Δίαυλο επικοινωνίας με το γερμανικό πρωτάθλημα έχει ανοίξει ο ΠΑΟΚ, καθώς οι Θεσσαλονικείς βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με στέλεχος ομάδα τής δεύτερης κατηγορίας της Bundesliga (που συνδέεται με την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ), για να αποκτήσουν γείωση με το γερμανικό ποδόσφαιρο - Η δεύτερη κατηγορία στο γερμανικό ποδόσφαιρο δεν έχει επίπεδο μακριά από τη Super League, τοσο σε μπάτζετ/αμοιβές, όσο φυσικά και αγωνιστικά. Μην ξενερώσουμε, δηλαδή, με την κατηγορία και χάσουμε το σημαντικό στοιχείο.

Ποιο είναι το σημαντικό στοιχείο; Η γείωση που έχει κάνει στο γερμανικό ποδόσφαιρο ο Δικέφαλος, δεδομένου ότι και καλό υλικο υπάρχει για να αποκτήσει παίκτες (για παράδειγμα ο Νάρεϊ από τη Bundesliga 2 είχε έρθει), αλλά και ομάδες με μεγάλα πορτοφόλια στη Bundesliga για να παραχωρήσει δικούς του - Απο τον Κουλιεράκη που έφυγε με πώληση στη Βόλφσμπουργκ, μέχρι τον Τζίμα που βρίσκεται με τη μορφή δανεισμού στη Νυρεμβέργη.

Η πώληση Κουλιεράκη - Γιατί πρέπει να περιμένει δύο χρόνια ο Τζίμας!

Οι πληροφορίες που είχαν φτάσει στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ από την περασμένη άνοιξη, ήταν ότι οι γερμανικές ομάδες παρακολουθούσαν αγωνιζόμενους και στο Conference League τους Κωνσταντέλια, Κουλιεράκη και Κοτάρσκι - Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα καταπληκτικά παιχνίδια που έκανε εντός και εκτός έδρας ο ΠΑΟΚ με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης φέτος.

Intime / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα report ήταν θετικά, με αποτέλεσμα τελικά ο Κουλιεράκης να φύγει για τη Γερμανία στα τέλη Αυγούστου. Για την ιστορία υπήρχε και το όνομα του Τζίμα σε γερμανικά μπλοκάκια, αλλά η μανατζερική ενημέρωση ανέφερε από τότε ότι χρειάζεται ένα διάστημα δύο ετών για να βελτιώσει κάποια πράγματα στο παιχνίδι του και να προχωρήσει. Για αυτό και οι Θεσσαλονικείς προτίμησαν να τον παραχωρήσουν μεν σε γερμανικη ομάδα, αλλά με τη μορφή δανεισμού.

Ο παίκτης από τη Βόλφσμπουργκ που ζαχαρωνει ο ΠΑΟΚ!

Ένας από τους λόγους που θέλουν να αναπτύξουν με τη Γερμανία καλύτερη επαφή στον ΠΑΟΚ, είναι γιατί υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο εκεί - Δηλαδή όχι μόνο μπορούν να βρεθούν ταλέντα που να κάνουν step up στην καριέρα τους μέσω του Δικέφαλου. Αλλά αυτοί οι παίκτες να είναι και γηγενείς, άρα να τονώσουν το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ.

Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις που έχουν φτάσει με... σκονάκι στους Θεσσαλονικείς; Αρχικά είναι η περίπτωση του Ηλία Ασλανίδη, της Βόλφσμπουργκ, που είναι 18 ετών και αγωνίζεται, κυρίως, ως δεξιός εξτρέμ και μεσοεπιθετικός με την U19 της γερμανικής ομάδας. Πέρσι είχε 11 γκολ και 3 ασίστ, ενώ είναι ήδη διεθνής με τις U16 και U17 της Γερμανίας, αλλά μπορεί στο μέλλον (αφού έχει και ελληνική υπηκοότητα) να παίξει στην Εθνική Ελλάδας. Η περίπτωσή του, δηλαδή, αποτελεί καμπανάκι και για την ΕΠΟ...

Δεν ήταν μόνο ο Σολέ - Συγκοινωνούντα πρωταθλήματα σε Αυστρία-Γερμανία - Potential!

Το όνομα του Ουμάρ Σολέ μπλέχτηκε στο ρεπορτάζ τού ΠΑΟΚ και όχι άδικα, καθώς ο 24χρονος στόπερ αποτελεί εξαιρετική περίπτωση και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Σάλτσμπουργκ είχε δώσει περίπου 5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Λιόν (συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν δαπανηθεί 6,5 εκατ. ευρώ σε transfer fees για εκείνον), ενώ το market value στο ποδοσφαιρικό Χρηματιστήριο ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ - Κάποτε είχε φτάσει μέχρι τα 17 εκατ. ευρώ!

Αυτά λίγο-πολύ δεν είναι δύσκολο να τα μάθει κάποιος που θα ασχοληθεί με τον Σολέ και σίγουρα πια δεν μας… απασχολούν, αφού ο παίκτης δεν ήρθε τελικά στην Τούμπα. Αυτό που έφτασε στα αυτιά μας  όμως ψάχνοντας λίγο παραπάνω το θέμα, είναι ότι ο Σολέ δεν είναι ο μοναδικός παίκτης από τα (συγκοινωνούντα) πρωταθλήματα Αυστρίας-Γερμανίας που έχει στη λίστα του ο Δικέφαλος - Μάλιστα είναι το ίδιο μανατζερικό κανάλι που έχει εντάξει στη λίστα του ΠΑΟΚ και τον Σολέ αλλά και τον Γκουστάβο Πουέρτα!

Ο διεθνής Κολομβιανός χαφ, που είχε απασχολήσει και τον περασμένο Αύγουστο τους Θεσσαλονικείς (είναι παίκτης για τη θέση 8!) και όπως μαθαίνουμε δεν έχουν απογοητευτεί από το γεγονός ότι δεν προχώρησε η περίπτωσή του.

Ο 21χρονος άσος έχει εξαιρετικό potential, παρόλα αυτά δεν μπορούσε να βρει θέση στο ρόστερ τής Μπάγερ Λεβερκούζεν και αυτός ήταν ο λόγος που είχε γίνει προσπάθεια για να βρεθεί ομάδα και να παίξει δανεικός - Τελικά ο Πουέρτα πήγε στην Champioship για λογαριασμό της Χαλ φέτος το καλοκαίρι, αλλά κι εκεί δεν φαίνεται ότι μπορεί να βρει χρόνο συμμετοχής - Το παιδί ήρθε στην Ευρώπη τον Γενάρη του 2023 (η Λεβερκούζεν είχε δαπανήσει 2 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει), αλλά το επίπεδο της Bundesliga δεν είναι τόσο εύκολο για να εγκλιματιστεί και να βρει χρόνο ένα παιδί 19 ετών.

Στην Αγγλία δεν έχει βρει ούτε λεπτό σε χρόνο συμμετοχής, για αυτό και από το Νησί κυκλοφορεί σενάριο που τον θέλει τον προσεχή Δεκέμβρη να τελειώνει πρόωρα ο δανεισμός του. Βιαστικό να πούμε κάτι τέτοιο; Σε μια ομάδα που βολοδέρνει στις τελευταίες θέσεις τού πίνακα, ένας 21χρονος παίκτης στα χαφ δεν θα της λείψει. Άρα καθόλου βιαστικό.

Κάπου εδώ μπαίνει ξανά στο προσκήνιο ο ΠΑΟΚ, που έχει Μαντί, Μπακαγιόκο, Οζντόεφ και Σβαμπ στα χαφ του (συν τον Θυμιάνη), αλλά δεν θα ήταν αρνητικός στο να αποκτήσει έναν παίκτη με το potential του Πουέρτα. Ειδικά από τη στιγμή που το καλοκαίρι του 2025 τα συμβόλαια των Σβαμπ, Μπακαγιόκο, Οζντόεφ λήγουν...

Το όνομα του Πουέρτα δεν βρέθηκε τυχαία στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ το περασμένο καλοκαίρι και, φυσικά, δεν έχει σβηστεί από τη λίστα του Δικέφαλου. Για τον προσεχή Γενάρη ή για το καλοκαίρι του 2025. Κρατήστε το όνομά του σε μια άκρη τού μυαλού σας και δεν θα χάσετε...