Τι χρειάζεται ακόμα μεταγραφικά ο Ολυμπιακός; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Και λέω ρητορικό γιατί ούτε εγώ ούτε εσείς είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε. Αν στα social media αποτυπώνεται η τάση της κοινής γνώμης (ως ένα βαθμό φαντάζομαι, ναι) προσωπικά αισθάνομαι να... καίγονται τα λιγοστά υγιή (ακόμα) εγκεφαλικά μου κύτταρα. Γιατί την ίδια στιγμή που όλοι ζητούν να πάρουν πολλές και σημαντικές ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού οι πρωταθλητές Ευρώπης πιτσιρικάδες του, Μπακούλας, Παπακανέλλος, Κουτσίδης, Κωστούλας και Μουζακίτης, ταυτόχρονα οι ίδιοι άνθρωποι ζητούν και Ποντένσε (ή αντι-Ποντένσε έστω) και Φορτούνη και Όρτα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Γι' αυτό λέω ότι προσωπικά δεν μπαίνω στη διαδικασία να εκφέρω γνώμη για το τι χρειάζεται ο Ολυμπιακός, δεν ενδιαφέρει και κανέναν. Το θέμα είναι τι αισθάνεται πως χρειάζεται ο πλέον αρμόδιος, Χοσέ Λουΐς Μεντιλίμπαρ λέγεται αυτός...

Στο παρόν κείμενο ωστόσο έχω να σας μεταφέρω κάποιες πληροφορίες. Σημαντικές πληροφορίες τις οποίες θεωρώ πολύ αξιόπιστες. Θα θυμάστε ότι πρόσφατα είχα αναφερθεί στον Γουΐλιαν. Τον σπουδαίο Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό με την πολύ σημαντική καριέρα. Προσωπικά έκανα πρώτη φορά αναφορά στον Γουΐλιαν πριν από δύο καλοκαίρια, το 2022, όταν τότε είχε έρθει για πρώτη φορά στα δικά μου αυτιά η πληροφορία ότι... τσεκάρει την περίπτωσή του ο Ολυμπιακός. Ήταν λίγες εβδομάδες πριν απολυθεί ο Πέδρο Μαρτίνς.

Όπως έμαθα ωστόσο, το θέμα είναι πιο σοβαρό απ' όσο νόμιζα. Γιατί; Επειδή ο 36χρονος σήμερα Βραζιλιάνος που είναι ελεύθερος (ως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές τουλάχιστον δεν είχε δημοσιευτεί πληροφορία ότι υπέγραψε κάπου) αρέσει. Αρέσει πολύ. Πάρα πολύ. Για να το πω λαϊκά, αποτελεί ποδοσφαιρική... καψούρα στο μεγάλο λιμάνι αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εκείνος που... τρελαίνεται περισσότερο απ' όλους για τον Γουΐλιαν είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης.


Ο ηγέτης του Ολυμπιακού λοιπόν είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του προς την πλευρά του παίκτη και το 2022 αλλά ΚΑΙ (και αυτή η πληροφορία έχει αξία) πέρυσι το καλοκαίρι αφού δεν είχε κλειστό διετές αλλά χρειάστηκε να ανανεώσει ύστερα από επιθυμία των Λονδρέζων. Ο Μαρινάκης «έβλεπε» / «βλέπει» τον Γουΐλιαν ως μια περίπτωση ό,τι πρέπει τόσο για τον Ολυμπιακό όσο ΚΑΙ για τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Αυτή η... καψούρα λοιπόν δεν έχει... σβήσει. Αντιθέτως παραμένει ζωντανή. Κι αφού συμβαίνει αυτό, προσωπικά θα θεωρώ ότι υπάρχουν ελπίδες να δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές έως το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου. Πόσες είναι αυτές οι ελπίδες δεν μπορώ να ξέρω.

Το σίγουρο είναι ότι με τον Γουΐλιαν ο Ολυμπιακός θα έκανε κίνηση-ματ. Γιατί; Επειδή μιλάμε για παίκτη που παίζει και αριστερά στα εξτρέμ (η βασική του θέση) αλλά και πίσω από τον φορ, κάτι σαν 10άρι. Δηλαδή με Γουΐλιαν καλύπτεται και ο αντι-Ποντένσε ή αντι-Φορτούνης (αφού πλάγια έπαιζε πέρυσι) και ο αντι-Όρτα. Μα, θα αναρωτηθεί κανείς και είναι εύλογο, θα στηριχθεί ο Ολυμπιακός σε παίκτη με κλεισμένα (σ.σ.: μόλις τα έκλεισε, στις 9 Αυγούστου) τα 36 του χρόνια;

Μια ματιά στο τι έκανε τα τελευταία δύο χρόνια στη Φούλαμ (του Μάρκο Σίλβα...) ο Γουΐλιαν, πείθει. Όταν είναι βασικός αριστερός εξτρέμ σε ομάδα Πρέμιερ Λιγκ, θα... λυγίσει στην στατική ελληνική λίγκα; Όχι βέβαια. Κι επειδή ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του, μέσω Νότιγχαμ και όχι μόνο, έχουν τον τρόπο να μαθαίνουν κάθε πληροφορία που χρειάζονται, μόνο ενθουσιασμένοι είναι μαθαίνοντας ότι αυτή τη διετία στη Φούλαμ ο Γουΐλιαν ήταν από τους πιο γυμνασμένους και καλούς σε φυσική κατάσταση παίκτες.

Επίσης ήταν και χαμηλών τόνων, δεν δημιούργησε προβλήματα στα αποδυτήρια. Δεν «έβγαλε» τραυματισμούς, συνολικά 67 συμμετοχές με 10 γκολ και 7 ασίστ κατέγραψε αυτή τη διετία στο Λονδίνο ο Γουΐλιαν. Και κάτι ακόμα: ο Μάρκο Σίλβα και η Φούλαμ ήθελαν να τον ανανεώσουν για έναν ακόμα χρόνο αλλά ο παίκτης φαίνεται να αναζητά μια νέα πρόκληση. Λέτε;



ΥΓ: Ο Γουΐλιαν μετράει 70 συμμετοχές και 9 γκολ στην εθνική Βραζιλίας. Έχει κάνει μεταγραφές συνολικού ποσού 84,5 εκατ.ευρώ στην καριέρα του και στην καλύτερη τιμή της η χρηματιστηριακή του αξία έφτασε τα 50 εκατ.ευρώ. Άρχισε το ποδόσφαιρο στην Κορίνθιανς, το 2007 τον αγόρασε η Σαχτάρ, ύστερα η Ανζί, μετά η Τσέλσι και ακολούθως πήγε ως ελεύθερος στην Άρσεναλ όπου δεν κόλλησε και γύρισε στη Βραζιλία και την Κορίνθιανς πριν επιστρέψει, λόγω απειλών για την οικογένειά του, στην Ευρώπη για λογαριασμό της Φούλαμ.