Στην εκστρατεία της FIFA και της UEFA κατά του ρατσισμού συμμετείχε η ΑΕΚ με βίντεο που απέστειλε στις δύο ομοσπονδίες, στο οποίο πρωταγωνιστούν παίκτες και παράγοντες της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού, οι οποίοι εξηγούν τη διαδικασία των τριών βημάτων που θα λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των αγώνων σε περίπτωση ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Πρώτο βήμα είναι η διακοπή του παιχνιδιού και η ενημέρωση των φιλάθλων. Στο δεύτερο βήμα αν συνεχιστεί η ρατσιστική συμπεριφορά τότε ο διαιτητής καλεί τους παίκτες να πάνε στα αποδυτήρια. Στο τρίτο βήμα ενημερώνεται ξανά το κοινό και αν η κατάσταση συνεχίζεται τότε το παιχνίδι διακόπεται οριστικά.

Το δυνατό και συνάμα εκπληκτικό στοιχείο του βίντεο είναι, ότι οι παίκτες που μιλούν συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό λαών και στέλνουν ένα συμβολικό μήνυμα, το οποίο δεν ακουμπά μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

«Μαύροι ή λευκοί είμαστε όλοι κάτω από το ίδιο δέρμα», αναφέρει ο στρατηγικός σύμβουλος και πρέσβης της ΠΑΕ ΑΕΚ, το παλιό αστέρι της Εθνικής Πορτογαλίας, Μπρούνο Άλβες.

«Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για την εξάλειψη του ρατσισμού», λέει στα αγγλικά ο Μαροκινός, Νόρντιν Άμραμπατ.

«Τί είναι ο ρατσισμός;», αναρωτιέται στα σουηδικά ο Σουηδός με βραζιλιάνικη κατατωγή, Νίκλας Ελίασον και απαντά: «Το μέγιστο μίσος για τον ελάχιστο λόγο».

«Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι φωτεινό παράδειγμα ισότητας για όλη την κοινωνία και κυρίως για τις επόμενες γενιές», τα λόγια του επιθετικού από το Τρινιντάντ Λιβάι Γκαρσία.

«Το ποδόσφαιρο έχει καρδιά, ψυχή, αξίες και ιδανικά», επισημαίνει ο Πέτρος Μάνταλος.

«Δεν αρκεί να μην είσαι ρατσιστής. Πρέπει να είσαι αντιρατσιστής», δηλώνει στα γαλλικά ο Καμερουνέζος Αρόλ Μουκουντί.

«Ας δημιουργήσουμε ένας ασφαλές περιβάλλον, χωρίς αποκλεισμούς», προτείνει στα πολωνικά ο Νταμιάν Σιμάνσκι.

«Όταν ο ρατσισμός ρίχνει δηλητήριο, η αντίδραση πρέπει να είναι καθολική», λέει στα γαλλικά ο Μαυριτανός Αμπουμπακαρί Κοϊτά.

«Στις τέσσερις γραμμές των γηπέδων, αλλα και στις εξέδρες, πρέπει να υπάρχει ελευθερία και ισότητα», τονίζει στα αλβανικά ο Θωμάς Στρακόσια, ο οποίος είναι διεθνής με την Εθνική Αλβανίας, αλλά και οι πέτρες στη Βόρειο Ήπειρο φωνάζουν την ελληνική καταγωγή του, αφού η οικογένειά του προέρχεται από τους Δρυμάδες της περιοχής της Χειμάρρας!

«Ο ρατσισμός πλήττει αυτούς που τον υφίστανται, αλλά πλήττει και αυτούς που τον ανέχονται», υπογραμμίζει στα σλάβικα ο Κροάτης Ντομαγκόι Βίντα.

Δείτε το βίντεο: