Μια εξέχως ενδιαφέρουσα περίπτωση επιθετικού έχει μπει στην επικαιρότητα της ΑΕΚ, η οποία παλεύει την υπόθεση της απόκτηση του Ντατρό Φοφανά! Ο λόγος για τον Νιγηριανό επιθετικό της Λιόν, Γκιφτ Όρμπαν, για τον οποίο ενδιαφέρεται η Τράμπζονσπορ και σύμφωνα με Τούρκο δημοσιογράφο (σ.σ. Γιουνούς Εμρέ Σελ) στην υπόθεση εμπλέκεται η Ένωση, η οποία ως γνωστόν βρίσκεται σε κυνήγι για εύρεση φορ. Ο 22χρονος ποδοσφαιριστής φέρεται να ψάχνεται για άλλη ομάδα, προκειμένου να βρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Σημειωτέον, ότι ο παίκτης χρησιμοποιήθηκε για 31' λεπτά την 3η αγωνιστική (τις προηγούμενες δύο ήταν στον πάγκο ή εκτός αποστολής) στην αναμέτρηση με τη Στράσμπουργκ, κατά την οποία σκόραρε δύο γκολ.

Ο ατζέντης που τον συνδέει με Φοφανά

Ο Όρμπαν γεννήθηκε το 2002 στην πολιτεία Μπενουέ, μια περιοχή στη βόρεια Νιγηρία γνωστή για την παραγωγή τροφίμων. Στο dna του όμως υπάρχει ένα μοναδικό μείγμα πολιτισμών αφού η μητέρα του κατάγεται από το Τόγκο. Σχολείο πήγε μέχρι το δημοτικό, ενώ ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου στο Λάγος, όσο όμως δεν εξελισσόταν η καριέρα του τόσο στριφογύριζαν σκέψεις για αλλαγή σταδιοδρομίας, με πηγές να αναφέρουν, ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε την επιλογή της ένταξης στην αστυνομία. Η Bison FC όμως ήταν η τελευταία του ευκαιρία στο ποδόσφαιρο, η οποία τον αντέμειψε.

Οι δεξιότητές του τράβηξαν γρήγορα την προσοχή των Νορβηγών ανιχνευτών, οι οποίοι τον εντόπισαν σε ένα εξαήμερο τουρνουά με συντονιστή τον ατζέντη Εμέφι Ατά Ανέκε, ο οποίος είχε στείλει με μεταγραφή στη Σκανδιναβία παίκτες όπως ο Οντιόν Ιγκαλό και Νταβίντ Ντατρό Φοφανά, που κυνηγά φέτος η ΑΕΚ. και του έδωσαν την ευκαιρία να αλλάξει η ζωή του. Έτσι το 2022 έφυγε για την Ευρώπη προκειμένου να παίξει δανεικός στη Στάμπεκ. Φυσικά από τη ζέστη της Αφρικής στο κρύο του Μπέρουμ, προαστίου του Όσλο στην Νορβηγία, χρειαζόταν ένα διάστημα προσαρμογής για τον παίκτη. Ο Αφρικανός σημείωσε 12 γκολ σε 22 συμμετοχές και έπεισε τη Στάμπεκ να τον αποκτήσει τον Μάιο του 2022, μιας και είχε γίνει η αγαπημένη φιγούρα των οπαδών, ενώ κατάκτησε το βραβείο του καλύτερου νεαρού παίκτη της χρονιάς.

Έγραψε ιστορία στο Conference League

Τον Ιανουάριο του 2023 ήρθε νέα πρόκληση, αυτήν τη φορά από το Βέλγιο, με τη Γάνδη να τον αποκτά έναντι 4,6 εκατ.Ευρώ. Ο 22χρονος τους τρέλανε όλους στο ντεμπούτο του, το οποίο το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι... θεαματικό, καθώς σκόραρε δύο φορές εναντίον της Βέστερλο, ενώ συνέχισε να αυξάνει τα στατιστικά του συμπεριλαμβανομένου ενός αξέχαστο χατ τρικ στα προκριματικά του Conference League εναντίον της Πολωνικής Πογκόν Σέτσιν, στην οποία αγωνίζοντια οι δικοί μας Λεονάρντο Κουλούρης και Ευθύμιος Κουλούρης. Το όνομά του άρχισε να διαδίδεται περισσότερο στην ποδοσφαιρική πιάτσα όταν σημείωσε χατ-τρικ στους ομίλους της διοργάνωσης με τη Μπασάκσεχίρ στην Κωνστνατινούπολη. Ο Νιγηριανός πέτυχε τρία γκολ σε διάστημα τριών λεπτών και 20 δευτερόλεπτων, το οποίο ήταν το γρηγορότερο χατ-τρικ στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, δίνοντας την πρόκριση στη Γάνδη στον πρώτο της ευρωπαϊκό προημιτελικό μετά από 31 χρόνια.

Ο Ιανουάριος απ' ότι φαίνεται είναι ο μήνας του Όρμπαν, αφού τον περασμένο Γενάρη πήρε ξανά μεταγραφή. Βλέπετε το αξιοσημείωτο ρεκόρ των 32 γκολ σε 48 αγώνες είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, ανάμεσά τους η γερμανική Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Η γαλλική Λιόν όμως ήταν αυτή που κέρδισε την κούρσα, αποκτώντας τον έναντι 14 εκατ.Ευρώ. Σημειωτέον, ότι η Γάνδη αποτελεί βήμα εξέλιξης για πολλούς ποδοσφαιριστές και έχει κάνει πολύ ακριβές πωλήσεις παικτών, ανάμεσά τους και ο Ρομάν Γιάρεμτσουκ του Ολυμπιακού, τον οποίο η βελγική ομάδα έδωσε για 17 εκατ.Ευρώ το 2021 στη Μπενφίκα. Πέρσι στη Γαλλία έκανε 13 συμμετοχές με 1 γκολ στη Ligue 1 και 3 ματς με 2 γκολ στο Κύπελλο Γαλλίας, ενώ φέτος έπαιξε για ένα μισάωρο κόντρα στο Στασβούργο και ο λίγος χρόνο συμμετοχών είναι ο λόγος που ο παίκτης ψάχνεται για αλλαγή ομάδας.

Ένστικτο... δολοφόνου

Αγωνιστικά ο Όρμπαν είναι ένας επιθετικός με πολύ καλή αίσθηση του χώρου, εντός και εκτός περιοχής και επαφή με τη μπάλα. Μπορεί να τρυπώσει ανάμεσα στις άμυνες και να απελευθερωθεί με πολύ έξυπνο τρόπο, δημιουργώντας κενά που του δίνουν τη δυνατότητα να σκοράρει. Δείχνει να διαθέτει φοβερό ένστικτο του γκολ, κάτι που το επιβεβαιώνουν τα στατιστικά του. Αν και όχι ιδιαίτερα ψηλός(σ.σ. Είναι 1,78) είναι αρκετά ικανός στον αέρα. Στη Νορβηγία στις 16 προσπάθειες με το κεφάλι οι 5 έβρισκαν δίχτυα. Μπορεί να κάνει τα πάντα, χρησιμοποιώντας και τα δύο πόδια, συνδυάζοντας σέντρα, σουτ και ασίστ.

Ως χαραςκτήρας έχει τρομερή αυτοπεποίθηση και είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός. Είναι ένας τύπος που θέλει να κερδίσει τα πάντα και εξοργίζεται όταν δεν νικά. Χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικός επαγγελματίας που είναι πραγματικά συγκεντρωμένος στους στόχους του. Προσέχει τη διατροφή και τη ζωή του. Παρότι βάζει ψηλά τον πήχη στην καριέρα του, είναι προσγειωμένος στο έδαφος. Δεν είναι παίκτης που έχει καβαλήσει το καλάμι δηλαδή.

Ο Όρμπαν είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για την ΑΕΚ από τη στιγμή που η Λιόν ζητάει 14-15 εκατ. ευρώ για τον παίκτη.