Μερικές εβδομάδες μετά την δήλωση-αποχώρηση από τους κατόχους του Conference League ο 32χρονος Έλληνας ποδοσφαιριστής παραμένει στην ερυθρόλευκη μεταγραφική επικαιρότητα. Σχεδόν όλος ο κόσμος συζητάει / αναρωτιέται φωναχτά γι' αυτό. 

Γυρίζει ή όχι στον Ολυμπιακό ο Κώστας Φορτούνης; Γιατί συμβαίνει; Όντως παίζει θέμα επιστροφής αφού κατά πως φαίνεται... σκάλωσε η μεταγραφή στην ομάδα του Γιώργου Δώνη, την Αλ Καλίτζ της Σαουδικής Αραβίας (αν και γίνεται προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση). Ή μήπως αποτελεί ένα σενάριο δίχως βάση, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή; 

Η αλήθεια φαίνεται (ποτέ δεν είσαι σίγουρος για κάτι που δεν ορίζεις / ελέγχεις απόλυτα) να είναι στο δεύτερο. Κόσμος του Ολυμπιακού (είναι πάρα πολλοί) που λατρεύει τον Φορτούνη και παρακαλούσε / ήλπιζε να ανανεώσει θα τον δεχθεί με ανοιχτές αγκάλες στο λιμάνι παρά την απόρριψη της πρότασης των ερυθρόλευκων και της επιλογής του να ψάξει τα περισσότερα χρήματα.

Όμως, πια, το θέμα Φορτούνη δεν είναι απλό. Όχι όσο απλό μπορεί να νομίζει κάποιος. Ναι, αν θυμηθείς την αποχαιρετιστήρια δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη προς τον παίκτη σύμφωνα με την οποία η πόρτα του Ολυμπιακού θα είναι πάντα ανοιχτή για εκείνον, λες: και... αύριο γυρίζει.
Είναι έτσι; Όχι. Βλέπετε, μεσολάβησαν 33 μέρες από τότε, στις 17 Ιούλιου είπε γλυκό αντίο στον Κώστα ο πρόεδρος των Πειραιωτών. Πέρασε πάνω από ένας μήνας. Ο Ολυμπιακός προχώρησε. Ο Μεντιλίμπαρ έμαθε ότι πρέπει να λογαριάσει δίχως τον Φορτούνη στο χτίσιμο της νέας ομάδας.
Στο μεσοδιάστημα (29/7) αποκτήθηκε 4 εκατ.ευρώ ο πολλά υποσχόμενος Βέλντε για τα φτερά. Στα φτερά έπαιζε πέρυσι ο Φορτούνης, σ' αυτές τις θέσεις υπολογίστηκε η κάλυψη του κενού του. Ήρθε λοιπόν ο Βέλντε, τα... σπάει ο Ζέλσον που είναι σαν φετινή μεταγραφή, έμεινε ο Μασούρας και γίνεται μάχη για να παραμείνει ο Ποντένσε. Στα φτερά λοιπόν (εφόσον μείνει και ο Ποντένσε) θα υπάρχει μια δυνατή 4άδα παικτών, εν δυνάμει βασικών.

Πού και πως να χωρέσει ο Φορτούνης; Μα, θα πει κανείς, είναι ξεχωριστή περίπτωση ο Κώστας. Ήταν 10 χρόνια στην ομάδα, την αισθάνεται σαν το σπίτι του. Ναι, αλλά την κρίσιμη ώρα σκέφτηκε άκρως επαγγελματικά. Θέλησε να... βουτήξει στο χρυσάφι της ομάδας του Δώνη. Διαπραγματεύτηκε επί ημέρες σκληρά περιμένοντας... ισοφάριση του Ολυμπιακού στα χρήματα που ήταν διατεθειμένοι να του προσφέρουν οι Σαουδάραβες. 

Την κρίσιμη ώρα δεν είπε: ο Ολυμπιακός είναι σπίτι μου, μένω και με λιγότερα, έτσι δεν είναι; Ρητορικό είναι το ερώτημα, έτσι είναι, αρέσει δεν αρέσει. Παρεμπιπτόντως, σ' αυτή τη διαπραγμάτευση με τον Ολυμπιακό ο Φορτούνης πήγε με μια πρόταση στα χέρια την οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε εξασφαλίσει. Θεωρητικά ήταν διατεθειμένη να του δώσει τόσα όσα λέχθηκε/γράφτηκε η Αλ Καλίτζ αλλά είναι γνωστοί οι περιορισμοί στη χώρα, συνεπώς τίποτα δεν ήταν σίγουρο. Μόνο στο... μιλητό.
Ποιος φταίει γι' αυτό δεν αφορά εμένα και εσάς, αλλά τον Φορτούνη και τους δικούς του ανθρώπους/συνεργάτες. Το αποτέλεσμα κρίνουμε και το αποτέλεσμα είναι ότι ένα μήνα μετά ο Φορτούνης είναι ακόμα στο... περίμενε και όπως λέγεται πια αναζητάει εναλλακτικές που προφανώς δεν έχει, όχι τέτοιες που να ικανοποιούν τουλάχιστον.

Για να μην το κουράζουμε άλλο, ο Κώστας έκανε την επιλογή του και ο Ολυμπιακός όφειλε να κοιτάξει τη δουλειά του, να χαράξει τη νέα πορεία του δίχως εκείνον. Βεβαίως, επειδή όντως είναι μια ξεχωριστή περίπτωση παίκτη για τον σύλλογο, το «ποτέ μη λες ποτέ» ταιριάζει καλύτερα απ' όλες τις άλλες περιπτώσεις. Απλά πια, αν ο Ολυμπιακός έμπαινε σε διαδικασία να τον δεχθεί πίσω, ο «Φόρτου» θα ήταν το έξτρα, όχι στο ήδη σχεδιασμένο αρχικό και βασικό πλάνο. Μάλιστα, έχοντας μείνει πια τόσο καιρό εκτός κανονικών προπονήσεων θα έπρεπε να κάνει τεράστια προσπάθεια για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Σωματικά αλλά και στην ιεραρχία του Μεντιλίμπαρ.

ΥΓ: Πέρυσι, στο πρώτο του επίσημο ματς της σεζόν (σ.σ.: στις 10 Αυγούστου κόντρα στη Γκενκ στο Γ.Καραϊσκάκης, νίκη με 1-0) ο Ολυμπιακός είχε παίξει με την ακόλουθη 11άδα: Πασχαλάκης, Κίνι, Φρέιρε, Ρέτσος, Ρόντινεϊ, Ιμπόρα, Μαντί, Καρβάλιο, Φορτούνης, Μασούρας, Ελ Αραμπί.
Φέτος στο πρώτο του επίσημο ματς της σεζόν, στο Βολο για το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με την ακόλουθη 11άδα: Τζολάκης, Ορτέγκα, Πιρόλα, Μπιανκόν, Ρόντινεϊ, Ντόη, Έσε, Τσικίνιο, Βέλντε, Ζέλσον, Κωστούλας. Για μία ακόμη φορά οι ερυθρόλευκοι πραγματοποιούν extreme makeover που άρχισε (στο φινάλε της περυσινής σεζόν) από τον πάγκο.