, στοπ αγωνίστηκε για λίγα λεπτά και 'ετσι έγινε ο τέταρτος παίκτης που συμμετείχε και στις δύο εθνικές ομάδες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού. Ωστόσο επειδή οι αγώνες είχαν φιλικό χαρακτήρα, δεν επηρεάζουν την επιλογή του σε ποιά από τις δύο μπορεί να παίξει στο μέλλον.

Έρχεται έτοιμος με καλή φόρμα

Ο Γκόμεζ θεωρείται εδώ και αρκετά χρόνια ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς παίκτες γεννηθέντες μετά το 2003. Είναι αριστεροπόδαρος, γι'αυτό καθιερώθηκε ως αριστερό μπακ, αλλά μπορεί να καλύψει όλη την πλευρά παίζοντας ως εξτρέμ. Ο προπονητής του στην Κ-16 των ΗΠΑ, Μίκεϊ Βάρας,  τον είχε χρησιμοποιήσει και ως δεξί μπακ-χαφ, δοκιμάζοντάς τον στην απέναντι πλευρά, ούτως ώστε να συγκλίνει και να δοκιμάζει σουτ με το καλό του πόδι.

Στον ισπανικό Τύπο διαβάζουμε, ότι αγωνίστηκε σε δύο φιλικά προετοιμασίας στης Σοδιεδάδ φέτος το καλοκαίρι, όπου εμφανίστηκε σε υψηλό επίπεδο, συμμετέχοντας τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Οπότε θα έρθει στην Τούμπα έτοιμος και σε καλή φόρμα. Είναι ένας ενδιαφέρον παίκτης με εμφανείς δυνατότητες αλλά, όπως συμβαίνει σε κάθε επαγγελματική ομάδα, όταν ένας νεαρός έχει εμπειρότερους παίκτες μπροστά, είναι δύσκολο να πάρει ευκαιρίες και να καθιερωθεί.

Πιάνο και... οικογενειακό ιστολόγιο

Εκτός από το ποδόσφαιρο, όπως αναφέρει το ιστολόγιο της οικογένειας Gomez, ο Τζόναθαν έχει και άλλα ενδιαφέροντα. Σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων στο Κολλέγιο, παρακολουθώντας πλέον διαδικτυακά τα μαθήματα. Επίσης ο νεαρός αριστερός μπακ παίζει πιάνο (δείτε βίντεο κάτω), αλλά του αρέσουν και οι δουλειές του σπιτιού, όπως το μαγείρεμα. Επίσης ιάνει το χέρι του και αρέσκεται στις επισκευές, αλλά και στα διαδικτυακά παιχνίδια. Την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού έπαιζε με τους συμπαίκτες του μέσω ίντερνετ Play Station.

Όνειρό του είναι να αγωνιστεί κάποια στιγμή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Όσον αφορά με ποια εκ των δύο εθνικών θέλει να συμμετάσχει, η απάντηση κρύβεται σε ένα δημοσίευμα που ανακαλύψαμε στη Mundo Deportivo. Όπως διαβάζουμε, ο Γκόμεζ ήθελε διακαώς να αγωνιστεί με τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, προκειμένου να αγωνιστεί ως συμπαίκτης με τον αδελφό του Γιόχαν. Η Ρεάλ Σοδιεδάδ όμως έβαλε εμπόδια στη συμμετοχή του, επειδή χρειαζόταν τρίτο αριστερό μπακ (μετά τους Άιχεν και Σέρτζιο Γκόμεζ) για την προετοιμασία.