Μπορεί να πάλεψε για τον Ντατρό Φοφανά, τα δεδομένα όμως δεν της επέτρεπαν να κάνει την υπέρβαση και έτσι κατέληξε σε μία πιο προσγειωμένη η επιλογή. Η ΑΕΚ προχώρησε στην απόκτηση του Φαντζντί Πιερό, για τον οποίο δαπάνησε ένα ποσό κοντά στα 3 εκατ ευρώ (2,5 εκατ.Ευρώ συν 500.000 μπόνους μεταγραφής), για να τον ντύσει στα κιτρινόμαυρα και να αποτελέσει τον διάδοχο του Εζέκιελ Πόνσε στην επίθεση.

Η ακριβότερη μεταγραφή της Μακάμπι

Γεννήθηκε στην το 1995 στην Αϊτή. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε στη Μασσαχουσέτη μαζί με τα αδέλφια και τη μητέρα του. Η προσαρμογή ήταν δύσκολη, λόγω της νέας γλώσσας και της διαφορετικής κουλτούρας στις ΗΠΑ. Εκεί ξεκινά η πορεία του στο ποδόσφαιρο από τις Ακαδημίες της Seacost United και στα κολλεγιακά χρόνια έπαιξε στους Northeastern Huskies και στους Coastal Carolina Chanticleers, ενώ έπαιξε για δύο χρονιές στο Αναπτυξιακό Πρωτάθλημα με τη Reading United στην Πενσυλβάνια. Το 2018 παρότι επιλέχτηκε στα ντραφτς από τους Κολοράντο Ράπιντς, δεν έπαιξε ποτέ εκεί, αφού ήρθε η μεγάλη πρόκληση στη σταδιοδρομία του, δηλαδή το να παίξει στην Ευρώπη.

Η Μουσκρόν τον έφερε στη Γηραιά Ήπειρο. Στο Βέλγιο σκόραρε μόνο 9 γκολ (με 4 ασίστ) την πρώτη του χρονιά και την επόμενη δόθηκε δανεικός στη γαλλική Γκιγκάμπ, η οποία αγωνιζότανσ τη Ligue 2 εκείνη την εποχή. Σημείωσε 28 γκολ σε 76 εμφανίσεις στις τρεις σεζόν που φόρεσε τη φανέλα της, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι τη δεύτερη χρονιά στη Γκιγκάμπ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό στο γόνατο που τον άφησε εκτός σχεδόν τη μισή σεζόν. Η παρουσία του στη Γαλλία του έδωσε το εισιτήριο για τη μεταγραφή στο Ισραήλ, με τη Μακάμπι Χάιφα να τον αποκτά με 1,8 εκατ.Ευρώ το καλοκαίρι του 2022, μία κίνηση που ήταν η ακριβότερη στην ιστορία της ομάδας.

Πέταξε εκτός τον Ολυμπιακό και έφερε τρελά λεφτά

Η κύρια σκέψη πίσω από την απόφαση να υπογράψει τον ψηλό (1,94 μ.) και δυνατό επιθετικό ήταν για να βοηθήσει στην ευρωπαϊκή παρουσία της Μακάμπι. Η επένδυση έπιασε τόπο για τη Μακάμπι, καθώς ο επιθετικός από την Αϊτή σκόραρε κρίσιμα γκολ, τα οποία ξεπλήρωσαν το ποσό, για το οποίο αποκτήθηκε, αλλά έφερε πολλά περισσότερα στην ισραηλινή ομάδα.

Η επιλογή αποδείχτηκε λίρα εκατό με απλά λόγια. Ο Πιέρο ήταν ο πρωταγωνιστής της επικής πρόκρισης επί του Ολυμπιακού στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League της σεζόν 2022-2023, όπου σκόραρε δύο γκολ στη νίκη με 4-0. στον επόμενο γύρο σκόραρε εναντίον του Απόλλωνα Λεμεσού και πέτυχε άλλα δύο στα πλέι οφ εναντίον του Ερυθρού Αστέρα, που έδωσαν στη Μακάμπι τη δυνατότητα να μπει στους ομίλους, η παρουσία στους οποίους απέφερε ρεκόρ εσόδων ύψους 15,6 εκατομμυρίων ευρώ. Γι'αυτό λέμε ότι όχι μόνο έγινε απόσβεση της μεταγραφής, αλλά το κέρδος ήταν πολλαπλάσιο.

Στην φάση των ομίλων, ο Πιέρο έδωσε δύο ασίστ στον Ομέρ Αζιλί στη νίκη επί της Γιουβέντους, η οποία βοήθησε να φέρει επιπλέον 2,8 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Μακάμπι Χάιφα, η οποία στο τέλος της σεζόν πανηγύρθσε το πρωτάθλημα με τον Πιερό να έχει συμβάλλει με 9 γκολ και 5 ασίστ, αν και υπήρξε αυστηρή κριτική για τα στατιστικά του, εξαιτίας των ευκαιριών και του επιθετικού παιχνιδιού της ισραηλινής ομάδας.

Στο τέλος της πρώτης του σεζόν, ο Μπαράκ Μπατσάρ έφυγε για τον Ερευθρό Αστέρα και ο Μέσι Ντιέγκο ανέλαβε προπονητής. Παρά την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας ο Πιέρο συνέχισε να ηγείται της Μακάμπι Χάιφα βάζοντας πλάτη στους ευρωπαϊκούς αγώνες. Σημείωσε τρία γκολ στα ματς εναντίον της Χαμρούν από τη Μάλτα έδωσε μία ασίστ εναντίον της Σερίφ Τιράσπολ και πέτυχε δύο γκολ στα παιχνίδια με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, τα οποία οδήγησαν την ισραηλινή ομάδα στα πλέι οφ του Champions League, όπου αποκλείστηκε από τους Ελβετούς Γιουνγκ Μπόις.

Μόνο η παρουσία της Χάιφα μέχρι τα πλέι-οφ όμως της είχαν εξασφαλίσει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η είσοδος στους ομίλους του Europa League άξιζε επιπλέον 3,6 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται, ότι η ισραηλινή ομάδα ήταν στον ίδιο όμιλο με τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο το πρώτο παιχνίδι έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα και το δεύτερο το πήρε με 2-1. Η Μακάμπι όμως δεν συνέχισε στο Europa και υποβιβάστηκε στο Conference League όπου ο Πιέρο ήταν και πάλι πρωταγωνιστής, με δύο γκολστα ματας εναντίον της Γάνδης για τα πλέι-οφ, τα οποία έδωσαν την πρόκριση στους «16», με τον σύλλογο να βάζει άλλες 750.000 ευρώ στα ταμεία του. Στο πρωτάθλημα ο Πιέρο διπλασίασε τα γκολ σημείωσε το προηγούμενο έτος, πετυχαίνοντας 18 γκολ και 6 ασίστ, αλλά η Μακάμπι Χάιφα δεν μπόρεσε να κατακτήσει τον τίτλο.

Τα φανταστικά στατιστικά και το μειονέκτημα

Τα στατιστικά του παίκτη λοιπόν είναι φανταστικά, ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή παρουσία του. Παρ' όλα αυτά οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Και αυτή είναι ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρης επιθετικός. Έχει το χάρισμα να βρίσκεται κοντά στο γκολ. Είναι μέσα σε όλες τις φάσεις. Κάνει κινήσεις χωρίς τη μπάλα και αυτό του δίνει το πλεονέκτημα να βρίσκεται εντός των ευκαιριών.

Είναι μεγάλο μείον όμως ότι το ποσοστό απώλειας φάσεων είναι μεγάλο. Παρόλο που έχει φτιάξει όνομα για τα γκολ που σκόραρε, μια από τις αδυναμίες του είναι ότι χάνει εύκολες ευκαιρίες. Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο δέχτηκε έντονη κριτική επειδή δεν σκόραρε στους δύο πρώτους προκριματικούς της Αϊτής για το Παγκόσμιο Κύπελλο, παρότι βρέθηκε πολύ κοντά στο γκολ σε πολλές φάσεις. Είναι αρκετά αργός και δεν έχει την καλύτερη τεχνική στο σουτ. Επίσης παρά το ύψος του δεν διαθέτει καλή κεφαλιά. Είναι όμως πολύ πολύ δυνατός. Η παρουσία του προκαλεί τεράστια προβλήματα στις άμυνες, γιατί κερδίζει μονομαχίες λόγω της σωματικής του διάπλασης, ενώ η πίεση του προκαλεί λάθη αμυντικών και χάος μέσα στην περιοχή.

Η Εθνική, ο πόλεμος στο Ισραήλ και ο Λιβάι

Ο Πιερό πάντως διατηρεί ένα εντυπωσιακό ρεκόρ για την Εθνική Αϊτής. Έχει βρει δίχτυα 21 φορές σε 30 αγώνες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα τέλη Ιουνίου το όνομά του συνδέθηκε με τη Γουότφορντ, η οποία προσέφερε 1,7 εκατ.λίρες, αλλά η μεταγραφή δεν προχώρησε. Το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ με την δολοφονική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς πέρσι τον Οκτώβριο σίγουρα προκάλεσε δυσάρεστες καταστάσεις για κάθε ξένο παίκτη που αγωνίζεται στο Ισραήλ. Μάλιστα ο Αϊτινός, ο οποίος διαθέτει αμερικανικό διαβατήριο αντιμετώπισε μια μεγάλη δυσκολία στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει τη χώρα.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο “Μπεν Γκουριόν” είχε αντίγραφο του διαβατηρίου του πέντε μηνών μωρό του. Με παρέμβαση της Wildes & Weinberg, PC, μιας εκ των κορυφαίων δικηγορικών εταιρειών των Ηνωμένων Πολιτειών που επικεντρώνεται στον τομέα της Μετανάστευσης, κατάφερε να περάσει τον έλεγχο και να ταξιδέψει πίσω στις ΗΠΑ. Παρότι ειπώθηκε, ότι ο παίκτης ήθελε να φύγει από το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Sportdog από Τελ Αβίβ, αυτό δεν ισχύει. Μάλιστα υπήρξε μεγάλη αναπροσαρμογή συμβολαίου και αύξηση αποδοχών.

Ο Πιερρό λοιπόν έρχεται στην ΑΕΚ για να γίνει ο παίκτης που ήθελε ο Ματίας Αλμέιδα στην επίθεση. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να παίξει στην κορυφή της επίθεσης, ακόμα και ως παρτενέρ του Λιβάι Γκαρσία, με τον οποίο μοιράζεται κάποια κοινά στοιχεία. Αμφότεροι κατάγονται από νησιά της Καραϊβικής και ήρθαν στην Ελλάδα από το Ισραήλ. Ο Πιερρό θεωρείται, ότι δεν θα χρειαστεί μεγάλο χρόνο προσαρμογή καθώς είναι καλά συνηθισμένος στις αλλαγές σε συνθήκες και περιβάλλοντα.

Οι ιστορικές σχέσεις Ελλάδας-Αϊτής
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της μεταγραφής είναι σίγουρα οι σχέσεις της Ελλάδας με την πατρίδα του Πειρό. Στην κήρυξη της Επανάστασης του 1821, οι «Μεγάλες Δυνάμεις» ακολουθώντας την πολιτική Μέτερνιχ, δυσφορούσαν σε τέτοιου είδους εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα που μπορούσαν να υποθάλψουν την εδαφική ακεραιότητα τους (σ.σ. Βλέπετε ως αποικιοκράτες οι Μεγάλες Δυνάμεις ανησυχούσαν για τη δικιά τους επιβίωση), γι'αυτό και καταδίκασαν τη στάση των Ελλήνων. Ένα μικρό νησάκι στον δυτικό Ατλαντικό όμως αναγνώρισε το δίκαιο του πολέμου και έστειλε βοήθεια στους Έλληνες Επαναστάτες.
Αυτό το νησί ήταν η Αϊτή, η οποία ήταν η δεύτερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που διακήρυξε την ανεξαρτησία της την 1η Ιανουαρίου 1804 και έγινε η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών και το μόνο κράτος που γεννήθηκε έπειτα από επιτυχημένη επανάσταση των δούλων εναντίον των Γάλλων. Οι Αϋτινοί έστειλαν 45 τόνους καφέ, προς πώληση, ώστε να αγοραστούν όπλα και πολεμοφόδια και 100 εθελοντές, οι οποίοι πέθαναν από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού και δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, η θυσία τους θεωρείται όμως από τις πιο ηρωικές πράξεις που σημειώθηκαν από μη Έλληνες κατά τη διάρκεια της επανάστασης.