Νέα ένταση με την Τουρκία στο Αιγαίο προέβλεψε ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Καραμανλή, Ιωάννης Βαληνάκης. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων μίλησε στο Star Fm και την Όλγα Λαθύρη, όπου σχολίασε όσα συνέβησαν στον ΟΗΕ και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προηγουμένως είχε ζητήσει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε μία καμπή, με την έννοια ότι πλησιάζουμε σημείο εισόδου σε διάλογο για τα καυτά ζητήματα. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε περίοδο time out ανάμεσα στην περίοδο της έντασης και την περίοδο των σεισμών. Είναι ένα μεσοδιάστημα, στο οποίο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Η Τουρκία γιατί μέσω του ηπίου κλίματος δημιουργείται η αδυναμία της ελληνικής πλευράς να μπλοκάρει δυτικές αποφάσεις που αφορούν την Τουρκία. Είδαμε, ότι στο αμερικανικό κογκρέσο ήρθη το ερμπάγκο για τα F-16 και προετοιμάζονται κινήσεις για τα F-35. Στην Ευρώπη υπάρχει συζήτηση για τελωνειακή ένωση. Όλα αυτά είναι μέτωπα, στα οποία λόγω της ελληνικής αδράνειας δεν δημιουργούνται ζητήματα και η Τουρκία εισπράττει χωρίς να υπάρχει ουδεμία παραχώρηση», ανέφερε ο Βαληνάκης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε σε νέα ένταση που έρχεται.

«Θα έπρεπε η Ελλάδα να ετοιμάζεται για την περίοδο της νέας έντασης που θα επέλθει, όταν φτάσουμε στα καυτά ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν να νομίζει κανείς, ότι η Τουρκία θα αλλάξει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Ζητά αλλαγή συνόρων. Όταν ο γείτονας σου ζητεί να μειώσεις την επικράτειά σου δημιουργεί πεδίο έντασης. . Κάθε ένταση δημιουργεί ήττα για τη χώρα. Θα έπρεπε μετά από κάθε ένταση να βγαίνουμε νικητές. Αυτό δεν είναι αποτελεσματική εξωτερική πολιτική», ανέφερε .