ΠΑΟΚ: Επιστροφή στην αγωνιστική δράση για την «Stoiximan Super League», με το ντέρμπι των «δικεφάλων» μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στην «OPAP Arena» να ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου βρίσκεται στην Αθήνα με σκοπό την πρώτη της νίκη στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας, για να παραμείνει πρώτη στο πρωτάθλημα.

Παίκτες του ΠΑΟΚ
Intime

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου πρέπει να βρει τον τρόπο που θα τον οδηγήσει στην πρώτη του νίκη στο καινούριο γήπεδο της ΑΕΚ, κόντρα στην ομάδα του Ματίας Αλμέιδα με τα... πασίγνωστα ονόματα και τα πανάκριβα συμβόλαια.

Επειδή όμως τα λεφτά δεν παίζουν μπάλα και δεν κερδίζουν τα αποτελέσματα από μόνα τους, ο Ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ αν προσέξει συγκεκριμένα πράγματα στο παιχνίδι της ΑΕΚ και προσαρμοστεί σε αυτό, θα έχει τις πιθανότητες με το μέρος του.

Το αγαπημένο «Build up» του Ραζβάν κρύβει... ρίσκα

Μια ενδεχόμενη προσέγγιση με επιμονή στο build up από την πίσω ζώνη σε μια έδρα όπως η «OPAP Arena», όπου η δυναμική που προσδίδει ο κόσμος της ομάδας, ειδικά στα ματς των ντέρμπι, είναι μεγάλη και ιδιαίτερα μετά την πώληση του Κουλιεράκη το περασμένο καλοκαίρι, ο οποίος είχε την απαραίτητη ποιότητα και αυτοπεποίθηση να κατεβάσει την μπάλα από την πίσω γραμμή και να σπάσει το «pressing» του αντιπάλου, θα δώσει την ευκαιρία στην «ένωση» να κάνει αρκετά κλεψίματα στο αμυντικό τρίτο του ΠΑΟΚ και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για γκολ.

Φέρνουμε ως παράδειγμα δυο παιχνίδια που ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα με την συγκεκριμένη φιλοσοφία και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο πλάνο παιχνιδιού.

5 απο τα 17 γκολ που έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ είναι στον «αέρα»!

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί επίσης και στο «ψηλό» παιχνίδι, μιας και ο Νίκλας Ελίασον, που αναμένεται να ξεκινήσει βασικός, είναι ο πρώτος σε επιτυχημένα γεμίσματα την φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα με ποσοστό 18/49. Εκεί, από πλευράς ΠΑΟΚ όποιος και αν αγωνιστεί ως αριστερός εξτρέμ, καλείται να δώσει πολλά αμυντικά «ντουμπλαρίσματα» στον Μπάμπα για το μαρκάρισμα του ιδιαίτερα εκρηκτικού με την μπάλα στα πόδια Ελίασον.

Ειδάλλως σε συνδυασμό με τα 2 φορ της ΑΕΚ, Πιερό και Λιβάι Γκαρσία οι οποίοι είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι στον «αέρα», μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ, ανεξάρτητα από το ποιος από τους δυο θα αγωνιστεί βασικός.

Ο Φραντζντί Πιερό με ύψος 1,94 στις 4 εμφανίσεις που έχει με την φανέλα της ΑΕΚ έχει σκοράρει δύο φόρες κόντρα σε Βόλο και Παναθηναϊκό, με πανομοιότυπο τρόπο από το ύψος της μικρής περιοχής με κεφαλιά.

Ο δε Λιβάι Γκαρσία μπορεί να ψάχνει τον καλό του εαυτό από την σεζόν 22/23, όπου και βοήθησε σημαντικά την «ένωση» στην κατάκτηση του double, ωστόσο παραμένει να είναι μεγάλος κίνδυνος για τους αντίπαλους αμυντικούς ειδικά εάν βρεθεί σε καλή βραδιά. Πιο συγκεκριμένα και πάνω σε αυτό που προαναφέραμε, ο 26χρονος επιθετικός έχει σημειώσει 52 γκολ με τα χρώματα της ΑΕΚ, εκ των οποίον τα 14 είναι με κεφαλιά.

Εάν ο ΠΑΟΚ έχει στην βασική του ενδεκάδα είτε τον Κόλει είτε τον Λόβρεν και παίξουν «man to man», ειδικά στις στημένες φάσεις, τους Πιερό ή Λιβάι, θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος, μιας και οι δυο αμυντικοί του ΠΑΟΚ είναι καλοί στο ψηλό παιχνίδι και αμφότεροι έχουν την εμπειρία για να αντιμετωπίσουν παίκτες ανάλογου επιπέδου.

«Βαρόμετρο» το 10άρι για τον ΠΑΟΚ

Επιπλέον σημαντικό ρόλο θα παίξει όποιος επιλεγεί, μεταξύ των Μούργκ και Κωνσταντέλια για να ξεκινήσει βασικός στην θέση «10» από τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Πρέπει να προσφέρει τρεξίματα, μαρκαρίσματα αλλά και πίεση στα αντίπαλα χαφ προς τους δύο συμπαίκτες του στο χώρο του κέντρου (πιθανότατα Οζντόεφ, Σβαμπ). Ο λόγος είναι πως η Ένωση διαθέτει πληθώρα επιλογών στον άξονα από ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και ίσως στο μυαλό του Αργεντινού κόουτς να έχει προβάδισμα ένα σχήμα με τρεις καθαρόαιμους χαφ, προκειμένου να πάρει τα ινία και την πρωτοβουλία των κινήσεων κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Αυτό το σενάριο, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να γίνεται τρίτος χαφ στο κέντρο, ο ποδοσφαιριστής που θα αγωνιστεί πίσω από το φορ για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, όπως και το να κατεβαίνει χαμηλά για να ζητάει την μπάλα από τους αμυντικούς και να φτιάχνει το παιχνίδι από την πίσω γραμμή.

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα ο καλός Κωνσταντέλιας έχει λείψει αρκετά από τον «Δικέφαλο», καθώς όταν ο νεαρός μεσοεπιθετικός βρίσκεται σε «κέφια» είναι άκρως επιδραστικός με τις ατομικές του ενέργειες και τις κάθετες πάσες που περνάει. 

Μια από της καλύτερες εμφανίσεις του με τα «ασπρόμαυρα» ήταν το ντέρμπι της Τούμπας μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ τον Φεβρουάριο του 2023, βγάζοντας για τον Κάλεντ Νάρεϊ, μια από τις πιο μαγικές ασίστ που έχουμε δει στα ελληνικά γήπεδα.

Πηγή: metrosport.gr

Παίκτες του ΠΑΟΚ
Intime