Τον Λάζαρο Ρότα αποθεώνει ο γνωστός λογαριασμός με τα σατυρικά βίντεο Luben, μέσω του θυγατρικού... Abaluben. Τους λόγους που υποκλίνεται στο ταλέντο του διεθνούς Έλληνα αμυντικού, τους εξηγεί σε ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αφορμή όμως στάθηκε η παρουσία του στην αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας στην Αγγλία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Το 2017 έφυγε από έναν Ηρακλή που διαλυόταν και πήγε να παίξει στην Β' Σλοβακίας. Αν ήσουν φίλος του θα ανησυχούσες για την επιλογή του, αν δεν τον ήξερες μπορεί μέχρι και να γέλαγες με αυτή. 20 χρονών, με μηδέν συμμετοχές σε επαγγελματική κατηγορία, πήγαινε σε ένα πρωτάθλημα με το οποίο δεν ασχολούνται ούτε οι συγγενείς των παικτών που παίζουν εκεί. Μετά από μια χρονιά στην Slavoj Trebišov που έπαιζε σε ένα γήπεδο 3.000 θέσεων, πήγε στην MFK Zemplín Michalovce. Ομάδα πρώτης κατηγορίας με γήπεδο 4.000 θέσεων. Κάνει μιάμιση χρονιά εκεί και παίρνει μεταγραφή για την Fortuna Sittard. Εκεί το επίπεδο αλλάζει. Το γήπεδο χωράει 12.500 πλέον και το Ολλανδικό είναι ένα πρωτάθλημα το οποίο έχει τα μάτια πάνω του, ακόμα κι αν παίζεις σε χωριό. Ο Ολλανδόφιλος και Ολλανδός αν θέλετε, Φαν'τ Σχιπ τον τσεκάρει και τον καλεί στην εθνική για πρώτη φορά το 2020.

Το καλοκαίρι του 21 μένει ελεύθερος και τον τσιμπάει η ΑΕΚ για τρίτο μπακ πίσω από κάποιον Μισελέν και τον Μπακάκη. Μέχρι Οκτώβρη τους έχει καθαρίσει και τους δύο και είναι βασικός. Το καλοκαίρι του 22 η ΑΕΚ σοβαρεύεται και φέρνει Σιντιμπέ, τον καθαρίζει και αυτόν και παίρνει νταμπλ ως βασικός. Την επόμενη χρονιά ξανά κανείς δεν του δίνει τύχη. Ξαναστέλνει τον πολύ Σιντιμπέ στον πάγκο και είναι ξανά βασικός. Φέτος η ΑΕΚ έβαλε μυαλό. Δεν πήρε κάποιον για πρώτο γιατί μάλλον δεν είχε νόημα, οπότε έφερε Οντουμπάτζο για να κάνει τα ρεπό του. Μέχρι τη χθεσινή ασύλληπτη ματσάρα του στο Γουέμπλεϊ, ο Λάζαρος Ρότα έχει διανύσει έναν πολύ μακρύ δρόμο. Και μπορεί το τραγικό μαλλί του και οι αμφιλεγόμενες ενδυματολογικές του επιλογές να τον κάνουν συχνά meme, ωστόσο βρίσκεται δίκαια εκεί που είναι. Ρωτήστε όλους τους Άγγλους εξτρέμ που έβαλε στην τσέπη του χθες το βράδυ.