Ήταν Ιούνιος 2022. Στον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν ακόμα ο Πέδρο Μαρτίνς. Σ' ένα δύσκολο καλοκαίρι, που αποδείχθηκε ότι ήταν το κύκνειο άσμα του στο μεγάλο λιμάνι μετά από 4 υπέροχα και άκρως πετυχημένα χρόνια, ο Πορτογάλος προσπαθούσε να κάνει δυνατό face lift στους ερυθρόλευκους που θεωρούσε ότι είχαν κάνει τον κύκλο τους. Μεταξύ όσων δεν υπολόγιζε, και μερικές μέρες νωρίτερα το είχε πει και στον ίδιο τον παίκτη, ήταν ο Κώστας Φορτούνης.

Κι επειδή όφειλε να είναι προετοιμασμένος ο Μαρτίνς τότε είχε έτοιμη τη λύση για αντι-Φορτούνη. Και ήταν μια σπουδαία πολύ ποιοτική και τρανταχτή εναλλακτική. Ποιόν είχε ζητήσει από τη διοίκηση του Ολυμπιακού; Τον... Γουΐλιαν. Ναι αυτόν που επανήλθε τώρα ξανά στην μεταγραφική επικαιρότητα του Ολυμπιακού! 

Τότε ο Ολυμπιακός είχε κρίνει ότι οι αξιώσεις του Βραζιλιάνου σταρ ήταν υπερβολικές και δεν έκαναν το χατίρι του Πορτογάλου τεχνικού. Τότε ο παίκτης ήταν 34 ετών και κατέληξε / επέστρεψε στην Αγγλία και την Πρέμιερ Λιγκ. Έπαιξε για λογαριασμό άλλου (πρώην) κόουτς του Ολυμπιακού, του Μάρκο Σίλβα, στην Φούλαμ. Συνολικά 67 συμμετοχές με 10 γκολ και 7 ασίστ κατέγραψε αυτή τη διετία που μεσολάβησε από το πρώτο φλερτ με τους Πειραιώτες.

Εν τω μεταξύ ο Ολυμπιακός που Ιούνη 2022 είχε κρίνει υπερβολικές τις αξιώσεις του Γουΐλιαν, μετά τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι στο Τσάμπιονς Λιγκ και την απόλυση του Πέδρο Μαρτίνς, αύξησε κατακόρυφα το μπάτζετ αγοράζοντας 6 εκατ.ευρώ (1η Σεπτέμβρη) από την Κοπεγχάγη τον Πεπ Μπιέλ και έδωσε γιγάντια συμβόλαια σε δύο σπουδαίους παγκόσμιους σταρ, τον Χάμες Ροντρίγκες και τον Μαρσέλο με το γνωστό άδοξο τέλος των δύο μερικούς μήνες μετά ενώ ούτε ο Ισπανός απέδειξε ότι άξιζε την τεράστια επένδυση...

Τότε ο Πέδρο Μαρτίνς θέλησε να εκμεταλλευτεί μια συγκυρία για τον Γουΐλιαν με τον οποίο φέρεται να είχε μιλήσει απευθείας για να του εκφράσει το ενδιαφέρον του. Τι συγκυρία ήταν αυτή; Τότε ο 36χρονος, σήμερα, παίκτης με την τεράστια και σπουδαία καριέρα στην Τσέλσι (338 ματς, 61 γκολ, 62 ασίστ), δέχθηκε μηνύματα με απειλές (φωτογραφίες με σφαίρες) μέσω κοινωνικών δικτύων. Δεν απειλήθηκε μόνο ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του.

Όταν συνέβη το δεύτερο πήγε στην αστυνομία τρομοκρατημένος και άρχισαν οι έρευνες και το ψάξιμο που οδήγησαν σε σύλληψη! Παρά τη σύλληψη, ο παίκτης είχε τρομοκρατηθεί τόσο που είπε στην Κορίνθιανς, στην οποία είχε επιστρέψει έναν χρόνο νωρίτερα (2021), ότι θέλει να φύγει άμεσα ως ελεύθερος (είχε συμβόλαιο ως τον Δεκέμβρη του 2023). Και το κατάφερε με συνέπεια να το εκμεταλλευτεί ο Μάρκο Σίλβα και η Φούλαμ.