Η μεγάλη μεταγραφική είδηση του Σαββατοκύριακού για την ΑΕΚ είναι αναμφισβήτητα ο Ντατρό Φοφανά της Τσέλσι. Είχε αφεθεί να εννοηθεί τις προηγούμενες ημέρες, ότι από τη στιγμή που δυσκολεύει η υπόθεση του Κουάντο Ντουά της Λουντογκόρετς, η Ένωση θα κινείτο για φορ... κανόνι, το όνομα του οποίου θα προκαλούσε έκπληξη στον κόσμο της ομάδα. Και ιδού, έσκασε η υπόθεση του 21χρονου Ιβοριανού επιθετικού των Λονδρέζων, ο οποίος δεν παραχωρήθηκε τελικά σε αγγλική ομάδα παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρχε προς το πρόσωπό του την τελευταία μέρα των μεταγραφών στην Αγγλία την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024.

Ο Φοφανά είχε έρθει πολύ κοντά σε Χόφενχαϊμ και Σάντερλαντ, αλλά τα ντιλς χάλασαν, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον από όλη την Ευρώπη για συμφωνία δανεισμού. Το όνομά του παίζει σύμφωνα με το BBC για ομάδες Τουρκίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας και και Ολλανδίας, όπου ακόμα δεν έχει κλείσει η μεταγραφική περίοδος. Ο παίκτης αποκτήθηκε από την Τσέλσι το 2023 δίνοντας 10 εκατ.λίρες στη νορβηγική Μόλντε.

Τα έσπασε με τον προπονητή στο Βερολίνο

Παρότι η ομάδα είχε ανάγκη από επιθετικό δεν τον ήθελε ο Ποτσετίνο. Έτσι πέρασε το πρώτο μισό της περασμένης σεζόν ως δανεικός στη Γερμανία και στην Ουνιόν Βερολίνου. Εκεί τα έσπασε με τον προπονητή Ουρς Φίσερ, επειδή σε ένα παιχνίδι δεν του έδωσε το χέρι, όταν τον έκανε αλλαγή. Ο προπονητής απολύθηκε και στη θέση του ήρθε ο Νέναντ Μπιέλιτσα, παρότι ο Φοφανά ζήτησε συγγνώμη δεν μπόρεσε να αλλάξει τη μοίρα του.

Έτσι μετά από 17 συμμετοχές στη Μπουντεσλίγκα (4 εκ των οποίων στο Champions League) επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2024 στην Πρέμιερ Λιγκ σε μια περίοδο που η Τσέλσι είχε μεγάλη δυστοκία στο σκοράρισμα. Και πάλι όμως ο παίκτης δεν μπορούσε να βρει θέση και δόθηκε εκ νέου δανεικός στη Μπέρνλι, όπου έπαιξε 15 ματς και σκόραρε 4 φορές, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει τον υποβιβασμό της. Ο επιθετικός από την Ακτή Ελεφαντοστού δεν υπολογίζεται ούτε φέτος στην Τσέλσι και επιδιώκει απεγνωσμένα να απομακρυνθεί από το Λονδίνο για να αποφύγει μια σεζόν στο περιθώριο.

Θυμίζει Τίμο Βέρνερ

Αγωνιστικά ο Φοφανά έχει εξαιρετικό πρώτο άγγιγμα της μπάλας και έχει εκρηκτική ταχύτητα. Μπορεί να παίξει με την πλάτη στο τέρμα, να ελιχθεί και να εκτελέσει. Επίσης δεν υστερεί στις κεφαλιές και γενικά στις εναέριες μονομαχίες όχι λόγω του ύψους του (σ.σ.είναι 1,80 μ.) αλλά εξαιτίας της αθλητικότητάς του. Είναι επιθετικός του κουτιού, όπου αν τροφοδοτηθεί μπορεί να δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα. Αν και τις τελευταίες δύο σεζόν μετρά συνολικά μόνο 11 γκολ συνολικά, παλαιότερα είχε περισσότερο επαφή με τα δίχτυα, ιδιαίτερα με τη Μόλντε, όταν αγωνιζόταν στη Νορβηγία. Το στυλ θυμίζει αρκετά στον Τίμο Βέρνερ της Λειψίας, ο οποίος στο παρελθόν είχε παρουσια στην Πρέμιερ Λιγκ ως παίκτης της Τσέλσι και της Τότεναμ.

Στην ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα είχε θέσει ως προτεραιότητα την απόκτηση επιθετικού προκειμένου ο Λιβάι Γκαρσία να έχει ανταγωνισμό στην επίθεση. Οπότε το περιβάλλον ίσως θα ευνοούσε τον Φοφανά, ο οποίος έχει συμβόλαιο μέχρι το 2029 με την Τσέλσι με ετήσιο συμβόλαιο 1,7 εκατ.Ευρώ. Ο πιθανός ερχομός του στη Νέα Φιλαδέλφεια θα αποτελούσε σίγουρα ηχηρή κίνηση για την ομάδα του «Δικέφαλου» αετού και συνάμα επικοινωνιακή, καθώς η ομάδα αποκλείστηκε από την Ευρώπη και πρέπει να κάνει κάτι καλό στις εγχώριες υποχρεώσεις για να απαλύνει την πικρή γεύση που έχει δώσει στον κόσμο της. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η απόφαση-έκπληξη του Λιβάι Γκαρσία.

Έκπληξη που θύμισε Τσούμπερ από Λιβάι Γκαρσία

Όπως έχετε ενημερωθεί, ο 26χρονος επιθετικός δεν είναι στην αποστολή της εθνικής του Τρινιντάντ και Τομπάγκο για τα παιχνίδια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου μέσα στο Σεπτέμβρη με την Ονδούρα και τη Γαλλική Γκουϊάνα. Ο φορ της ΑΕΚ ενημέρωσε τον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό Ντέρεκ Κινγκ ότι δεν θα είναι διαθέσιμος αυτή τη φορά για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και ζήτησε να εξαιρεθεί από τις κλήσεις, όπως και έγινε.

Ο λόγος είναι προφανής. Όποτε έφευγε ο Λιβάι Γκαρσία για την Εθνική επέστρεφε εξουθενωμένος στην Ελλάδα, επηρεασμένος και από τα ταξίδια, ενώ υπήρχαν και τραυματισμοί. Η κίνηση του Γκαρσία θυμίζει την απόφαση του Στίβεν Τσούμπερ το 2022, όταν αρνήθηκε να παίξει στο Μουντιάλ του Κατάρ στην Εθνική Ελβετίας, προκειμένου να εγχειριστεί για το πρόβλημα που είχε στους κοιλιακούς και να βοηθούσε την ΑΕΚ στην προσπάθεια που έκανε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, κάτι που συνέβη, αφού ο Ελβετός ήταν ο πρωταγωνιστής των “κιτρινόμαυρων” στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, έχοντας καθοριστικά γκολ. Αν μη τι άλλο η κίνηση του επιθετικού από την Καραϊβική ήταν και ένα μήνυμα αφοσίωσης προς τον Ματίας Αλμέιδα.