Τον Ντάνιελ Ζίμπερτ φέρνει στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ο Γάλλος αρχιδιαιτητής, Στεφάν Λανουά. Ο Γερμανός διαιτητής ανήκει στην elite κατηγορία της UEFA και δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Στο παρελθόν είχε διευθύνει την αναμέτρηση των «πρασίνων» με τον ΠΑΟΚ τον περασμένο Φεβρουάριο για το Κύπελλο Ελλάδας. Οι οπαδοί του «Τριφυλλιού» έχουν ευχάριστες αναμνήσεις, γιατί το τέλος του αγώνα βρήκε τον Παναθηναϊκό να παίρνει την πρόκριση στον τελικό με ήρωα τον Ντραγκόφσκι. Οι Πειραιώτες βέβαια δεν θυμούνται ιδιαίτερα θετικά τον συγκεκριμένο ρέφερι, καθώς είχε σφυρίξει δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια, στα οποία ηττήθηκαν, το 2-0 από την Πόρτο τον Οκτώβριο του 2021 και το 3-1 από την Άρσεναλ τον Μάρτιο του 2021. Στην τελευαία αναμέτρηση οι «ερυθρόλευκοι» έχουν να του καταλογίσουν, ότι δεν είχε υποδείξει επιθετικό φάουλ στον Εμβιλά, τον οποίο είχε χτυπήσει με τον αγκώνα του ο Γκάμπριελ.

Δάσκαλος και Ανατολικογερμανός

Ο 40χρονος διαιτητής γεννήθηκε στο Ανατολικό Βερολίνο λίγα χρόνια πριν πέσει το σιδηρούν παραπέτασμα. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έχει σχέση με τον αθλητισμό, καθώς εργάζεται ως δάσκαλος με μερική απασχόληση σε αθλητικό σχολείο του Βερολίνου. Ξεκίνησε τη διαιτησία το 1998 και το 2007 έγινε ρέφερι με τη βούλα της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Δύο χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο του στην Zweite, τη Bundesliga 2 δηλαδή και στη Bundesliga ανέβηκε τη σεζόν 2012-2013, κάνοντας το ντεμπούτο του σε αναμέτρηση της Σάλκε με την Άουγσκμπουργκ. Από το 2015 είναι διεθνής, ως διαιτητής της FIFA (αντικατέστησε τον Βόλφγκανγκ Σταρκ) και έγινε ο νεότερος από τους δέκα Γερμανούς ρέρερι εκείνη την περίοδο. Το διεθνές ντεμπούτο του ήταν στο φιλικό παιχνίδι μεταξύ Λουξεμβούργου και Μολδαβίας στις 9 Ιουνίου 2015.

DFB (Verband) | Youtube Channel

Διάδοχος του Μπριχ

Η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση ήταν το Euro 2020, το οποίο διεξήχθη το 2021 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στην οποία διηύθυνε δύο παιχνίδια ομίλων (Σκωτία-Τσεχία 0-2 και Σουηδία-Σλοβακία 1-0) και ένα της φάσεως των “16” (Ουαλία-Δανία 0-4). Τον Μάιο του 2022 έγινε ο «νέος» νούμερο ένα Γερμανός διαιτητής μετά το τέλος της διεθνούς καριέρας του Φέλιξ Μπριχ, μια εξέλιξη που υποδέχτηκαν θερμά στην πατρίδα του.

Όπως και το γεγονός, ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά στο Κατάρ, ήτανν ένας από τους δέκα Ευρωπαίους διαιτητές που επιλέχτηκαν να σφυρίξουν στο Μουντιάλ. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση διηύθυνε δύο αναμετρήσεις, το Τυνισία-Αυστραλία (0-1) και τον Γκάνα-Ουρουγουάη (0-2), αμφότερες για τη φάση των ομίλων.

Έξαλλοι Καβάνι και Σουάρες

Το τελευταίο παιχνίδι ήταν και το πιο επεισοδιακό και δέχτηκε αρκετή κριτική για τις αποφάσεις του. Και αυτό γιατί η «σελέστε» των Σουάρες και Καβάνι παρά τη νίκη τους αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση, στην κυριολεξία για ένα γκολ, επειδή η Νότια Κορέα νίκησε την Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να ισοβαθμήσουν οι δύο ομάδες στη δεύτερη θέση με τους Ασιάτες, να παίρνουν το εισιτήριο επειδή είχαν καλύτερη επίθεση.

Στο τέλος του αγώνα οι παίκτες της Ουρουγουάης έπεσαν πάνω στον διαιτητή στον οποίο εξέφρασαν παράπονα σε έντονο ύφος, ιδιαίτερα για τη φάση του 57′, όπου ο Νούνιες ζήτησε πέναλτι, παρότι ο Γερμανός κλήθηκε να δει τη φάση στο VAR, δεν είδε παράβαση, με τους λατινοαμερικάνους να εκφράζουν τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία, επειδή έψαχναν το τρίτο γκολ που θα τους έδινε την πρόκριση. Ο Ζίμπερτ διηύθυνε δύο αναμετρήσεις στο περασμένο Euro, του 2024. Στα γήπεδα της Γερμανίας σφύριξε τα παιχνίδια Γεωργία-Τσεχία και Σλοβακία-Ρουμανία, για τη φάση των ομίλων, τα οποία έληξαν και τα δύο ισόπαλα με το ίδιο σκορ (1-1).

«Έδωσε» πρωτάθλημα στη Μπάγερν – Αναγνώρισε τα λάθη του

Διαμαρτυρίες για τη διαιτησία του έχει ακούσει και στη Bundesliga. Διαβάζουμε στη γερμανική «Welt», ότι οι αποφάσεις του είχαν ξεσηκώσει θόρυβο σε ντέρμπι μεταξύ Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ τον Απρίλιο του 2022, το οποίο έκρινε τον τίτλο υπέρ των Βαυαρών, οι οποίοι επικράτησαν 3-1. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν σοβαρά παράπονα μετά το παιχνίδι, επειδή αρνήθηκε πέναλτι υπέρ τους, ενώ το σκορ ήταν 2-1 και θα τους έδινε την ευκαιρία να ισοφαρίσουν και να διεκδικήσουν τη νίκη.

Στη Γερμανία όμως οι διαιτητές δεν είναι όπως στην Ελλάδα, όπου τους απαγορεύεται να κάνουν δημόσια τοποθετήσεις. Ο Ζίμπερτ παραδέχτηκε με δήλωσή του κάποια εκ των λαθών, τα οποία δεν σχετίζονταν με τις αιτιάσεις της Ντόρτμουντ.

Παράπονα της Ντόρτμουντ για το ντέρμπι τίτλου με Μπάγερν το 2022| WELT

Όπως και να έχει ο Ζίμπερτ είναι το μεγαλύτερο όνομα στη γερμανική διαιτησία. Παρότι είναι σε τοπ επίπεδο εκείνος εμφανίζεται ταπεινός, συγκεντρωμένος και προσγειωμένος. Την Κυριακή θα σφυρίξει για πρώτη φορά ντέρμπι των «Αιωνίων», στο οποίο παρατηρητής στο ΟΑΚΑ θα είναι ο Στεφάν Λανουά. Αυτό δείχνει σίγουρα πόσο ο Γάλλος αρχιδιαιτητής θέλει να κυλήσουν όλα άψογα και η διαιτησία να είναι ακριβοδίκαιη.

Ο Ζίμπερτ φέτος έχει διευθύνει μέχρι στιγμής 9 παιχνίδια, σε Γερμανία, ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις. Σε αυτά τα ματς μετρά 44 κίτρινες κάρτες και τρεις αποβολές. Οπότε οι παίκτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πειθαρχικά. Ο Γερμανός δεν χαρίζεται...