Με την επιστροφή στην αγωνιστική δράση, μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος των λόγω εθνικών ομάδων, το πρόγραμμα της Super League για την 8η αγωνιστική έχει ένα παιχνίδι, που ντέρμπι δεν το λες, σύμφωνα με τον ακριβή ορισμό της αγγλικής λέξης, σίγουρα όμως είναι μία μάχη. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, οι δύο δικέφαλοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε ένα παιχνίδι με βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς η Ένωση μετά την ήττα στο Αγρίνιο είναι 3η θέση, δύο βαθμούς πίσω από τους «ασπρόμαυρους» που ηγούνται της βαθμολογίας.

Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, που ο Ραζβάν Λουτσέσκου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όπως η αγωνιστική ανετοιμότητα του Μπράντον Τόμας και ότι ο Γιάννης Κωνσταντέλιας προέρχεται από ίωση, ο Ματίας Αλμέιδα δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο Αργεντινός τεχνικός έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του και μπορεί να καταστρώνει τα πλάνα του για την αναμέτρηση της Κυριακής στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρίς άγχος.

Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι ο 51χρονος προπονητής δεν έχει σκοτούρες, αφού η κατάρτιση της ενδεκάδας, όταν έχεις τόσα πολλά εργαλεία να επιλέξεις είναι και ένας μικρός, αλλά ευχάριστος πονοκέφαλος για κάθε προπονητη. Από τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του ο «Πελάδο» μόνοι αμετακίνητοι, από την άποψη, ότι δύσκολα να μετατεθούν από το αρχικό σχήμα, αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να θεωρούνται ο τερματοφύλακας, οι αμυντικοί και ένας επιθετικογενής ποδοσφαιριστής. Να πάμε πιο συγκεκριμένα...

Μπάλα δεν παίζουν τα εκατομμύρια

Ο Στρακόσια δεν κουνιέται από την εστία, όπως και η τετράδα με Ρότα, Βίντα, Μουκουντί και Πήλιο στην άμυνα. Ειδικά ο Ρότα μετά τις εμφανίσεις που έκανε στα τελευταία ματς της Εθνικής Ελλάδας, με Αγγλία και Ιρλανδία δεν θα μπορούσε να λείψει από το βασικό σχήμα. Μπορεί η ΑΕΚ να ξόδεψε ένα σκασμό λεφτά φέτος για να φέρει ονόματα, όπως ο Λαμέλα και ο Μαρσιάλ, εκ του πρακτέου όμως αποδεικνύεται, ότι ο 27χρονος είναι ο καλύτερός της παίκτης από πλευράς απόδοσης και συνολικής εικόνας. Είναι σταθερός στην απόδοσή του, συγκεντρωμένος σε κάθε αποστολή, ακούραστος και με φοβερή ενέργεια. Η αξία του στην αγορά (2 εκατ.Ευρώ) όπως την παρουσιάζει το Transfermarkt τον αδικεί και αποδεικνύει, ότι μπάλα δεν παίζουν τα εκατομμύρια.

Όσον αφορά τον επιθετικογενή ποδοσφαιριστή ο μόνος «τσιμεντωμένος» στη θέση θα πρέπει να θεωρείται ο Ελίασον. Στις άλλες θέσεις ο μόνος σταθερότερος, αλλά επειδή έπαιζε στα κόκκινα χρειαζόταν μια διαχείριση, ιδιαίτερα μετά τον τραυματισμό του Γιόνσον, ήταν ο Σιμάνσκι. Ο Δανός με τον Πολωνό φλερτάρουν λοιπόν για τη θέση στο “6” με τον τελευταίο να έχει προβάδισμα.

Ψήφος εμπιστοσύνης σε Πινέδα

Παρά τα όσα ακούγονται (ότι τον θέλουν ομάδες από το Μεξικό και πως τον Γενάρη θα επιστρέψει στην πατρίδα του), ο Αλμέιδα ετοιμάζει θέση βασικού στον Ορμπελίν Πινέδα. Ο Αργεντινός τεχνικός αναμένεται να δώσει τη... μπακέτα του οργανωτή της ορχήστρας στον Μεξικανό άσο, που από τη θέση “8” θα κληθεί να φτιάξει παιχνίδι, να μοιράσει μπάλες, αλλά και να κόψει όποτε χρειαστεί. Μπορεί πέρσι και φέτος να μην έχει τα νούμερα που είχε τη χρονιά του νταμπλ, κατά την οποία αναδείχτηκε πολυτιμότερος για την Ένωσης, είναι όμως παίκτης που κάνει στον «Πελάδο» τη δουλειά που θέλει. Τον έχει χρησιμοποιήσει παντού, αφού έχει παίξει μέχρι και ακραίο μπακ.

Από εκεί και πέρα, μπορεί ο Γκατσίνοβιτς να είναι έτοιμος, δεν έχει όμως παιχνίδια στα πόδια του μετά τον τραυματισμό του, οπότε να περιμένουμε τον Κοϊτά να ξεκινά στο αριστερό φτερό της άμυνας. Ο Ελίασον όπως είπαμε είναι σίγουρος για τα δεξιά, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το δίλημμα στο 10. Εκεί παίζουν τρεις παίκτες να μονομαχήσουν. Αναφερόμαστε στους Λαμέλα, Περέιρα και Λιούμπισιτς. Υπάρχει μια εντύπωση, ότι η μάχη θα κριθεί ανάμεσα στον πρώτο και τον τρίο. Η αίσθηση της στήλης είναι, ότι ο Αλμέιδα θα προτιμήσει τον δεύτερο, ο οποίος διακρίθηκε στο Αγρίνιο.

Θα αφήσει ο Λιβάι τον Πιερό στον πάγκο;

Και πάμε στο θέμα της επίθεσης. Ο Λιβάι Γκαρσία είναι έτοιμος. Τον είδαμε να παίζει ένα 25λεπτο στο Αγρίνιο και έδειξε, ότι είναι σε καλή κατάσταση, αλλά του λείπουν παιχνίδια. Η λογική λέει, ότι ο Αλμέιδα θα ξεκινήσει το μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, τον Φραντζί Πιερό. Ο παίκτης όμως προέρχεται από το παιχνίδι της Εθνικής Αϊτής με την Αρούμπα, για το Nations League, όπου σκόραρε. Επειδή το ταξίδι από την Αμερική στην Ελλάδα είναι μακρύ, δεν αποκλείεται ο προπονητής της ΑΕΚ να προτιμήσει τον επιθετικό από το Τρινιντάντ και Τομπάνγκο στην αιχμή του δόρατος.

Για τον ίδιο λόγο άλλωστε ο Λιβάι δεν πήγε στα ματς της Εθνικής του ομάδας τον Σεπτέμβριο, αφού όποτε επέστρεψε από τα παιχνίδια με το ομοσπονδιακό συγκρότημα της πατρίδας του δεν ήταν ο ίδιος παίκτης, λόγω κούρασης. Βέβαια οι ΑΕΚτζήδες περιμένουν πως και πως να δούνε κάποια στιγμή Πιερό και Γκαρσία να παίζουν μαζί στην επίθεση. Ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι όσο αυτό με τον ΠΑΟΚ δεν προσφέρεται για τέτοιους πειραματισμούς.

Υπάρχει η αίσθηση, ότι ο Μαρσιάλ θα είναι στον πάγκο το βράδυ της Κυριακής, αλλά αυτό θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Πάνω απ' όλα όμως είναι ευτυχία για τον Ματίας Αλμέιδα που έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του και υπολογίζει άπαντες για αυτό το σημαντικό παιχνίδι, το οποίο μετά από δύο εβδομάδες θα φέρει ξανά τον κόσμο στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.