Ο Άνταμ Ουνάς ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο από μικρός λόγω του πατέρα του, Χατζί, πρώην τερματοφύλακα. Κατάγεται από το Mostaganem, στη δυτική Αλγερία και μεγάλωσε στη Γαλλία (Cité du Sanitas), μια ευαίσθητη περιοχή στο Τουρ.

Η Τουρ και η Μπορντό

Ως παιδί, ο Ουνάς πέρασε 10 χρόνια στην ακαδημία της Τουρ, αλλά μετά από έλλειψη χρόνου στο γήπεδο προκάλεσε πρόβλημα με τον προπονητή και έφυγε σε μικρότερο σύλλογο μόνο και μόνο για να βρει χρόνο. Ο σύλλογος της γενέτειράς του τον ήθελε τότε πίσω, αλλά αφού ο νεαρός τράβηξε την προσοχή κατά τη διάρκεια σε ένα γκαλά από τον σκάουτερ της Μπορντό, Αρνάου Βαϊλάντ.

Ο Ουνάς δοκιμάστηκε στη Μπορντό και την Καέν, αλλά μετά από μια εβδομάδα δίπλα στον ποταμό Γκαρόνε ήξερε ότι ανήκε στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Το ενδιαφέρον του Μουρίνιο

Από την ηλικία των 6 έως των 17 ετών ήταν στην ακαδημία Νέων της Τουρ (ομάδα της Ligue 2) αλλά έφυγε όταν έγινε φανερό ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Για την Μπορντό U19 οι τραυματισμοί διέκοψαν την πρόοδό του, αλλά μόλις ήταν έτοιμος είχε μια ομαλή πορεία προς την πρώτη ομάδα.

Το 2016, ο Ζοσέ Μουρίνιο ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον ήθελε στο Ολντ Τράφορντ, ως μέρος της νέας του Γιουνάιτεντ. Ο ίδιος ο παίκτης είχε κάνει ελάχιστα για να καταπνίξει τις φήμες, καθώς ακολούθησε τον σύλλογο στο Twitter, καθώς και τους Γουέιν Ρούνεϊ, Μπαστιάν Σβαϊνστάιγκερ, Άντονι Μαρσιάλ και Μάρκους Ράσφορντ στο Instagram.

Η ταμπέλα του: ο «νέος Άντονι Μαρσιάλ»

Υπάρχει μια σπίθα του Εντέν Αζάρ στον τρόπο που κινείται και στο τι μπορεί να κάνει με την μπάλα, αλλά οι ταμπέλες όπως ο «νέος Άντονι Μαρσιάλ» ήταν οι πρώτες που ακούστηκαν και έγραψε το 4-4-2! Ήταν νέος και Γάλλος, αλλά εκεί αρχίζουν και τελειώνουν οι ομοιότητες σύμφωνα με το περιοδικό ποδοσφαίρου.

«Ο Ουνάς είναι ο τύπος παίκτη που θα ήθελε να προσπαθήσει να μιμηθεί τον Μαρσιάλ στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Δώστε του την μπάλα και δείτε τον να πλάθει και να δημιουργεί. Σε κανένα σημείο της σύντομης καριέρας του δεν έχει δείξει φόβο ή αμφιβολία για τις δυνατότητές του – κάτι που θα προσελκύσει μεγάλους συλλόγους. Υπάρχει μια στιγμιαία αίσθηση ενθουσιασμού όταν ο Ουνάς παίρνει την μπάλα. Κανείς δεν είναι απαραιτήτως σίγουρος για το τι πρόκειται να συμβεί, αλλά η αίσθηση της προσμονής είναι πάντα υψηλή.

Ο 19χρονος παίζει άνετα στην επίθεση και είναι ικανός να χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια, κάτι που τον καθιστά δύσκολο να κοπεί. Του αρέσει να μπαίνει από την πτέρυγα, να καταλαμβάνει χώρο μεταξύ άμυνας και μεσαίας γραμμής όπου μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά. Ο Ουνάς είναι ευλογημένος με την ικανότητα να αλλάζει κατεύθυνση με σχεδόν αβίαστη ευκολία, και η ισορροπία του στην μπάλα – σε συνδυασμό με μια μεγάλη επίγνωση του τι υπάρχει γύρω του – τον ​​κάνει μια συνεχή απειλή», έγραφαν τότε.

Μερικές φορές θα προσπαθήσει να κάνει το κάτι παραπάνω και το γνωρίζει.

Απόφοιτος της ακαδημίας του Μπορντό, ο Αλγερινός εξτρέμ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 4 Οκτωβρίου 2015 και τράβηξε τα βλέμματα με ένα ωραίο ντεμπούτο με γκολ. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με πέντε γκολ και δύο ασίστ.

Το ρεκόρ του με ένα γκολ κάθε 262 λεπτά ήταν καλό για έναν παίκτη στη θέση του που ήταν μέσα και έξω από την ομάδα. 

Εξαιρετικός ντριμπλέρ

Είναι ένας από αυτούς τους παίκτες που φαίνεται να είναι γεννημένος με την μπάλα στα πόδια του. Είναι τόσο καλός με την μπάλα που δεν χρειάζεται ποτέ να κοιτάξει κάτω. Τόσο σίγουρος είναι ότι το πρώτο του άγγιγμα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να ελίσσει την μπάλα στη θέση που του ταιριάζει ή για να νικήσει έναν αντίπαλο.

Μία από τις εκπληκτικές στιγμές του στη σύντομη καριέρα του μέχρι στιγμής ήταν το γκολ που σημείωσε εναντίον της Ρεμς τον Φεβρουάριο του 2016. 

Πρόβλημα η συμπεριφορά του

Μια από τις αδυναμίες του Ουνάς είναι η συμπεριφορά του – ή τουλάχιστον έτσι ήταν. Εκτός το επεισόδιο που διαβάσατε παραπάνω στην Ακαδημία της Τουρ που τσακώθηκε με τον προπονητή επειδή δεν έπαιζε πολύ, όταν εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα της Μπορντό, ο προπονητής της γαλλικής ομάδας, Βίλι Σανιόλ είπε: «Στην ακαδημία νέων, το κύριο πρόβλημα με τον Ουνάς ήταν η συμπεριφορά του, το πόσο σκληρά δούλεψε και πόσα έβαλε. Αν θέλει να συνεχίσει να κάνει πρόοδο, πρέπει να βεβαιωθεί ότι θα διατηρήσει αυτή τη στάση».

Η απόπειρα κλοπής από οπαδούς

Μετά τη Μπορντό πήγε στη Νάπολι, το καλοκαίρι του 2017 και έκτοτε αγωνιζόταν ως δανεικός σε Νις, Κάλιαρι, Κροτόνε. Σε μια νίκη της Νάπολι επί της Φροζινόνε εκτός έδρας υπέστη κόψιμο στο γόνατο κατά τη διάρκεια απόπειρας κλοπής.

Ο Ουνάς φέρεται να προσεγγίστηκε από μια ομάδα οπαδών της Φροζινόνε έξω από το στάδιο Μπενίτο Στίρπε, οι οποίοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κλέψουν την τσάντα του.

Από τη Κάλιαρι έφυγε λόγω έλλειψης χρόνου παιχνιδιού και στην Κροτόνε έγινε στόχος διαδικτύακού ρατσισμού από οπαδούς της Τορίνο, οι οποίοι του έστελναν μηνύματα στο Instagram αποκαλώντας τον «μαϊμού», λέγοντάς του «να επιστρέψει στην Αφρική»!

Τελευταία του ομάδα ήταν η Λιλ.